Per Larsen: At leve i nuet er livets teknik

Piet Heins digt om nuet har haft stor betydning for Børnerådets formand Per Larsen, der fandt digtet, da han var syg af kræft

Formand for Børnerådet Per Larsen har de seneste fem år brugt et digt af Piet Hein, der er en hyldest til livet. –
Formand for Børnerådet Per Larsen har de seneste fem år brugt et digt af Piet Hein, der er en hyldest til livet. –. Foto: Kristian Brasen.

At leve i nuet er livets teknik
og alle folk gør deres bedste
men halvdelen vælger det nu, som gik
og halvdelen vælger det næste.

Ovenstående er første vers af Piet Heins digt om nuet, og det har 68-årige Per Larsen, der er formand for Børnerådet, brugt aktivt de seneste fem år af sit liv. For fem år siden så Per Larsens liv noget anderledes ud end i dag.

LÆS OGSÅ:
Du danske sommer

I 2008 fik jeg fjernet en nyre med en kræftsvulst i og året efter en binyre, så jeg er rimelig godt broderet på maven og har været gennem store operationer. Hvis du har været gennem en stor operation og ikke ved, hvor du havner henne, så er det noget af det mest livsbekræftende at opleve, at du slår øjnene op og er i live. Det er en fantastisk følelse. Digtet er en bekræftelse på, at jeg er utrolig glad for at være i live og samtidig en påmindelse om, at man skal sørge for at leve i nuet og ikke forsumpe i dystre tanker om fortiden, siger Per Larsen, der på det tidspunkt var chefpolitiinspektør ved Københavns Politi.

I dag er Per Larsen erklæret fuldstændig rask og løber maratonløb, så længe benene kan holde til det. Men digtet bruger han stadig målrettet, når han holder møder og foredrag om kræftsagen, som han er meget engageret i.

Overtonen i digtet er tag nu og glæd dig over dagen i dag og gør det bedst muligt for dig selv. Alligevel er det en god opsang, for der er mange, der forfalder til at glemme det, der sker lige nu, og måske får et dårligere liv ud af det, eller omgivelserne får et dårligere liv ud af det. Og det er ikke det, vi har brug for, siger han og trækker et andet Piet Hein-gruk op, som for ham betyder det samme: Husk at leve mens du gør det, husk at elske mens du tør det.

Sidste år fik han endnu engang bekræftet sit forhold til Piet Heins digt og nuet, da Norges statsminister, Jens Stoltenberg (S), holdt tale et år efter massakren på Utøya, hvor statsministeren sagde Lad os ære de døde ved at glæde os over livet. Det tolker Per Larsen på samme måde som Piet Heins digt.

Stoltenbergs tale kan også bruges, når jeg taler om kræftpatienter. Det kan lyde absurd, når man står med døde mennesker, men det betyder, at man ikke skal lukke sig inde i sig selv, fordi der er nogen, der har mistet livet. I stedet skal vi prøve at komme videre og i respekt for de døde få et fremadrettet og løfterigt liv. Vi skal ikke smide rygsækken af os med de dystre minder, men vi skal prøve at leve med dem, siger Per Larsen.