Samvær i boligfællesskaber og seniorboliger er efterspurgte

Boformer i den tredje alder Mange ældre ønsker at sælge det store hus, navnlig hvis man bliver alene. Mulighederne for at flytte i bofællesskab i stedet er mange, men der mangler private lejeboliger

Ældre
Ældre. Foto: .

Kære Lis

Efter mange års ægteskab gik min mand bort for nogle år siden. Der har været mange praktiske ting at ordne, og et tab, jeg har skullet bearbejde. Jeg har altid været glad for vores hjem, hvor også vores tre børn er vokset op. Men nu sidder jeg i et alt for stort hus og føler mig alene. Huset kan selvfølgelig sælges, og jeg kan finde noget mindre at bo i. Men da jeg altid har været glad for samvær med andre, er jeg kommet til at tænke på, om et slags oldekolle, seniorbolig eller en anden form for bofællesskab med andre kunne være en mulighed for mig. Jeg er indstillet på at flytte til et andet område. Spørgsmålet er, hvor jeg finder den type boligform.

Venlig hilsen

Kirsten

Kære Kirsten

Der er uden tvivl rigtigt mange, der kan nikke genkendende til din situation. Jeg har hørt flere i min nærmeste kreds sige, at det tager op til tre-fire år at få bearbejdet sorgen og tabet i en sådan grad, at man for alvor begynder at se fremad og få tænkt igennem, hvordan man gerne vil leve sin nye tilværelse alene. Ja, hvad skal du dog med et stort hus? Nu må det også være børnenes tur til at tage over, når der skal holdes familiemiddage, fødselsdage og juleaftener. Du har helt givet leveret din indsats på den konto.

Din tanke om at finde sammen med andre i en seniorbolig, et bofællesskab eller lignende lyder helt rigtig, synes jeg. Også for dine tre børn vil det være afgørende, at du får et godt liv med tryghed og samvær med andre. Sådan er jeg sikker på, at vores børn tænker. Det bør de i hvert fald. Tabet af din mand er der ingen, der kan afhjælpe. Kun tiden og en god og tryg dagligdag kan give et skub til nye oplevelser og et nyt indhold i tilværelsen. Du skal selvfølgelig ikke blive ved med at sidde i et stort hus og føle dig ensom.

Hvis du kan søge på nettet, så myldrer det frem med lange oversigter over seniorboliger, andelsboligforeninger, bofællesskaber og forskellige andre boligformer for seniorer. Ellers få dine børn eller andre til at hjælpe dig med at finde rundt på nettet. Mange kommuner har særlige tilbud til seniorer. I Århus, for eksempel, findes en lille, uafhængig forening, Boligrådgivning for Seniorer, hvor Århus Kommune og en række virksomheder, organisationer og private samarbejder om rådgivning, information og vejledning for alle over 50 år om deres boligforhold. Se på www.boligseniorer.dk eller ring på 86 27 00 67, hvis du er interesseret i at bo i Århus-området.

Der er ofte annoncer i aviserne om nye bofællesskaber. Hvis man går med fra starten, kan man være med til at præge byggeriet. Populariteten for bofællesskaber er stigende, men jeg får også at vide, når jeg spøger mig for, at mange seniorer efterspørger lejeboliger, og dem er der for få af. Der mangler private udlejningsboliger, siger Bjarne Friis Sørensen, som er daglige leder af Boligrådgivning for Seniorer i Århus. Folk vil helst leje. Mange har haft hus med alt, hvad der følger med af arbejde og vedligeholdelse. Men det kapitel er overstået. Som ældre er det rart at kunne ringe til en vicevært, hvis der er et problem.

På Ældre Sagens hjemmeside, www.aeldresagen.dk, findes en omfattende database for bofællesskaber og seniorboliger i Danmark. Du kan vælge, hvilken region, kommune, boligstørrelse og type du er interesseret i. Der findes rådgivning om jura, økonomi og andre spilleregler. Du kan finde boligselskaber, der har specialiseret sig i bofællesskaber og andre boligformer for ældre. Jeg har søgt og spurgt mig for, og Ældre Sagens bofællesbase, som den bliver kaldt, er den mest udbyggede og detaljerede, jeg har kunnet finde frem til. Det er bare med at komme i gang med at søge efter det helt rigtige, der passer netop dig. Nye muligheder i tilværelsen åbner sig, og jeg ønsker dig held og lykke med processen.

Med venlig hilsen

Lis M.