Vær åben for forandringer

Hans-Georg Møller, kendt som den ene halvdel af DR-studieværterne Gorm og Gregers, synes, at det moderne samfund er blevet for lukket i forhold til anderledes tænkende

”Det med at have respekt for andre kunne jeg godt tænke mig blev dyrket lidt mere,” siger Hans-Georg Møller.
”Det med at have respekt for andre kunne jeg godt tænke mig blev dyrket lidt mere,” siger Hans-Georg Møller. . Foto: David Leth Williams/Scanpix.

Hans-Georg Møller har det med at samle på citater. Når han finder et godt et, skriver han det ned og tager det ind-imellem frem for at læse det. Et citat, han er særlig glad for, er af tibetanernes religiøse overhoved, Dalai Lama:

”Vær åben for forandringer, men gå ikke på kompromis med dine inderste værdier.”

”Det er en god idé at være åben over for forandringer og det, vi ikke har prøvet før. Det vil sige, at du skal være åben og gå i dialog med andre, men huske på ikke at kaste vrag på værdifulde ting. Hellere dialog end krig,” siger Hans-Georg Møller.

Han er også kendt som Gorm fra samarbejdet med Gregers Dirckinck-Holmfeld, hvor de som værtsparret Gorm og Gregers bestyrede underholdningsprogrammerne ”Lørdagskanalen” og ”Kanal 22”, der havde enorme seertal i monopolets tid på DR.

Senere har han været vært på programmer som ”Hvornår var det nu, det var” og ”Sporløs” og været tilknyttet DR som journalist og studievært i årene fra 1968 til 2000.

I dag som 72-årig er Hans-Georg Møller engageret i hjælpeorganisationen Care, som han er ambassadør for. Desuden optræder han som kommentator ved maratonløb og sejlsportskonkurrencer og holder foredrag.

Valget af Dalai Lamas ord om åbenhed begrunder han med, at det i dag er blevet sådan, at forandring i sig selv er noget. Det er blevet til forandring for forandringens skyld.

”Jeg synes, vi lever i en tid, der kan virke puritansk og med et tunnelsyn, hvor man lukker af for dialogen. Det er, som om det moderne samfund glemmer, at vi skal være åbne over for hinanden. Men man skal passe på med ikke at lukke af for tidligt og lade fordommene fyge rundt. Hvis der for eksempel er en sag med en pædofil, der bliver taget for overgreb, så kommer der regler om, at mandlige pædagoger i vuggestuer og børnehaver ikke må skifte ble eller nærmest have med børn at gøre. På den måde får vi frygt i stedet for et åbent samfund.”

”Jeg ser lukketheden overalt i samfundet i forhold til anderledes tænkende. Hvis de ikke giver os ret, siger vi, at de er landsbytosser. Det med generelt at fordømme andre spærrer for udsynet. Der var engang en, der sagde, at livskvalitet ikke er noget, man kan købe, men den kommer, når man siger ja til livet. Det er ikke mindst vigtigt, når man bliver ældre,” siger Hans-Georg Møller.

Han opfatter flere udsagn fra den tidligere fodboldlandstræner Bo Johansson som gode leveregler, deriblandt: Tænk positivt. Vær hjælpsom over for andre. Husk på, at vi alle er forskellige. Påpeg ikke altid andres fejl og mangler. Respekter andres særheder. Du har selv nogle.

”Det med at have respekt for andre kunne jeg godt tænke mig blev dyrket lidt mere. Hvis gensidig respekt fik lidt bedre vækstbetingelser, kunne det måske få os til at ændre attitude over for omverdenen. Derved kan vi måske undgå at blive alt for navlepillende og medløbende efter prestige og berømmelse, men også have lyst og overskud til at forholde os til andre mennesker frem for ting og sager,” siger Hans-Georg Møller og tilføjer:

”Det er det, vi skal lære vores børnebørn.”