Ægtepar: Vi vil gerne se verden, mens vi er her

Ægteparret Launy og Jytte Wie på 76 og 74 år rejser op til seks gange om året. Det er de ikke alene om, for danske ældre rejser mere og mere

Ægteparret Launy og Jytte Wie fra Allerød vil fortsætte med at rejse, så længe de overhovedet kan. Billederne her er fra en rejse til Sorrento i Italien i foråret. – Privatfotos.
Ægteparret Launy og Jytte Wie fra Allerød vil fortsætte med at rejse, så længe de overhovedet kan. Billederne her er fra en rejse til Sorrento i Italien i foråret. – Privatfotos.

En af de helt store oplevelser for ægteparret Launy og Jytte Wie var flodkrydstogtet fra Moskva til Uralbjergene.

Her stoppede de blandt andet i byen Kazan og var med guiden på værtshus, hvor de fik en smagsprøve på det ægte, ikke-turistede Rusland.

Der var også turen til Sri Lanka, hvor de var med til bryllup, først spontant hos et lokalt fattigt par og derefter hos et rigt par, der holdt receptionen på det hotel, Wie-parret boede på. Forskellen på de to bryllupper og ikke mindst de kulturelle forskelle var interessante og noget, de stadig taler om i hjemmet i Allerød.

76-årige Launy Wie og hans 74-årige kone, Jytte, rejser meget. Ofte kan det blive til seks gange på et år. Parret rejser gerne steder hen, de ikke har været før, og siden de blev pensioneret for godt og vel 10 år siden, har de blandt andet været i Egypten, på Madeira, i Sydafrika, Italien, Rusland og Thailand.

Wie-parret er ikke alene om at rejse, selvom de er kommet op i alderen. De tilhører en generation, som begyndte at rejse i 1960’erne og ikke er holdt op siden, og som bruger deres pensionisttilværelse på at rejse og opleve, forklarer Jens Højgaard, der er souschef i Ældre Sagen.

”Mange har fortsat mod på at opleve noget nyt, på at tage ud og se verden og møde andre mennesker og kulturer. Hvor pensionisttilværelsen engang var noget med at trække sig tilbage, er det nu særligt i perioden, inden man bliver rigtig gammel, i højere grad en ny livsfase, hvor det for mange står højt på ønskesedlen at komme ud at se nogle af de steder, de måske ikke nåede, mens de fortsat arbejdede,” siger han.

Ifølge ham er der flere grunde til, at ældre i dag rejser mere end tidligere ældre-generationer.

”Dels er mange ældre i dag typisk friskere. De har bedre helbred, og det gør, at de har mulighed for at fortsætte med at rejse, også højt oppe i alderen. Og så er der en del, der har en bedre økonomi, som har sparet op til pensionen, og som får glæde af det nu, i form af at de har bedre råd til at rejse,” siger han.

Tal fra Eurostat viser , at danske ældre er nogle af dem i hele Europa, der rejser mest. Faktisk er det kun Luxembourgs 65-plussere, der overgår deres danske ligemænd. Tallene fra januar viser, at 33 procent af danskere over 65 år overnattede minimum én nat i udlandet i 2014. Til sammenligning lå det europæiske gennemsnit på ni procent.

For ægteparret Wie handler det om at nyde livet, mens det er der.

”I stedet for at spare penge op til arven vil vi gerne bruge pengene på at komme ud og opleve verden. Vi vil gerne se noget, mens vi er her,” siger Launy Wie.

Parret rejste også en del, før de blev pensionerede, forklarer han. Til forskel fra generationen før dem.

”Vores forældre rejste aldrig. Mine forældre var oppe at flyve en enkelt gang, det var i 1937 ved Esbjerg. Men vi begyndte at rejse samtidig med alle de andre, da Spies og Tjæreborg begyndte med charterrejserne,” siger han.

”Jeg husker en af de første rejser, vi var på. Det var med Spies med en firemotorers propelmaskine til Mallorca, og vi måtte vende om over Hamborg, fordi der var noget galt med maskinen. Da børnene var mindre, havde vi campingvogn og kørte med dem rundt i Europa. Vi har altid gerne villet se verden,” siger han.

Launy Wie rejste også med sit arbejde. Han har solgt døre og vinduer i firmaet Rationel, der nu er en del af Velux. Dengang tog han ofte til fabrikker i Irland, og engang vandt han endda en rejse til USA, fordi han havde solgt godt.

