Prøv avisen

Lydbøger kan hjælpe læseheste med nedsat syn

Læsebesvær Når synet bliver dårligere, kniber det med at læse. Men der er gode alternativer i form af lydbøger

Kære Lis M.

Min mor på 78 år har tidligere haft stor fornøjelse ved at læse, men ser ikke længere så godt. Hun er blevet opereret for stær og har fået at vide, at der nu ikke er mere at stille op.

Hun har fået en særlig læselampe med forstørrelsesglas, men det er ikke nok til at hun kan læse almindelige bøger længere.

Dette er et stort tab for hende i hverdagen. Tidligere kunne man låne lydbøger på kassettebånd på biblioteket, men det er vist afskaffet. Findes der alternativer, som er til at finde ud af for en kvinde på min mors alder?

Venlig hilsen
Datteren

Kære datter til en læseglad

Du kan glæde din mor med at fortælle hende, at der er andre muligheder end de almindelige folkebiblioteker, hvis man ikke længere selv er i stand til at læse.

Det er ikke svært at sætte sig i din mors situation, når hun har haft stor glæde af at læse bøger. Hun har nået en alder, hvor hun måske ikke går så meget ud mere, måske er også det blevet sværere for hende, og så kan bøger give rigtig mange gode oplevelser.

På de almindelige bibliotekter er kassettebåndene ganske rigtigt på vej ud. Der kan ikke længere skaffes nye, har jeg fået oplyst, og nyudgivelser kommer nu på cd eller mp3. Det betyder, at klassikerne og ældre bogudgivelser er på vej helt ud af bibliotekerne som lydbøger, og det er kun, hvis en klassiker bliver genudgivet, at den kommer som cd.
Men med din mors synsnedsættelse har hun gode muligheder for at skaffe sig lydbøger.

Hun skal henvende sig til NOTA, eller du skal gøre det for hende. NOTA er en institution under Kulturministeriet og har til formål at 'give alle lige muligheder for at tilegne sig viden og oplevelser'.

NOTA er et nationalt bibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, og de har lydbøger i forskellige tekniske variationer. De har flere end 23.000 titler, og når du først er medlem, får du lov til at beholde bøgerne.

Din mor skal kunne dokumentere, at hun har besvær med at læse almindelig trykt tekst, og hun skal henvende sig og bede om at blive medlem på telefon 39 27 44 44 eller kigge på deres udmærkede hjemmeside, når man er så heldig at have en datter som dig, der gerne vil hjælpe.

Jeg har fået at vide, at en lægeerklæring i mange tilfælde er den nødvendige dokumentation, der skal til.

Er man interesseret i kristen litterattur, kan man henvende sig til Kristeligt Lydbibliotek for Blinde. De har en hjemmeside, www.kabb.dk, og kan også kontaktes på telefon 75 91 02 55.

Her er det gratis at låne kassettebånd og cd'er med forkyndende tekster.

Din mor har jo forsøgt sig med en særlig læselampe og forstørrelsesglas, så det er nok den vej, hun skal gå.

Store boghandlere med et godt udvalg har også en del lydbøger på cd.
Det er bare med at klø på, så din mor igen kan få glæde af bøgerne.

Du skal være glad for, at hun erkender, at hun har et problem. Jeg har haft en ældre i min nærmeste familie, som også fik læseproblemer. Det medvirkede til mange misforståelser og frustrationer både hos den svagtseende selv og familien, fordi hun ikke ville erkende problemet.

Der kom problemer med rengøring i hjemmet, med at læse breve og regninger, for ikke at snakke om aviser og bøger. Men det var svært at hjælpe, fordi vi ikke kunne tale om det.

Så ud af busken med alle jer, der går og putter med skavankerne og ikke rigtigt kan få det sagt. Ikke noget med at skubbe problemerne ind under gulvtæppet eller være flov og føle sig til besvær. Jeg er sikker på, at der er mange, der gerne vil hjælpe, hvis de ved, at der er et behov.

Med venlig hilsen
Lis M.