Jylland mellem tvende have ...

For Vagn Simonsen har H.C. Andersens hyldest til den jyske natur altid været en inspirationskilde

Vagn Simonsen er begejstret for både Jylland og Læsø. Privatfoto.
Vagn Simonsen er begejstret for både Jylland og Læsø. Privatfoto.

De fleste danskere husker 76-årige Vagn Simonsen for hans skæve indslag til TV-Avisen på DR og senere til TV 2 Nyhederne fra de danske udkantsområder. Han har altid været draget af den jyske natur og af H.C. Andersens digt Jylland mellem tvende have fra 1859, der siden skoletiden har haft en vigtig betydning ikke mindst i hans journalistiske arbejde.

LÆS OGSÅ: Den flerstemmige H.C. Andersen

Jeg tog sangen til mig som dreng, for der var nogle sproglige ting, der fascinerede mig, men der skete virkeligt noget særligt, da jeg, en ærkekøbenhavner, blev nødt til at slå en kolbøtte og flytte helt til Nykøbing Mors for at kunne blive journalistelev på Morsø Folkeblad, siger Vagn Simonsen.

På Mors fik han muligheden for at komme helt tæt på den jyske natur og jysk mentalitet. Det giver ham stadig en helt særlig følelse af begejstring, når han kører op gennem Jylland i tog eller bil og mærker naturen og dens kraft.

Inden H.C. Andersen skrev digtet på en karettur mellem Randers og Bjerringbro, havde han rejst Europa tyndt. Men da han kom tilbage til hjemlandet, så han de muligheder, som Danmark også rummede, forklarer Vagn Simonsen.

Han mener, at H.C. Andersen med digtet ser fremtiden profetisk i møde, blandt andet med strofen Jylland mellem tvende have som en runesten er lagt,fortid mæle dine grave,fremtid folder ud din magt

viser han, at han har tillid til, at Jylland vil yde sit til den moderne verden. Men særligt den moderne medieverden har desværre en tendens til at negligere historier fra Jylland og ikke få øje på landsdelens muligheder og kvaliteter, mener Vagn Simonsen.

Jeg har oplevet, hvor let de københavnske medier tager på provinsen. På TV-Avisen blev der som regel gjort grin med Aarhus-redaktionen, og de blev spurgt, om de nu havde fået halmen ud af træskoene. Da TV 2 blev grundlagt i 1988, satsede man på provinsen, og stationen blev efter nogle år meget populær i Jylland. Men så fik vi en melding fra økonomiafdelingen om, at der ikke var penge i Jylland, og at vi i stedet skulle interessere os for den sjællandske ungdom og for København, siger Vagn Simonsen med en snert af forargelse i stemmen.

Han mener, at store danske forfattere som H.C. Andersen og Kaj Munk har gjort ret i at fremhæve naturen og livet i provinsen. Selv har han altid været fortaler for og fremhævet historier fra de danske yderområder.

I dag er TV 2 stort set flyttet til hovedstaden, og TV 2 News går mere op i en væltet cyklist på Amager end i Udkantsdanmarks problemer. Jeg synes godt, vi kan se Jylland mellem tvende have som en runesten, der skal minde os om, at der i Jylland er sket mange ting, og det bliver der ved med at gøre. Vi må ikke miste interessen og overlade jyderne til sig selv.

Siden læretiden på Mors er Jylland gået i blodet på Vagn Simonsen, der endnu ikke har ladet sig pensionere, men forsat er aktiv som freelancejournalist og netop har afsluttet en cand.mag.-eksamen i tysk sprog og kultur. Når han ikke underviser i tysk, holder kurser eller foredrag eller skribler løs på den kriminalroman, han har besluttet sig for at skrive, opholder han sig gerne i sin sommerbolig på Læsø.

Jeg har en særlig forkærlighed for Læsø, og da jeg stadig var tv-reporter, besøgte jeg tit øen og lavede indslag derfra. Der er et blomstrende kunst- og kulturliv på Læsø. Øens indbyggere er fulde af gode historier, som er værd at dele med tv-seerne særligt med dem, der bor i hovedstaden og holder ferie på Gran Canaria, men sjældent begiver sig ud til hovedlandet og andre dele af vores spændende og smukke provins.