Man bliver aldrig for gammel til en islænder

Gerda Pedersen på 73 år rider hver dag ud i den vestjyske natur, og i år tager hun igen på rideferie til Island

Mit parti tog trossamfunds vilkår med i et grundlovsudspil tilbage i 2003. Vi ønskede en forenklet struktur for folkekirken inden for grundlovens rammers samt en større lighed for flere vilkår de forskellige trossamfund imellem. Det blev nedstemt, skriver Socialdemokratiets kirkeordfører Karen Klint
Mit parti tog trossamfunds vilkår med i et grundlovsudspil tilbage i 2003. Vi ønskede en forenklet struktur for folkekirken inden for grundlovens rammers samt en større lighed for flere vilkår de forskellige trossamfund imellem. Det blev nedstemt, skriver Socialdemokratiets kirkeordfører Karen Klint. Foto: Jens Bach.

Man bliver aldrig for gammel til at ride, bare man holder det ved lige. Somme tider rider jeg sammen med en veninde på 82 år, og selv er jeg 73 år, siger Gerda Pedersen, der er pensioneret skolelærer og bor i Nees i Lemvig Kommune tæt på den jyske vestkyst.

Hun fik dispensation og blev optaget på Ranum Seminarium som 17-årig, og det var det helt rigtige valg. Hun har elsket sit lærerjob og har, siden hun var ung, redet i fritiden. Hun var heldig at finde en mand, som godt ville med, selvom jagt og fiskeri somme tider trak mere. Hun blev gift med Ejlif Pedersen, der er udlært tømrer og senere blev faglærer på Skole- og ungdomshjemmet Pallisbjerg.

I 1976 købte de gården Løkke, der er nabo til kirken i Nees, og da deres tre børn var små, havde hele familien hver sin hest eller pony. Mange år senere var det dog kun Gerda Pedersen, som red hver dag, og da hun havde haft et par alvorlige fald, begyndte hun at se med nye øjne på de store heste. Måske var de alligevel lidt for farlige hendes alder taget i betragtning.

Løsningen kom i 2004, da hun for første gang satte sig op på en islænder. Allerede efter den første tur havde hun tabt sit hjerte til den lille, stærke vikingehest, og året efter holdt hun rideferie i Island sammen med Ejlif. Hun har været deroppe fem gange siden og skal derop igen til sommer. I dag har hun selv seks islænderheste, hvoraf den ene er i familiepleje, mens resten er hendes egne.

De bliver passet og plejet efter alle kunstens regler og bliver brugt til daglige rideture i et af Danmarks smukkeste naturområder, og så er de blevet brugt til rideferier.

LÆS OGSÅ: Imam med hippierødder og jysk humor

Den første holdt hun sammen med Dina Overgaard, som dengang var turistchef i Lemvig. De besluttede at ride Danmark rundt og red først fra Rudbøl til Skagen, hvorefter næste etape gik videre til Viborg. Herfra skal de nu ride ad Hærvejen til grænsen, og om alt går vel, håber de at kunne fortsætte på øerne. Det er et større projekt, fordi turen helst skal foregå på ridestier og ad små biveje, og de kan være vanskelige at finde.

Den næste rideferie var en tredagestur med ligesindede i den store vestjyske plantage, der hedder Klosterheden, og derefter begyndte Gerda Pedersen at se på det smukke landskab, som ligger lige uden for hendes dør. Hvorfor ikke arrangere en tur rundt om Nissum Fjord? Det er en tur på 70 kilometer, og på islændere kunne den gøres på et par dage.

Først skulle det dog undersøges, om det i det hele taget var praktisk muligt, og derfor gik hun ruten igennem til fods sammen med Ejlif.

De klarede turen på tre dage og konstaterede, at det kunne lade sig gøre, og derefter gik Gerda i gang med at træffe aftaler med private lodsejere.

Det var mange, jeg skulle tale med, men langt de fleste var søde og imødekommende. Der var kun nogle få, som ikke kunne lide heste, smiler hun.

Året efter samlede hun nogle af hestevennerne til den første tredagestur rundt om Nissum Fjord, og det blev så stor en succes, at andre skulle have den samme mulighed. Siden 2007 har hun derfor arrangeret en snes rideferier, hvor deltagerne i løbet af tre dage har taget turen rundt om Nissum Fjord på ryggen af en islænder.

Gerda Pedersen har hver gang stået for det praktiske arbejde og har skaffet hestene, men efterhånden er nogle af hendes egne heste blevet for gamle til de lange ture, så nu må andre tage over.

Jeg ved ikke, om der bliver rideferier i år, men jeg har også været med i en arbejdsgruppe, hvor vi har lavet en vandretur rundt om Nissum Fjord. Nu kan man også gå fjorden rundt på tre dage, siger hun.

Det er først og fremmest det dramatiske og meget varierede landskab, som har gjort indtryk på feriegæsterne.

Vi har haft mange deltagere fra Sjælland, som er vant til at ride i skove, hvor de ikke kan se ret langt, og de åbne vidder gør et stort indtryk på dem. Vi plejer at ride op på nogle diger, hvorfra man kan overskue hele Nissum Fjord, som er på 70 kvadratkilometer, siger Gerda Pedersen.

Man kan ride hele turen rundt uden at se et menneske. Der er helt utroligt fredeligt og stille, tilføjer ægtemanden

Og så er der alle dyrene, supplerer hustruen.

Fjorden er rasteplads og levested for mange vandfugle, og der er masser af harer, rådyr og dådyr, og bæveren har også gjort sit indtog. Gerda og Ejlif Pedersen har deres eget bæverbo, som de følger med stor interesse.

Hvordan har I det med at bo i et udkantsområde, som mange kalder det?

Jeg er ligeglad med, hvad de kalder det, men selvfølgelig er det rigtigt, at vi har langt til mange ting. Hvis det er bibliotek, koncertsal og stormagasiner, man vil have, skal man ikke flytte herud, men hvis det er naturen, som betyder noget, er det et godt sted at være, siger Gerda Pedersen.

Det største problem er, at vi ikke længere har brugs og skole i Nees, og at de nærmeste butikker ligger i Bøvling og Bækmarksbro. Der er syv kilometer, siger Ejlif Pedersen.

Hvad gør I så den dag, I ikke længere kan køre bil?

Det spekulerer vi på om 30-40 år, når den tid kommer. Vi har heldigvis et godt helbred begge to, siger Ejlif Pedersen med et smil.

Min mor blev 100 år, og måske kan jeg blive lige så gammel, tilføjer Gerda Pedersen med tilsvarende optimisme.

Naturen og hestene kan hun ikke undvære.