Når skønheden kommer udefra

De danske seniorer har for alvor opdaget, at alderdommens tegn kan udglattes og udskydes med kosmetiske behandlinger og indgreb

Flere og flere ældre får foretaget kosmetiske indgreb for at slette alderdommens spor. Illustration: Morten Voigt.
Flere og flere ældre får foretaget kosmetiske indgreb for at slette alderdommens spor. Illustration: Morten Voigt.

Når 74-årige Bente Vorring ser sig selv i spejlet, smiler hun. Fedtpuderne under øjnene og de tunge øjenlåg er fortid. Hun er en af de danske seniorer, der har valgt at få foretaget en skønhedsoperation. En operation, der, som hun selv siger, har givet hende et mere friskt udseende.

Jeg valgte det for at komme til at se bedre ud. Mit udseende har aldrig generet mig fysisk, men da jeg først fandt ud af, at det var et mindre indgreb at få fjernet mine tunge øjenlåg og fedtet under øjnene, tænkte jeg, hvorfor ikke, når det er muligt, siger Bente Vorring.

LÆS OGSÅ: Flere seniorer får kosmetiske indgreb

Og netop den tilgang til at få foretaget et kosmetisk indgreb, er ifølge Benedikte Thuesen, der er speciallæge i plastikkirurgi og medstifter og medejer af Københavns Privat Hospital, kendetegnende for de ældre, der vælger en plastikkirurgisk operation. Hun har i mere end 20 år udført kosmetiske operationer og er forfatter til bogen Skøn hele livet din guide til kosmetisk kirurgi.

Det er, som om de ældre har fundet ud af, at det med små indgreb kan lade sig gøre at korrigere deres udseende, så de ser mere friske ud. Samtidig får de et bedre selvværd og udstråler mere tilfredshed med sig selv, siger hun.

På Københavns Privat Hospital er der særlig efterspørgsel på at få fjernet overskydende hud på halsen, få reduceret bryster eller få bryst­implantater og få fjernet tunge øjenlåg og fedtpuder under øjnene. Men også de såkaldte botox- og restylanebehandlinger, der er velegnet til at behandle bekymringsrynker i panden, vredesrynker mellem øjenbrynene og smilerynker er populære. Behandlingerne, som seniorerne vælger, ligger prismæssigt fra 3000 kroner og opefter.

Selvom Bente Vorring er yderst tilfreds med, at hun valgte at spendere knap 23.000 kroner på de to plastikkirurgiske operationer, så går hun alligevel stille med dørene. Familien har fået det at vide og har fuld forståelse for hendes prioritering, men det er en anden sag, når det kommer til bekendtskabskredsen. Dem har Bente Vorring valgt ikke at sige noget til.

Det handler egentlig ikke så meget om, at de ikke må vide det. Det handler mere om, at nogle vil mene, det er mærkeligt, at jeg bruger så mange penge på mig selv. Men jeg har ingen børn, og min mand døde for fem år siden, så jeg synes godt, at jeg kan ofre lidt på mig selv, siger hun og fortæller, hvordan hun altid har gået op i at se godt ud, spise sundt, dyrke motion og holder af at kridte sig op, når hun skal ud.

Det er naturligt at få rynker og blive gammel, derfor stopper jeg også ved de behandlinger, jeg har fået. Når jeg står foran spejlet, kan jeg da godt se, at jeg har furer i mundvigene, men de forsvinder jo, når jeg smiler.

Det er blandt de kvindelige seniorer, at efterspørgslen på kosmetiske indgreb er størst, men også mændene har fået øjnene op for, at det med ganske enkle indgreb er muligt at holde alderdommen på afstand.

Når det kommer til at få fjernet de tunge øjenlåg, så er det en tredjedel mænd og to tredjedele kvinder, vi behandler. Vi oplever også flere og flere mænd, der kommer for at få fjernet det, vi kalder kalkunhals, siger Bo Jønsson, der er ledende speciallæge i plastikkirurgi ved de fem danske Aleris-Hamlet Hospitaler og forfatter til bogen Plastikkirurgi en guide.

Han mener ikke, at det er så overaskende, at flere og flere seniorer vælger at få en kosmetisk behandling.

Vi befinder os i en tid, hvor det at gå op i sit udseende og få foretaget æstetiske indgreb er blevet en del af normalitetsbegrebet. For mange seniorer bliver det at få for eksempel en botoxbehandling sidestillet med at gå til frisør. Prismæssigt er det næsten det samme, og ligesom ved en frisør køber de en hel oplevelse. De føler, at de gør noget godt for sig selv, siger Bo Jønsson.

Og netop den forklaring er Lone Kühlmann, der er debattør, journalist og blandt andet forfatter til bogen Skønhed til salg, enig i. Hun mener, at udviklingen er et udtryk for, at ældre voksne har fået flere penge mellem hænderne, som de kan bruge på sig selv.

Lige siden antikken har vi været optaget af skønhed, og hvad vi kan gøre for at fremme den. I dag har mange ældre råd til at gå mere drastisk til værks end blot at købe en antirynkecreme. I gamle dage var udseendet kvinders eneste kapital, men selvom det ikke er sådan længere, så er der stadig folk, der føler, at deres eneste værdi ligger i indpakningen, siger Lone Kühlmann og uddyber:

For mig at se er det lidt ligesom at lyve om sin alder. Signalet er: Det, jeg er, er ikke værd at være. Men i øvrigt synes jeg, at det er folks egen sag, og ikke noget, der vedkommer andre.

En rundspørge, som Kristeligt Dagblad har foretaget, viser, at også flere af landets tandlæger oplever en stigende efterspørgsel fra seniorer på kosmetiske tandbehandlinger.

Vi kan se, at der i stigende omfang er efterspørgsel efter en kombination af en funktionel og kosmetisk behandling. Et eksempel kunne være, at en løs tandprotese erstattes med fastsiddende tænder, og der så samtidig ændres på farve og facon af de eksisterende naturlige tænder. Det fremtrædende ønske hos den ældre gruppe er et pænt, men også naturligt udseende tandsæt, forklarer Lars Jessen, der er tandlæge ved Tandspecialisten i Roskilde.

Kombinationen af, at et indgreb både kan have et æstetisk og funktionelt formål, er kendetegnende for flere af de kosmetiske operationer og behandlinger, de ældre får udført. Det vurderer Bonnie Erichsen, der er plastikkirurg og i en årrække har drevet egen klinik, men i dag er tilknyttet Københavns Privat Hospital.

Jeg har oplevet en 80-årig mand, der havde sat plaster på sine øjenlåg for at kunne se ud, en anden ældre herre var træt af, at al den overskydende hud omkring øjnene fedtede hans briller, og en tredje fik fjernet den overskydende hud på halsen, fordi hudfolderne karambolerede med slipset, fortæller Bonnie Erichsen.

Den form for æstetiske indgreb, der også har en praktisk funktion, har Lone Kühlmann fuld forståelse for.

Det er logisk at få foretaget den form for indgreb, fordi det åbenlyst er til gene, hvis man ikke kan se ud ad sine øjne. Når jeg ser mig selv i spejlet, får jeg da også nogle gange lyst til at sætte en klemme i nakken, men jeg tvivler på, at jeg ville få en bedre personlighed og endnu mere selvværd ved at blive skåret i og få ansigtet løftet.

Mennesker side 7