Muligt at arbejde selvom man får folkepension

Hvad må man tjene ved vikararbejde, når man er folkepensionist, spørger en læser, der er på vej ind i pensionisternes rækker

Hvor meget må man egentligt arbejde som pensionist, spørger en læser i brevkassen Spørg Lis M.
Hvor meget må man egentligt arbejde som pensionist, spørger en læser i brevkassen Spørg Lis M. . Modelfoto:

Til Seniorlivsbrevkassen

Håber at muligheden for spørgsmål også dækker hjælp til afklaring af seniorlivets skattespørgsmål.

Jeg har altid været af den opfattelse, at når tiden for folkepension kom, ville man uanset øvrige indtægtsforhold altid få folkepensionens grundbeløb. Nu bliver jeg imidlertid klar over, at dette ikke nødvendigvis er rigtigt.

Forholdet er, at når jeg bliver folkepensionist i 2013, vil jeg have en pæn indkomst fra en privat pensionsordning, som da vil reducere folkepensionen til grundbeløbet – så langt så godt.

Imidlertid har jeg et job som vikar i de københavnske kirker, noget jeg gerne fortsætter, også selvom folkepensionsalderen er nået. Men så er der vist en regel om, at jeg da skal opgøre denne lønindtægt måned for måned og meddele kommunen herom, idet hver krone, jeg måtte tjene på denne måde, nedsætter folkepensionens grundbeløb. Jeg føler mig slet ikke sikker på, at jeg har forstået denne regel.

Har du mulighed for at hjælpe, gerne med klare eksempler, således at selv jeg forstår det?

Med venlig hilsen

Niels-Peter

Kære Niels-Peter

Om godt to år står du ved en af de store milepæle i dit liv, og det medfører en masse spekulationer: Du bliver pensionist, men du vil gerne fortsætte med at være aktiv og blive ved med dit job som vikar i de københavnske kirker.

Af helt naturlige grunde spekulerer du over økonomien i denne nye fase af dit liv. Det virker, som om du har fornuftige pensionsforhold. Men det er naturligt, at du vil have noget ud af den indtjening, du får i dit vikarjob, og usikkerheden om reglerne tror jeg, mange kan nikke genkendende til.

Heldigvis er der gode muligheder for at tjene penge ved siden af pensionen for alle os, der gerne vil trappe ned, ændre spor, gå i gang med nye udfordringer og supplere pensionen med en indtjening oveni. Nu er reglerne ens for os alle i Danmark, og jeg har kun oplevet stor hjælpsomhed i min egen kommune, når jeg har ringet og stillet spørgsmål til kommunens pensionsafdeling. Det kan jeg også anbefale dig at gøre, hvis du bliver i tvivl om et spørgsmål, mens du planlægger din pensionisttilværelse.

Reglerne er, at har du indtægter fra renter, privat pension eller tjenestemandspension, så påvirker det ikke folkepensionens grundbeløb. Grundbeløbet nedsættes eller bortfalder kun, hvis du fortsat tjener penge gennem erhvervsarbejde.

Og hvordan skal vi forstå erhvervsarbejde? Ja, det er ganske almindelig lønindtægt, hvad enten du er vikar, arbejder freelance eller kun har arbejde i en periode af året. Oven i dine pensionsudbetalinger, dine private samt din folkepension, må du tjene op til 277.700 kroner om året, før der bliver trukket i folkepensionens grundbeløb. Det er for de fleste pensionister et ganske pænt beløb, tror jeg, og når du arbejder som vikar, gætter jeg på, at du næppe når op på det beløb.

Den anden del af dit spørgsmål drejer sig om reglerne for indberetning af den indtjening, du har oven i dine pensionsordninger. Du kan gøre det på flere måder. Når du får forskudsopgørelsen, kan du oplyse det beløb, du forventer at tjene i løbet af året. Måske kan det være vanskeligt for dig at vide det præcist, netop fordi du arbejder som vikar og af gode grunde ikke ved, hvor mange timer du ender med at få, når året er omme. Derfor kan du også altid tage kontakt til din kommune eller direkte til SKAT og få ændret forskudsangivelsen i løbet af året, så du får betalt det korrekte beløb i skat. Der er jo heller ingen grund til at betale for meget i skat. Den forventede indtægt kan løbende hen over året reguleres op eller ned. Men du behøver bestemt ikke at indberette til kommunen hver eneste måned. Det er der intet krav om.

Da jeg selv var i samme situation, som du er i nu, fik jeg et møde med en venlig medarbejder i min kommunes pensionsafdeling. Jeg fik spurgt om mange af de samme ting, som du nu går og spekulerer på. Det samme kan jeg kun anbefale dig og andre, der er ved at nå et af de skarpe hjørner i tilværelsen. Med alderen får man et stort behov for at "have orden i eget hus", det være sig boligforhold, økonomi, forholdet til eventuelle arvinger og andre vitale spørgsmål. Der er med at få det gjort, mens der er energi og overskud til det.

Held og lykke med pensionistlivet og glæd dig over, at du allerede nu ved, at du har dit vikararbejde at se frem til.

Med venlig hilsen

Lis M.