At strikke, hækle og brodere giver ro og fordybelse og tiltrækker yngre generationer

Nye, moderne designs genopliver glæden og stoltheden ved selv at skabe ting

I dag kan man se strikkebutikker dukke op med nye moderne design og smarte kombinationer af farver og garner. Men ikke overraskende er der også kommet tilbud på håndarbejder, som kan købes på nettet med alt, hvad der skal bruges, pakket lækkert ind og instruktivt forklaret. De yngre generationer er så vant til at købe en masse ting via internettet. Hvorfor så ikke også håndarbejde? Billedet er fra en strikkeklub.
I dag kan man se strikkebutikker dukke op med nye moderne design og smarte kombinationer af farver og garner. Men ikke overraskende er der også kommet tilbud på håndarbejder, som kan købes på nettet med alt, hvad der skal bruges, pakket lækkert ind og instruktivt forklaret. De yngre generationer er så vant til at købe en masse ting via internettet. Hvorfor så ikke også håndarbejde? Billedet er fra en strikkeklub. Foto: Jacob Ehrbahn.

I dag er tøjet næsten ikke til at slide op. De fleste af os mangler ikke noget. Tværtimod er der vist mere end rigeligt i de fleste skabe og skuffer.

Vores samfund har udviklet sig langt væk fra perioden under og efter Anden Verdenskrig, hvor gamle sweatre blev trevlet op for at strikke nyt af simpel nød, fordi der dengang var mangel på de fleste ting. Min egen mor var en dygtig strikker, og jeg husker hende altid med strikketøj i hånden, når der ikke var andre gøremål.

I dag er situationen en helt anden. Mange yngre lever en meget travl hverdag. De lever i et virtuelt miljø, hvor deres arbejde, skolens forældreintra og informationer fra børnenes sportsklubber betyder, at de jonglerer rundt med de sociale medier næsten uafbrudt på jobbet og i fritiden.

De er og får meget lidt tid til at synke sig ind i sig selv og fordybe sig. Den fordybelse kan et håndarbejde give. Det ved alle vi, der lærte at strikke som børn og har holdt det ved lige trods pauser gennem årene – for nogle af os.

For mig er det gået i bølger – ofte påvirket af, om der er kommet nye små i familien. De nye børn har givet lyst og inspiration hver gang også til at give sig i kast med større projekter.

I dag kan man se strikkebutikker dukke op med nye moderne design og smarte kombinationer af farver og garner. Men ikke overraskende er der også kommet tilbud på håndarbejder, som kan købes på nettet med alt, hvad der skal bruges, pakket lækkert ind og instruktivt forklaret. De yngre generationer er så vant til at købe en masse ting via internettet. Hvorfor så ikke også håndarbejde? Ja, en gammel kone som jeg selv har også gjort det og er snart færdig med mit første strikkeprojekt købt på nettet.

Line Rix er stifter af håndarbejdsbutikken Kit Couture, hvor næsten 100 procent af salget foregår via nettet. Kit på engelsk betyder udrustning, et samlesæt, det, der hører til. Kort sagt alt det, man skal bruge til sit håndarbejde, følger med bortset fra strikkepindene. Enten har man måske pinde i forvejen, eller også strikker man fast eller løst og skal indrette pindenes nummer efter det.

Line Rix fortæller, at da hun for snart nogle år siden skulle ud at rejse i længere tid, søgte hun på internettet efter et strikketøj – men uden held. Hun fandt ikke noget, hun bare kunne bestille. Det blev starten på Kit Couture, hvor designere skaber strik, broderi – og hæklearbejder i et nyt moderne design.

”Ting sker så hurtigt i dag. Men det tager tid at strikke og brodere, og mange har behov for at fordybe sig. Samtidig giver det en stolthed over at have skabt noget selv,” siger Line Rix, der selv kommer fra et hjem, hvor der blev strikket og syet, fordi der ikke var penge til at købe nyt.

For en gammel strikker er det dejligt at opleve, hvordan de norske, færøske og islandske mønstre fra min barndom er blevet nydesignet og udviklet med helt nye former og farver. Inspirationen kommer i høj grad også fra traditionelle danske mønstre.

En del rejser til Færøerne de senere år bevirker, at jeg har fulgt med i strikkeudviklingen på øerne, og det har ikke været kedeligt!

Gudrun&Gudrun hedder et strikkefirma med alt fra meget eksperimenterende designs og kombinationer af garn til en nytænkning af de klassiske færøske sweatre, som har holdt færøske fiskere varme i århundreder.

Gudrun&Gudrun er kendt internationalt og deltager i modeopvisninger mange steder i verden. Færingerne er stolte af deres strik og den udvikling, det traditionelle håndværk har gennemgået.

Alt, der kommer fra Gudrun&Gudrun, er håndstrikket. Enten af kvinder på Færøerne eller af kvinder i Jordan og Peru, som er deltagere i projekter, der skaffer kvinder arbejde og en indtægt.

På en af vore rejser til øerne så vi på tæt hold et par drenge i 8-10-årsalderen spille fodbold i korte bukser og bluser på en kold dag. Højst 8-10 grader var det vel, og det blæste. Deres mor kaldte på dem, fordi de skulle have varmere tøj på. Og hvad skete? Blusen blev hevet af dem, de stod med nøgen overkrop i kulden, og de fik en fin, meget løst strikket ulden undertrøje på under den kortærmede. Så var sagen klaret.

Strikning har en lang historie. I Danmark kendte man til at knytte og binde fra begyndelsen af 1500-tallet. I Spanien er der bevaret nogle meget fine strikkede pudebetræk helt tilbage fra cirka 1275. I nyere tid kender vi i Danmark til hosebinding i 1800-tallets Vestjylland blandt andet kendt fra St. St. Blichers beskrivelser. Dengang var det en måde at tjene lidt penge på.

I dag har et håndarbejde en helt anden funktion. I dag er tid en luksus, som man bevilger sig selv. Det er en gave at have tid og ro, når alting opleves hektisk hver eneste dag. Traditioner og mode forandrer sig. Men det er dejligt at opleve, at glæden ved selv at skabe ting er uforandret.

Gamle håndværk og færdigheder forgår ikke så let. I vores tid er det med den ekstragevinst, at et håndarbejde eller andet mellem hænderne giver ro og fordybelse. Det er ingen undskyldning længere, at man mangler tid til at gå i butikker. Bare kom i gang – på nettet.