Jo ældre vi bliver, des bedre bliver vi til at mestre livet

Erfaringerne siger os, at de fleste former for modgang ikke er verdens undergang

Modelfoto.
Modelfoto.

Frygten for at blive gammel kan vise sig som en frembrusende dominoeffekt hen over årene. Det bliver kun værre, siger man til sig selv. Når man er 20 år, frygter man at blive 30. Når man er 30, frygter man at blive 40. Når man er 40, frygter man at blive 50 og så videre og så videre.

Og der er sandelig noget at bekymre sig om, selvom det måske ikke lige er det, du forventede. To amerikanske psykologer påviser nemlig i en bog, at hvis du har negative forventninger til det at blive gammel, mens du er ung, så er du mere tilbøjelig til at få et dårligt helbred, når du bliver ældre. Bekymringerne for at blive ældre topper midt i livet, skriver psykologerne Mindy Greenstein og Jimmie Holland i deres bog ”Lighter as We Go”, frit oversat til ”Det bliver lettere med alderen”.

I modsætning til den fremherskende opfattelse, så bliver vores almindelige tilfredshed med livet forøget med alderen ofte på trods af sygdom og skavanker. Den 86-årige Jimmie Holland er selv et godt eksempel. Hendes akademiske karriere er imponerende. Lad mig bare nævne, at hun stadig er aktiv professor i psykiatri på Cornell University, et af USA's førende. Vi ved alle sammen, at de færreste nok bliver 86 år, uden at der har været diverse skavanker. Det kan vi så vælge at fokusere på. Eller vi kan lade den positive ende af vægtskålen veje tungest.

De to psykologer udgør et makkerskab og et venskab mellem den 86-årige og den 50-årige. De udforsker sammen de positive styrker og værdier, som i løbet af et liv lærer os, hvem vi er, og hvad vi kan, som alderen skrider frem. I bogen er et af deres mål at skabe medleven, retfærdighed og en kultur, der dæmmer op for den frembrusende frygt for at blive gammel.

De vil have os til at se alle de sider, hvor dit sind og din positive holdning sejrer over fysiske begrænsninger og medvirker til følelsen af tilfredshed og glæde ved tilværelsen. Vi har nået en alder, hvor man ikke behøver at bekymre sig så meget for fremtiden. Børnene er voksne. De klarer sig forhåbentlig godt.

Økonomien er kendt, og den indretter vi os på. Karriereræset er ovre, og vi er blevet klogere på os selv og på verden omkring os. Tænk på alle de dumheder, man har sagt og gjort som ung. Jeg har i hvert fald. Nu er man blevet klogere og bygger videre på mange års erfaringer. De ligger derinde lag på lag, erfaringerne, og venter bare på at blive hevet frem, når situationen kræver det. Erfaringerne giver ro, og der er dybest set kun grund til at være glad og nyde hver eneste dag.

Forleden sagde et af børnebørnene til mig: ”Mormor, du er blevet gammel. Du er rynket i ansigtet”, og jeg svarede: ”Det er godt at være gammel, og rynkerne, synes jeg, er fine at se på.”

Han stirrede lidt overrasket på mig. Det var vist ikke lige det svar, han havde ventet. Når jeg ser mig omkring blandt mine jævnaldrende og taler med dem, så er der så megen livsglæde og gåpåmod. De er i gang med noget meningsfuldt, som optager dem. Mange nyder, og det gælder i høj grad også mig selv, at kunne fordybe sig i opgaver og udfolde sider af sig selv, som der ikke rigtig var plads til midt i et hektisk arbejdsliv. Medleven og indlevelse i andre menneskers situation, medmenneskelighed, kræver, at man er i stand til at sætte sig ud over sig selv, og det er jo netop en af dejlige oplevelser ved at blive ældre, at man ikke længere er så optaget af sin egen navle. Dermed ikke sagt, at temperamentet ikke stadig kan slå gnister. Der kan stadig gå ild i gamle huse, som talemåden lyder, og godt det samme.

Men som de to amerikanske damer skriver i bogen ”The Lighter We Go”, at selvom hukommelsen svigter, så siger ens erfaring, at de fleste former for modgang ikke er verdens undergang. Hvis man er klar over, at man nok skal komme ovenpå igen, så sparer man tid og kommer hurtigere over det. Den form for visdom kan man kun erhverve, hvis man bygger oven på et langt levet livs erfaringer.

Således inspireret synes jeg, at vi skal have nogle flere gode, positive ord ind i hverdagssproget om at være gammel: erfaring, ro, glæde ved livet, omsorg, medmenneskelighed, modenhed, visdom, vis - listen kan sikkert gøres meget længere. Men dette her er en begyndelse, og vi er selv de fremmeste fortalere for alderens glæder, hvis vi vil.