Prøv avisen

80-årige Svend blev økolog: Jeg vil gerne gøre skaden god igen

Svend Erik Hjuler Rasmussen i kålmarken med de bordeauxrøde grønkål. – Foto: Ernst van Norde/ritzau

Livet i bækken forsvandt, i takt med at landbruget brugte flere sprøjtemidler, og efter flere årtier som konventionel landmand besluttede 80-årige Svend Erik Hjuler Rasmussen at blive økolog. I dag driver han et landbrug med fire fuldtidsansatte plus det løse

”Man skal aldrig spare sig selv! Man skal bruge sig selv – hele livet,” siger Svend Erik Hjuler Rasmussen. Han står på sin trappesten og kommer lidt møjsommeligt i gummistøvlerne med hjælp fra et langt skohorn, som har sin faste plads ved siden af døren. Benene er måske lidt stivere, og ryggen lidt svagere, end da han var 25 år, men livsmodet og arbejdsglæden er det ikke gået tilbage med. Tværtimod.

”Jeg har faktisk aldrig haft det så godt som nu,” siger den 80-årige landmand.

Han er født på en gård og har selv været landmand i 60 år, de seneste 20 på den økologiske ejendom Korsmedergård uden for Randers. Han har 60 hektar, 12.000 høns, ægpakkeri, frugtplantage, grøntsagsmarker og gårdbutik. Han har også fire fuldtidsansatte, to ekstra medarbejdere i sommerhalvåret plus en flok unge, der ekspederer i hans gårdbutik eller hjælper til med grøntsagerne om sommeren – og står det til ham selv, bliver han ved, til han er 100.

”Jeg har været konventionel landmand i 40 år, og jeg syntes, den udvikling, jeg oplevede i dansk landbrug i de år, var helt gal. Da jeg var barn, før vi begyndte at bruge sprøjtemidler, var der ørreder i bækken på mine forældres gård, men i 1990’erne ville ingen tro, der nogensinde havde været liv i den. Sådan er det gået mange steder. Det var derfor, jeg blev økolog, og det vil jeg også gerne være i 40 år, så jeg kan gøre skaden god igen,” forklarer han.

For tiden pryder Svend Erik Hjuler Rasmussens kontrafej store plakater uden for landets Netto-butikker sammen med syv andre landmands- portrætter: Han er én af otte nominerede til supermar- kedskædens pris som Årets Økolog. Dén ære stiger ham dog ikke til hovedet.

”Jeg håber faktisk ikke, at jeg vinder, for der er mange dygtige, unge økologer, som gør det bedre end mig,” siger han beskedent.

Den 80-årige landmand retter sig op og skridter rask over gårdspladsen og ned mod grøntsagsmarken, hvor græskarstængler snor sig i et virvar mellem de orange hokkaidoer, og de bordeauxrøde grønkål strutter triumferende over at have klaret sig gennem en hel sommer uden nævneværdige angreb af lus og larver.

Svend Erik Hjuler Rasmussen med nogle få af sine 12.000 høns i baggrunden. – Foto: Ernst van Norde/ritzau

Andre læser lige nu