Seniorhøjskoler kan være en god start på pensionistlivet

Et højskoleophold er en god måde at møde nye mennesker på, lyder svaret til en læser, der overvejer at begynde sin efterlønstilværelse med en tur på højskole

En tur på seniorhøjskole kan ifølge Lis M. Frederiksen være en god måde at starte efterlønstilværelsen på. Arkivfoto fra Falster Seniorhøjskole.
En tur på seniorhøjskole kan ifølge Lis M. Frederiksen være en god måde at starte efterlønstilværelsen på. Arkivfoto fra Falster Seniorhøjskole. Foto: Søren Steffen.

Kære Lis M

Jeg er en af de heldige, som ikke bliver ramt af en eventuel afskaffelse af efterlønnen, for jeg står lige på tærsklen til selv af skulle på efterløn. Derfor spekulerer jeg naturligvis på, hvordan det vil være at skulle få et liv til at fungere uden et arbejdsliv. Blandt andet har jeg tænkt på at tage på seniorhøjskole, som jeg har hørt så meget godt om. Men jeg er i tvivl om, hvordan jeg finder frem til en seniorhøjskole, som passer til mig. Er der nogle steder, jeg kan finde en oversigt? Og hvad koster det egentlig at tage på seniorhøjskole? Og ved du, om det kan være svært at komme ind i fællesskabet på en seniorhøjskole, hvor mange af deltagerne måske har mødt hinanden gennem mange år?

På forhånd tak for dit svar.

En snart-efterlønner

Kære snart-efterlønner

At skulle stoppe med sit arbejdsliv er en skelsættende begivenhed for de fleste mennesker. Beslutningen rammer mange elementer af ens selvopfattelse. Det vidner dit spørgsmål om, og det vidner andre henvendelser til brevkassen om. Hvordan skal jeg få hverdagen til at gå på en meningsfuld måde? Vil omverdenens syn på mig ændre sig, når jeg ikke længere bidrager på samme måde til samfundsøkonomien? Atter andre vil være lettede over at give slip på et hårdt fysisk arbejdsliv.

Du har overvejet at tage på seniorhøjskole. Ud fra din henvendelse gætter jeg på, at du er alene, og det lyder som en rigtig god idé. Højskolernes udbud af kurser for seniorer er stort.

På højskolernes hjemmeside www.folkehojskoler.dk kan man læse, at der findes fem såkaldte seniorhøjskoler, der året rundt tilbyder kurser for seniorer, hvilket vil sige mennesker i alderen fra 50 år og opefter. Mange af seniorkurserne strækker sig over to uger, men der er også nogle på kun en uge. I sommerperioden er der i tilgift mange af de øvrige folkehøjskoler, der tilbyder kurser for ældre, typisk af en uges varighed.

For at danne sig et overblik kan man bestille et katalog, Højskolekataloget 2011, enten på hjemmesiden ved et klik i øverste venstre hjørne eller ved at ringe til Højskolernes Sekretariat på 33 36 40 40.

Priserne varierer fra højskole til højskole. Men i gennemsnit koster det cirka 3200 kroner for en uge med alt, undervisning, kost og logi. To uger koster i gennemsnit cirka 4500 kroner.

Der er et tillæg for enkeltværelse. De fleste højskoler har i dag fået bad i tilknytning til værelserne. Men spørg dig for. Der er forskel fra den ene til den anden.

Folkehøjskolerne er blevet beskåret i det tilskud, de får fra staten i forbindelse med finansloven 2011 med omkring 30 procent. Derfor er priserne typisk blevet sat op her pr. 1. januar. Men man må så huske, at man får fuld forplejning, ophold og undervisning og andre tilbud, og det koster også en pæn sum penge, hvis man rejser på ferie, hvad enten det er i Danmark eller til udlandet. Set i det lys kan højskolerne godt konkurrere efter min vurdering.

Du spørger, om det kan været svært at komme ind i fællesskabet på en seniorhøjskole. Nej, lyder svaret fra et par af seniorhøjskolerne, jeg har talt med. Tværtimod, tror jeg godt man kan sige.

Mange enlige seniorer vælger at tage på højskole for første gang i deres liv. Nogle er blevet alene for forholdsvis nylig og er søgende over for den nye tilværelse, de skal i gang med at etablere. Her viser det sig åbenbart, at et højskoleophold kan give nye venner og inspiration. Men de enlige mænd er en mangelvare på seniorkurserne. Langt flest enlige kvinder melder sig, og kun en mindre del af kursisterne er ægtepar, har jeg fået at vide på Rude Strand Seniorhøjskole. Når jeg spørger: "Jamen hvorfor kommer der ikke ret mange enlige mænd?", så lyder svaret: " Vi tror, at ældre mænd slet og ret ikke er så nysgerrige som kvinder". Det kan man jo så filosofere over. Men det vil jeg spare læserne for.

"Hvorfor tage på højskole?" står der på hjemmesiden. "At være på højskole er en af de mest intense oplevelser, du kan få i dit liv. Både gennem det, du lærer, og de nye mennesker, du møder," og det er vel ikke det værste, man kan ønske sig. God fornøjelse til dig, snart-efterlønner.

Med venlig hilsen

Lis M.