72-årige Bitten styrer supermarkedet på Fanø med sikker hånd

72-årige Bitten Sørensen har tænkt sig at blive ved med at arbejde i supermarkedet på vadehavsøen Fanø, indtil fysikken ikke længere slår til

Bitten Sørensen påtager sig alle arbejdsopgaver i supermarkedet. Hun sidder ved kassen, hun fylder op på hylderne, men først og fremmest passer hun den store bagerafdeling. –
Bitten Sørensen påtager sig alle arbejdsopgaver i supermarkedet. Hun sidder ved kassen, hun fylder op på hylderne, men først og fremmest passer hun den store bagerafdeling. – . Foto: Keld Nissen.

Hver morgen klokken lidt over seks stiger Bitten Sørensen op på sin elcykel og kører den to en halv kilometer lange tur fra sit hjem i Nordby til supermarkedet ved Rindby Strand på Fanø.

”Og jeg glæder mig hver dag uanset vejret. Det er en dejlig tur,” siger den 72-årige bestyrer af Rindby Supermarked, der ligger midt i sommerhusområdet på nordvestsiden af Fanø.

Hun når at sætte det friske brød, som bageren har bagt i løbet af natten, frem på hylderne og at åbne kasserne, inden hun klokken syv åbner butikken.

Bitten Sørensen er også den, der lukker om aftenen. Tit er hun først hjemme igen ved 19.30-tiden, fordi der også lige er noget, der skal ordnes i butikken efter lukketid. Sådan går det syv dage om ugen, fra sæsonen begynder i ugen før påske, og indtil butikken igen lukker for vinteren hen på efteråret.

Vi sidder i caféen, der er indrettet i den ene ende af supermarkedet, hvor en plancheudstilling om Vadehavet udlånt af Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg pryder væggene. Fru Sørensen serverer kaffe og mandarinkage fra bageriet.

”Arbejdsglæden har jeg fra min svigermor, Agnes. Hun var en rollemodel for mig. Hun havde en enorm arbejdsglæde, som har smittet af på mig.”

Det var Bitten Sørensens nu afdøde mand, Erik Nørby Sørensen, der først åbnede en slagterforretning ved Rindby Strand, som senere blev udbygget til supermarked midt i 1960’erne. Hans forældre var slagtere i Nordby, og da de lukkede deres butik, kom de ud og arbejdede videre hos sønnen og svigerdatteren i den nyåbnede forretning.

”Min svigermor stegte frikadeller, lavede biksemad og krydderfedt. Hun og jeg var engang ude at rejse sammen i Italien og stod på Uffizierne i Firenze, da hun pludselig sagde: ’Nu håber jeg ikke, de svider leverpostejerne’. Hun havde åbenbart sit hoved derhjemme, mens jeg stod der og var helt optaget af alle kunstskattene.”

Butikken i Rindby udviklede sig ved knopskydning fra slagterbutik til supermarked til i dag, hvor det er bagerafdelingen, der udgør den største del af forretningen. Brødet er alt sammen bake off, altså forbagt brød eller dej, der bages færdigt i bageriet.

På de dage, hvor der bages mest, bliver det til 5000-6000 rundstykker om dagen foruden alle de forskellige rugbrød, franskbrød og kager. De morgener, hvor der er mest pres på, kan kunderne stå i en kø på 15-20 meter, der slanger sig gennem butikken op til bagerdisken, hvor unge piger og kvinder sammen med fru Sørensen står klar til at lange brødet over disken til de fortrinsvis tyske turister.

”Fra vi begyndte at bage i begyndelsen af 1980’erne, er det bageriet, der har styret vores liv,” siger Bitten Sørensen.

Gennem de nogle og 50 år, butikken har eksisteret, har den altid været en familievirksomhed. Erik og Bitten Sørensen drev den sammen de første 40 år, indtil sønnen Kristian overtog. Nogle år senere fik Erik Sørensen Parkinsons sygdom og måtte holde op med at arbejde. Han døde for tre år siden.

I dag er det en svigersøn og en datter, der ejer Rindby Supermarked. Kristian arbejder stadig i forretningen og står blandt andet for slagterafdelingen. Men det er Bitten Sørensen, der er den daglige leder. Det er hende, der bestiller varer hjem og ansætter og holder styr på personalet.

Hun tror, at hendes selvstændighed stammer fra den Fanø-tradition, hvor det var sømandskonerne, der klarede det hele derhjemme, mens mændene sejlede på langfart.

”Efter Eriks død har livet stadig indhold, og tæppet blev ikke revet væk under mig, fordi jeg stadig er i det samme miljø som før,” siger hun. ”Og jeg stopper først, når jeg fysisk ikke kan mere. Jeg er smaskhamrende heldig, at jeg har et godt helbred, et glad og optimistisk livssyn og stærke nerver. Men jeg føler mig ikke ung, jeg føler mig som den alder, jeg har, jeg føler mig alderssvarende.”

De værdier, som Bitten Sørensen sætter pris på i tilværelsen, forsøger hun også at bringe videre til de næste generationer. To af børnebørnene har arbejdet og arbejder i supermarkedet.

”Jeg tror, jeg er en rollemodel for dem med hensyn til arbejdsglæden på samme måde, som min svigermor var det for mig. Vi taler meget sammen. Jeg fortæller dem, at det er vigtigt at glæde sig over livet, at kigge på solopgangen og på vandet, at lytte til fuglene, der synger.”

Om vinteren, når supermarkedet holder lukket, tager Bitten Sørensen for eksempel også barnebarnet, der lige er blevet konfirmeret, med til København for at gå i teateret.

Det er om vinteren, Bitten Sørensen rejser og lever sit sociale liv med venner og bekendte.

”Og det er dér, jeg læser bøger, går i teateret i Esbjerg, og så kan jeg også rigtig godt lide at gå i biografen. Jeg kan også lide at gå i kirke. Jeg kommer fra et kristent hjem og har stadig min barnetro.”

For et par år siden besluttede Bitten Sørensen, at hun i løbet af vinteren ville lære at bruge computer.

I dag kommunikerer hun helt naturligt på både e-mail og via sms.

”Som ældre skal man ikke sætte sig over i et hjørne. Man snyder sig selv, hvis man ikke sætter sig ind i det nye,” siger Bitten Sørensen.