”Det var en af de første store rejser, jeg var på. Det var i 1973, og jeg vandt, fordi jeg solgte Høm-typehuse. Hvis vi solgte 1000 huse i 1972, ville Høm give en rejse med koner, og vi solgte 1063. Høm havde selv været rundt i USA, og den rejse, han havde været på, skulle vi på. Så i en 14 dage gammel jumbojet fra SAS fløj vi til New York, til Buffalo, til Niagara Falls, til San Francisco og Los Angeles og til Washington og så hjem. Vi var ikke vant til på den måde at være på lang tur, så det var en stor oplevelse og gav virkelig blod på tanden til at opleve mere,” siger han.

Det blev til mange rejser rundt i Europa, ofte med gode venner, som også havde børn.

Men hvor Jytte og Launy Wie mest rejste på egen hånd tidligere, er det nu pakkerejser, de vælger. Det vil sige, at de rejser med en guide og med et program, der er tilrettelagt af et rejseselskab hjemmefra. På den måde ved de, at der er styr på tingene, og det er trygt, når man har passeret de 70 år.

”Det er rart, at man har gode guider med, som kender til det sted, man skal se, og som kan fortælle om stedets kultur og historie. Det er spændende, og man lærer en masse,” siger han.

Og det er netop de ældre, der vælger den type ferier, forklarer Steen Albrechtsen, der er pressechef i Albatros Rejser, et rejseselskab, der henvender sig specifikt til ældre.

”Det, vi er bedst til, er at sælge oplevelser med dygtige rejseledere, som kan give rejsen en anden dimension. Vores rejsende er nysgerrige og vil have mere ud af det at rejse,” skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

”Vi kan se en klar stigning i rundrejser med rejseleder. Ud over at det hele er arrangeret, så får man historie og kultur serveret af kompetente rejseledere, og så skal man ikke glemme det sociale element, det at rejse sammen med andre, der vil det samme som en selv,” skriver han og fortsætter:

”Det minder jo næsten om en slags højskole og er i skarp kontrast til at sætte en guide ved et bord i receptionen to gange om ugen i en time for at sælge udflugter til den lokale papegøjepark.”

Tendensen er den samme hos Ældre Sagen, forklarer Søren Høyer, der er chefkonsulent i markedsafdelingen, der blandt andet har med rejser at gøre.

”Vi oplever, at hvor vores medlemmer tidligere tog på charterrejse med alt arrangeret, vil folk i dag noget mere. De vil opleve noget og ikke bare ligge på stranden. De vil have kultur, teater, oplevelser i naturen og gerne være aktive. Og det kan både være i Danmark og længere væk,” siger han.

”Og så er det et hit, når vi har mulighed for at lave rejser til eksempelvis Dansk Vestindien. De ældre vil gerne hen et sted, der har at gøre med de danske rødder og tilhørsforhold til Danmark. Det gælder for eksempel også Færøerne, Island, Grønland. De vil gerne have historien med,” forklarer han.

I foråret var Launy og Jytte Wie i Sorrento i Italien. De rejser sjældent om sommeren, for der vil de gerne være hjemme og nyde ferietiden med de to børn og børnebørnene. Men til september planlægger de at skulle af sted igen.

”Vi ved endnu ikke, hvor ferien går hen, men det finder vi nok ud af. Vi vil gerne prøve Malta, for da vi var på Madeira, faldt vi i snak med en mand fra Malta, og han fortalte så mange spændende ting om stedet, at det vil vi gerne se,” siger Launy Wie.

Selvom han er 76 år, og hans kone er 74 år, fortsætter de med at rejse, så længe de kan. Fysikken fejler ikke noget, som han siger, og de går ofte mange kilometer hver dag. Også når de er på ferie.

”Vi har altid konditøj med, når vi rejser, og så går vi ture. Vi har for eksempel lige været i Malaga, hvor vi gik ture langs med stranden på en promenade, seks – otte kilometer hver dag. Og så havde vi selvfølgelig pitstop indimellem med en forfriskning,” siger Launy Wie og slutter:

”Vi fortsætter med at rejse, til vi ikke kan mere. Vores børn siger tit, at de glæder sig til at blive pensionister, så de også kan rejse lige så ofte.”

Privatfoto.
Privatfoto.