Prøv avisen

Plejehjem sender de ældre beboere på campingferie

Plejecenter Kildevang i Mårslet har lejet en campingvogn med stort fortelt på campingpladsen ved Saxild Strand for at give de gamle beboere oplevelsen af at komme på campingferie som før i tiden. De tager ud i små grupper beboere på heldagstur, hygger sig på campingpladsen og følger med i badelivet. Foto: Lars Aarø

Plejehjemsbeboere har brug for et almindeligt liv, som alle andre, og det skal også indbefatte ferieoplevelser. Det mener forstanderen på plejehjemmet Kildevang i Mårslet ved Aarhus. Hun har lejet en campingvogn ved Saksild Strand, hvor beboerne på skift tager på ferietur

To kvinder gynger sammen i regnen på en østjysk campingplads. Jenny og Charlotte sidder helt tæt, læner sig tilbage på det brede fletsæde og lader sig slynge op mod de regntunge skyer. Det siler ned, men de hviner og griner som to småpiger. De er på campingferie ved Saksild Strand syd for Aarhus med plejehjemmet Kildevang i Mårslet, hvor de begge har deres hverdag. Jenny Thomsen er beboer. Charlotte Sanner er sosu-hjælper. Men lige nu er de mest veninder i en gynge, og de nægter at lade regn spolere feriefornøjelserne.

”Der er ikke noget galt med vejret. Det er, som det er,” siger Charlotte Sanner og griner stort under en bredskygget gul sydvest.

”Vi tager udgangspunkt i det, som er, og det, som beboerne har lyst til her og nu. Det er vigtigt for os at lade spontaniteten styre, så vi får det bedst mulige ud af alle situationer i hverdagen,” forklarer hun.

Spontanitet og hensyn til beboernes egne ønsker er centrale principper på plejehjemmet Kildevang, hvor forstander Birgit Wienke Jørgensen arbejder på at udvikle en plejehjemskultur, der i højere grad bygger på ligeværdighed mellem personale og beboere, og forsøger at skabe et meningsfuldt hverdagsliv med afsæt i beboernes og ikke institutionens eller personalets behov. Derfor reagerede hun resolut og lejede en campingvogn på Saksild Strandcamping, da beboerne blev grebet af feriestemning og begyndte at snakke om, at de gerne ville på campingtur.

Andre læser lige nu