Tusindvis af gamle skal flytte til nyt plejehjem

Mindst 12.000 pladser på gamle plejehjem skal nedlægges de kommende år. Det betyder flytninger og usikkerhed for mange ældre og deres pårørende

En ny opgørelse fra Ældre Sagen baseret på Danmarks Statistik viser, at 12.000 af de godt 70.000 plejeboliger i Danmark er så utidssvarende, at beboerne skal flyttes til et moderne plejecenter.
En ny opgørelse fra Ældre Sagen baseret på Danmarks Statistik viser, at 12.000 af de godt 70.000 plejeboliger i Danmark er så utidssvarende, at beboerne skal flyttes til et moderne plejecenter. Foto: .

Sidste år måtte 25 beboere flytte fra de to gamle plejehjem i Haderup og Ørnhøj til Herning Kommunes øvrige plejehjem en halv snes kilometer fra de små bysamfund. Flytningen udløste protester fra pårørende, der frygtede for de gamles trivsel og helbred.

Ikke blot i Herning Kommune, men overalt i landet lukkes i disse år utidssvarende plejehjem, og samtidig nedlægger kommunerne små institutioner for at opnå stordriftsfordele.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af plejeboliger skal lukke

En ny opgørelse fra Ældre Sagen baseret på Danmarks Statistik viser, at 12.000 af de godt 70.000 plejeboliger i Danmark er så utidssvarende, at beboerne skal flyttes til et moderne plejecenter. Værst ser det ud i København, på Frederiksberg og i Aalborg, hvor mellem 15 og 20 procent af plejeboligerne er for dårligt indrettede. Men også en række jyske kommuner som Aabenraa, Struer og Herning må sløjfe gamle plejehjem.

Flytningen rammer især hårdt i mindre landområder, hvor ældre kan opleve at blive flyttet mange kilometer fra deres netværk. Sådan lyder meldingen fra Ældre Sagen.

At blive flyttet for eksempel 40 kilometer er enormt meget, når man er et gammelt, svækket menneske, siger ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, Margrethe Kähler.

Hun understreger, at det er en stor opgave for kommunerne at sikre, at flytningerne foregår på en god måde.

I mange tilfælde er flytningen en nødvendighed, men det skal foregå, så de ældre inddrages. Vi har tidligere lavet en undersøgelse, der viser, at det vigtigste for de ældre er, at de bor, så de kan få besøg, siger Margrethe Kähler.

Hun fortæller, at Ældre Sagen indimellem bliver ringet op af pårørende, som frygter, at de ældre vil dø af flytningen.

Men undersøgelser fra København og Sverige viser, at det er en myte. Det hele handler om måden, det bliver gjort på. Det er for eksempel vigtigt, at de store plejehjemsenheder gøres hjemlige og inddeles i små enheder, siger Margrethe Kähler.

Fra plejehjemsledernes organisation, Lederforum, er meldingen, at centraliseringen af plejesektoren er uundgåelig.

Vi er nødt til at have forståelse for, at økonomien strammer til. Det er en dårlig løsning, hvis vi skal yde en dårligere service, fordi vi har en masse små institutioner. Men flytningen skal håndteres, så de ældre får tid til at indstille sig på de nye forhold, siger formanden for Lederforum, Ole Mørk Nielsen.

Formanden for Social- og sundhedsudvalget i Herning Kommune, Anne Marie Søe Nørgaard (V), har foreløbig stået i spidsen for beslutningen om fire plejehjemslukninger, og hun forstår godt borgernes frustration.

Det er en smertelig proces, når et lokalsamfund skal af med sit plejehjem. Men det kan også give de ældre bedre forhold, siger Anne Marie Søe Nørgaard.

Leif Hornshøj, der er formand for hovedbestyrelsen i partiet Fælleslisten, som vil decentralisere Danmark, er ikke enig.

Vi synes, at centraliseringen af plejehjem har store konsekvenser. Når Herning Kommune nedlægger plejehjem i Haderup og Ørnhøj, så får beboerne meget sjældnere besøg, for også busruterne i de små landområder nedlægges i disse år, siger Leif Hornshøj.