Selvmordstruede ældre er ofte selvstændige og handlekraftige

Tegning: Rasmus

Tegning: Rasmus Juul.

Hvis du er vant til at klare dig selv og pludselig har brug for hjælp, kan du komme i en situation, der ikke lever op til dine kriterier for, hvad der er værdigt for dig.
Annette Erlangsen, forskningsleder

Danmarks ældste borgere har den højeste selvmordsrate blandt alle, og tidligere stærke mennesker kan være særligt udsatte, mener forskere

En kvinde var midt i 70’erne, da hun blev indlagt efter et selvmordsforsøg. Mange år tidligere forlod hun en alkoholisk mand. Hun var ufaglært og havde hele livet forsørget sig selv og sin søn ved rengøringsjob og andet hårdt arbejde. Som pensionist blev hun frivillig på et ældrecenter. Hun var en arbejdshest, og det var hun stolt af. At knokle var hendes overlevelsesstrategi, og sådan havde det altid været.

Men helbredet begyndte at svigte, og med det fulgte handlekraften. Kvinden forsøgte selvmord, da evnen til at arbejde – hendes nytteværdi, der altid havde formet hendes selvfølelse og holdt hende oppe – smuldrede.

Historien er beskrevet i den norske forsker Ildri Kjølseths bog ”Eldre og selvmord” fra 2014. Ildri Kjølseth er blandt andet kendt for sine såkaldte psykologiske autopsier, det vil sige rekonstruktioner af den psykologiske situation, som et menneske befandt sig i, da han eller hun begik selvmord. Blandt hendes pointer er, at de ældre, som forsøger eller begår selvmord, ofte livet igennem har været handlekraftige, stærke og selvstændige.

”Vi stopper med at arbejde. Over en nat bliver vi værdiløse. Ikke til nytte

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.