Man bliver aldrig for gammel til at børste tænder

Nogle svækkede ældre må dog have hjælp til det, andre skal blot mindes om gode vaner og regelmæssig rutine, der holder huller og dårlig ånde væk

"Man ved nu, at der er en direkte sammenhæng mellem tandsundhed og helbredet i almindelighed," skriver Birgit Meister. Modelfoto.
"Man ved nu, at der er en direkte sammenhæng mellem tandsundhed og helbredet i almindelighed," skriver Birgit Meister. Modelfoto. .

Vi bliver flere og flere ældre, det viser alle statistikker os. Ældre lever længere og har som oftest et bedre helbred end tidligere generationer. Det betyder også, at der skal mere vedligeholdelse til. Mange ældre holder sig fysisk i form ved at cykle, gå ture og deltage i forskellige former for gymnastik. Mange har et lille motionsprogram, der på en overskuelig tid kan være med til at ”vække” kroppen om morgenen, så det bliver en lyst at tage fat på en ny dag.

Vedligeholdelsen gælder også tænderne. Og det har fået ÆldreForum til at udgive to pjecer, som de kalder ”Sunde tænder - hele livet”.

Den ene pjece er tænkt som inspiration til ældre mennesker, der klarer sig selv, og den peger blandt andet på, hvor vigtige sunde tænder og en sund mundhule er for ældres helbred og livskvalitet. Den opfordrer til gode vaner hver dag, for eksempel tandbørstning to gange dagligt, gerne med fluortandpasta i ikke under to minutter, og gerne med en elektrisk tandbørste, og den råder til, at ældre får efterset tænder og mundhule og eventuelt proteser regelmæssigt hos en tandlæge eller en tandplejer.

Man ved nu, at der er en direkte sammenhæng mellem tandsundhed og helbredet i almindelighed. Dels kan forskellige sygdomme have alvorlige konsekvenser for tænderne, dels kan infektioner i munden eller tænderne være med til at udvikle eller forværre sygdomme som lungebetændelse og hjerte-kar-sygdomme. Den nye viden skulle nok få de fleste i gang med tandbørsten.

Heldigvis har den almindelige opmærksomhed omkring bedre hygiejne været med til, at gode vaner er blevet grundlagt, og flere ældre har over de seneste 25 år fået forbedret mundhygiejne, så flere beholder deres egne tænder hele livet.

Det siger jo sig selv, at hvis man har besvær med at tygge sin mad, så har man heller ikke rigtig glæde af et dejligt måltid, og dertil kommer, at kroppen så ikke får den næring, den har brug for.

Men når man får de vigtige næringsstoffer, så mindskes samtidig risikoen for infektioner som for eksempel tandkødsbetændelse og paradentose. Pjecen giver også det gode råd, at man skal tænke over, hvornår man spiser, og der opfordres til, at man begrænser mellemmåltider og er opmærksom på, hvad de består af. Det er det der med sukkeret, der kan betyde huller i tænderne, ligesom tandemaljen kan blive beskadiget af syre. I pjecen foreslås det, at man skyller munden eller drikker lidt vand efter hvert måltid, fordi vand kan skylle sukker og andre rester fra mad og drikke væk.

Mange ældre får dagligt medicin, som kan påvirke spyttet, så der for eksempel opstår mundtørhed. Så er det en god idé at gå ekstra ofte til kontrol og tandrensning.

På gamle malede portrætter ser man næsten aldrig den afbildede standsperson med let skilte læber eller bare et lille forsigtigt, åbent smil. Og det forklares jo ved, at de forrige århundreders herrer og damer mistede deres tænder meget tidligt, fordi der ikke fandtes viden om tandpleje. Så tænder var ikke noget, der skulle males med på billedet. Nu tør vor tids ældre danskere heldigvis godt smile til fotografen.

ÆldreForum har denne gang som sagt udgivet et lille sæt på to pjecer, så ”Sunde tænder - hele livet” også findes som et hæfte til social- og sundhedspersonalet og til de pårørende til ældre, der har brug for hjælp til den daglige mundhygiejne. Pjecen oplyser plejepersonalet om, hvorfor det er særligt vigtigt at passe godt på ældres tænder og mund. Dernæst har den information om, hvordan man som hjælper og plejer kan være med til at opretholde de ældres tandsundhed, og endelig fortæller den om, hvor man kan finde yderligere inspiration, viden og hjælp.

Hvis en ældre er for svækket til selv at gå i bad eller tage tøj på, så skal man ikke regne med, at han eller hun kan klare den daglige tandbørstning alene. Ældre med demens er særligt udsatte.

Det er ikke nogen nem opgave at børste tænder på andre, for det er meget intimt. Jeg husker en yngre assistent på et plejecenter, jeg besøgte for et par år siden, der sagde, at hun følte, det var grænseoverskridende, og at det var den opgave af alle, hun nødigst ville påtage sig.

Men her gives en række gode råd til, hvordan hjælp til tandbørstning kan udføres, så begge parter finder ro ved det. Man kan for eksempel sammen vælge den arbejdsstilling, der er bedst.

Det kan især være vældig svært at få lov til at børste en dements tænder, hvis den pågældende er modvillig, for hvis plejeren insisterer for kraftigt, kan det blive opfattet som et overgreb, og hvis man lader stå til, kan det blive udlagt som omsorgssvigt. Der kan virkelig være tale om et dilemma.

Der er ingen tvivl om, at opmærksomhed og viden omkring ældres tandsundhed kan være med til at give mange ældre god livskvalitet.

Dårlig mundhygiejne kan betyde smerter, og hvis man lugter dårligt ud af munden, rykker andre sig væk. Det går ud over fællesskabet og fører måske ensomhed med sig. Så opgaven er fortsat vigtig, både for de raske ældre og for dem, der skal have en hjælpende hånd.

Man kan finde ÆldreForums pjecer på aeldreforum.dk, og de kan bestilles gratis.