Overgreb mod ældre er et overset emne herhjemme

Fysiske og psykiske overgreb samt økonomisk udnyttelse finder også sted blandt ældre. Åbenhed om problemet kan være med til at begrænse det

Overgreb mod ældre er et overset emne herhjemme
Foto: Christian Lindgren Denmark.

Der er vist ikke så mange tabuer tilbage i Danmark og den danske debat, men ét er jeg stødt på, og det handler om overgreb mod ældre.

Vi ved ikke så meget om det, for det er et overset emne, og måske også ét som de, der er berørte af det på den ene eller den anden måde, ikke altid ønsker frem. Det kan være forbundet med skam af forskellig slags.

Men hvad mener vi så i det hele taget med begrebet overgreb mod ældre? Det handler om krænkelser af et menneske, og det kan opstå ved vold, trusler, chikane og andet, hvor der uretmæssigt bruges magt. Det kan også dreje sig om forsømmelser eller tvang.

Omfanget og karakteren af overgreb mod ældre er kun sparsomt belyst i Danmark. I internationale undersøgelser og litteratur deles overgreb mod ældre ofte op i fire grupper: fysiske og psykiske overgreb, omsorgssvigt og økonomisk udnyttelse.

Projektleder og sundhedskonsulent Lis Herand fra Halsnæs Kommune siger:

Nogle medarbejdere på plejehjem eller i hjemmeplejen har oplevet, at de ældre får besøg af voksne børn lige samtidig med pensionsudbetalingstidspunktet og kun da. Men det er såmænd sjældent, de ældre beklager sig, de er glade for undtagelsesvis at få besøg og finder sig i at aflevere deres lommepenge.

Det er ikke kriminelt, men kan være krænkende. Og en medarbejder kan kun reagere, hvis de ældre selv ønsker det.

Min egen mor, der var frivillig i en besøgstjeneste på et plejehjem i en forstad til København, kunne allerede for 40 år siden fortælle mig om, at noget sådant fandt sted. Jeg var målløs og har aldrig glemt det. Men hun bekræftede, at flere ældre gerne ville betale for besøget!

LÆS OGSÅ: Japans finansminister til ældre: Skynd jer at dø!

Men økonomisk udnyttelse for det er det jo og tyveri indgår altså i begrebet overgreb mod ældre, et menneskes integritet er krænket, men der er ikke sket fysisk overlast.

Men der findes andre eksempler: Fysiske overgreb det kan være slag, fastholdelse eller seksuel udnyttelse er mere tydelige overgreb og hører også til i den kategori, der oftest bliver bredere omtalt, for eksempel i pressen, hvis politiet måske har været indblandet.

Så er der psykiske overgreb, det kan være trusler, ydmygelser, ignorering eller mangel på tryghed. Det er ofte en skjult vold, og det kan være meget svært at få belyst. Det kan også være situationer, der får ældre til at føle skam, og så ønsker de bestemt ikke at tale mere om det. Det går nok over, eller det er måske min egen skyld, kan være en reaktion fra ældre, der ikke ønsker at rode op i noget.

Ind under begrebet overgreb mod ældre hører også omsorgssvigt. Det kan handle om, at ældre ikke får nok at spise, ikke får de hjælpemidler eller den faglige pleje, de har brug for, eller at de ikke møder nogen interesse fra pårørende eller personale, hvis de bor på plejecentre.

Det kan være svært at forestille sig, hvornår noget sådant kan opstå, men en form for magtanvendelse kan eventuelt foregå ved, at en ældre får børstet tænder eller bliver barberet på en hårdhændet, ufølsom måde.

Den franske film Amour, som gik i biograferne i Danmark i vinter, og som fik en Oscar, fortalte historien om en skrøbelig ældre syg og talehæmmet kvinde. I en scene fra et badeværelse får den forsvarsløse ældre et hårdhjertet bad af sin hjælper. En person, som ægtemanden skiller sig af med efter at have været ufrivilligt vidne til baderutinerne. Instruktøren gav os alle et eksempel på overgreb mod ældre.

Lis Herand siger om de svære situationer, der kan opstå i ældreplejen:

Det kan være vanskeligt at vide, hvad en dement mener med fagter og bevægelser eller med en lyd. Men det er ubestrideligt, at hårdhændede metoder ikke må anvendes under nogen omstændigheder.

Nu har ÆldreForum besluttet at sætte overgreb mod ældre til debat på sin hjemmeside, aeldreforum.dk, og blandt andet informere om, hvad vi ved om omfanget herhjemme, hvem der er særlig udsat, og hvor man kan henvende sig for at få hjælp. Man vil også der senere kunne finde links til undersøgelser, rapporter og andre hjemmesider.

Det skal alt sammen være med til at skærpe vores opmærksomhed. Forhåbentlig støder vi aldrig på eksempler, men viden om emnet gør os bedre rustet til at støtte udsatte ældre, hvis det skulle ske.