Mød seks gråhårede med glamour

Alder er ingen hindring for at klæde sig smart på, følge med i mode og sætte nye standarder for påklædning, og i fremtiden vil verden se flere glamourise gråhårede, mener modeeksperter. Kristeligt Dagblad viser her en række billeder af nogle af dem, der tør

Lone Freddie, Iris Apfel, Stig Bergstrand og Joy Venturini Bianchi.
Lone Freddie, Iris Apfel, Stig Bergstrand og Joy Venturini Bianchi. . Foto: Kristian Linnemann/Scanpix/Magnatens/Scanpix.

I dag er der ikke længere noget, der hedder ældretøj.

Selvom man har levet et langt liv skal man turde have modet og fantasien til at lade sig inspirere af modemagasinerne og købe tøj med farver.

Det mener journalist og tidligere moderedaktør Lotte Freddie, 80 år

”Alt for mange ældre mennesker har det med at sige, ’der er ikke længere noget tøj for mig’, og mange har også den forhistoriske indstilling, at når man bliver ældre, skal man ikke skille sig ud, og så ender man i beige og gråt tøj, der gør én endnu mere usynlig, og det er ikke meningen," siger hun.

"I dag er der ikke længere noget, der hedder ’ældretøj’ og lige bortset fra hot pants og helt korte kjoler kan både unge og ældre lade sig inspirere af den samme stil. Man må have fantasi til at kunne erstatte modellens ansigt med ens eget og således se, at noget af tøjet vil kunne klæde én,” siger Lotte Freddie. 

Lotte Freddie.
Lotte Freddie. Foto: Stine Bidstrup/POLFOTO/arkiv

Lotte Freddie er personligt meget inspireret af amerikanske Iris Apfel, 94 år.

Den tidligere indretningsarkitekt bruger mange farver og er på plads på første række, når der er modeshow. 

Her ses det 94-årige flamboyante modeikonet Iris Apfel, som har haft stor indflydelse på New Yorks modescene i årtier og gjort dagligdagspåklædningen til en kunstform.
Her ses det 94-årige flamboyante modeikonet Iris Apfel, som har haft stor indflydelse på New Yorks modescene i årtier og gjort dagligdagspåklædningen til en kunstform. Foto: Patrick McMullan Company

Også mange blogs hylder nu voksne mennesker med livserfaring.

Den amerikanske blog ”Advanced Style”, ser det som deres fornemste opgave at fotografere stilfulde ældre i New Yorks gader, så læserne kan lære af dem.

En af de ofte fotograferede på den amerikanske blog er den altid stilfulde Joy Venturini Bianchi, som også kommer med i en ny bog om bloggen, der udkommer i maj 2016.

Joy Venturini Bianchi.
Joy Venturini Bianchi. Foto: Sipa USA

Også den danske blog Close Up And Private bruger både ældre og unge modeller. Alfred på 91 år er en af de faste modeller.

Alfred.
Alfred. Foto: Close Up And Private
Alfred.
Alfred. Foto: Close Up And Private

68-årige Anne-Marie Bruun fra Virum står bag bloggen ”Stil med Fru Bruun”, hvor hun til inspiration blandet andet viser, hvilket tøj, hun går i.

Anne-Marie Bruun.
Anne-Marie Bruun. Foto: Stil med fru Bruun
Anne-Marie Bruun.
Anne-Marie Bruun. Foto: Stil med fru Bruun

I Malmø har svenske Stig Bergstrand på 84 år sin egen blog, hvor han også viser billeder af ”dagens outfit”. Mest fordi han synes, det er morsomt. Han får mange mails også fra yngre læsere, som siger, at han inspirerer dem.

Stig Bergstrand.
Stig Bergstrand. Foto: Magnatens