Kender du din bedstemors livshistorie?

Børn og børnebørn bliver godt rustet, når de kender familiens historie på godt og ondt. Den stærke familiefortælling betyder nemlig meget for sammenholdet og trivslen i en familie

Den stærke familiefortælling betyder meget for sammenholdet og trivslen i en familie. Modelfoto.
Den stærke familiefortælling betyder meget for sammenholdet og trivslen i en familie. Modelfoto.

Sommertid er også oprydningstid her hos os. En kritisk gennemgang af alt det, man går og gemmer på.

Er det nu noget, vi selv får brug for? Eller er det noget, som børn og børnebørn vil synes om at eje?

Det er svære spørgsmål, som de fleste ældre sikkert kender alt for godt.

På godt og ondt knytter vi os til ting. Det kan være helt almindelige veltjente køkkenredskaber, som måske var en bryllupsgave for flere menneskealdre siden.

Eller det kan være de smukke sølvlysestager, som er gået i arv i familien.

I mit tilfælde kan jeg for eksempel nævne et meget smukt, tykt sjal i håndvævet uld fra Færøerne broderet af min mor efter et originalt færøsk mønster.

Sjalet giver gode tanker, og der knytter sig familiehistorie til det. Min datter skal have det. Hun slipper heller ikke for at høre familiehistorien med relationerne til Færøerne endnu en gang!

Den stærke familiefortælling betyder meget for sammenholdet og trivslen i en familie.

Børnene får igennem deres opvækst fortalt, hvem deres bedsteforældre og oldeforældre var, hvor de kom fra, hvordan de levede, hvordan vilkårene var dengang uden internet, tv og et hjem fyldt med maskiner.

Tøjet blev vasket en gang om ugen i en gruekedel, da jeg var barn. Der er masser af historier i alle familier.

Amerikansk forskning viser, at vi ikke må skærme børnene fra de negative og uheldige hændelser i familien.

Hvis der har været skilsmisse eller økonomiske problemer. Begivenheder, som kan trække lange spor i en familie.

Børn skal også vide, at livet kan være svært og fyldt med modgang. Det gør dem bedre rustet til selv at klare vanskelige situationer.

De skal lære at forstå, at det er helt naturligt, at mennesker har op- og nedture.

Inden for de seneste 50 år har den traditionelle familiestruktur været i opbrud med skilsmisser, nye parforhold, bonusbørn, delebørn, donorbørn, to fædre eller to mødre.

Mange familier kæmper med at få skabt en ny familiestruktur og dermed en ny familiefortælling at give videre til deres børn og børnebørn.

Men det kan lade sig gøre, og det skal lade sig gøre, hvis man vil ruste sine børn til at kunne klare det hele - også nedturene.

Det nytter ikke at skubbe de ubehagelige ting ind under gulvtæppet. Hvem af os kender ikke til kampe med os selv om at få bearbejdet, hvad der skete, og dernæst få det fortalt videre til de næste generationer?

Litteraturen kan i høj grad også hjælpe de næste generationer på vej.

For nylig læste jeg i denne avis en anmeldelse af genudgivelsen af Tove Ditlevsens erindringer ”Det tidlige forår. Barndom og ungdom”.

Anmelderen Bo Hakon Jørgensen skriver blandt andet:

”Vi er i en verden fra 1924 indtil 1939, hvor Tyskland går ind i Polen, og vi er sikre på, at sådan så verden ud fra Toves synsvinkel, så sikre at vi kan 'genkende' den, selvom vi ikke har oplevet den, men som vi har nedarvet den i os i vores erindring om vores forældre og bedsteforældres væremåde fra dengang!

Den stadige kjole, vendt og omsyet, den nye dragt på langvarig afbetaling, de lånte sko.”

Tove Ditlevsens erindringer kunne lige så godt være din og min familiehistorie. Måske en rigtig fin fødselsdagsgave til den snart 18-årige?

Under oprydningen er der dukket nogle ubrugte flyttekasser frem.

Når der nu skal tømmes ud i mængderne, som huset rummer, kunne nogle af de særlige ting gemmes i en kasse med familiehistorier til den dag, børnebørnene flytter hjemmefra.

Det kan være et lille billede, nogle bestemte glas, de har drukket af som børn, som er arvegods fra oldeforældrene fra dengang, hvor det var en fest, når vi børn fik lov at dele en sodavand.

Alle har vi forskellige ting, som er et led i fortællingen om, hvem vi er, og hvad vi kommer af.

For yngre børn og unge er det vanskeligt at forestille sig, hvad det vil sige at stå med nogle bare vægge og tomme køkkenskabe for første gang.

Måske vil en overraskelseskasse med ting, der har en historie, være helt hyggelig at åbne, når den tid kommer?

Den stærke familiefortælling betyder meget for sammenholdet og trivslen i en familie. Modelfoto.
Den stærke familiefortælling betyder meget for sammenholdet og trivslen i en familie. Modelfoto.