Seniorklummen: Vores spidskompetence er vores alder

Medlemmer af ældrerådene gør et stort arbejde lokalt og har vundet støt stigende respekt

Seniorklummen: Vores spidskompetence er vores alder

Alder er ingen hindring, tværtimod, når det drejer sig om ældreråd. Aldersgrænsen er 60 år for at kunne blive valgt, og der er ikke noget, der hedder, at man skal gå af på grund af alder. Der findes altså kun én aldersgrænse – nedad.

Siden 1997 har det været lovpligtigt for alle kommuner at oprette ældreråd. Nogle steder kaldet seniorråd. I denne måned kan vi sammen fejre en af de store festdage i Danmark. Tirsdag den 21. november er der valg til kommunalbestyrelser og regionsråd overalt i landet og til ældrerådene i 81 kommuner.

I Danmark er der traditionelt en meget høj stemmeprocent. Vi tager demokratiet alvorligt. Nogen synes sikkert, det lyder lige lovlig højstemt at tale om en festdag. Vi har ikke tradition for at vise de store følelser. Men når man ser sig omkring i verden, så forstår man, hvorfor vi en gang imellem skal huske at sige det højt. Demokratiet er vores egen fortjeneste, og det er kun os selv, der kan passe på det, udvikle det og værdsætte det. Derfor skal vi en gang imellem sige det højt, og vi skal lære vores børn og børnebørn, at det er en borgerret – men også en pligt at stemme. Intet mindre.

Rundtom i landet har der været stor forskel på, hvor alvorligt ældrerådets arbejde er blevet taget. Men det er støt og roligt blevet meget bedre.

”Der er en voksende respekt for vores alder,” fortæller 83-årige Kirsten Feld, som jeg vil tillade mig at kalde the grand old lady i Danske Ældreråd. Hun har været formand for Danske Ældreråd fra 2006 til 2013 og har i 16 år været medlem af Ældrerådet i Roskilde. Nu stopper hun, men ikke på grund af alder, som hun er hurtig til at understrege.

Kosten har fyldt meget i ældrerådenes arbejde gennem årene. For ikke ret mange år siden lød mantraet ude i kommunerne: storkøkkener, stordrift og besparelser. Kritik af kosten til de gamle fyldte medierne med jævne mellemrum. Det var et emne, hvor vi alle kunne være med.

De gamle i vores samfund skal have ordentlig mad, ikke sandt? Udviklingen har da heldigvis bevæget sig væk fra det store til det nære med køkkener ude på plejecentrene og med duften af hjemmelavet mad i gangene. Nu fylder måltidet og kosten meget i hverdagen på plejecentrene. Der er også blevet kæmpet for, at hovedmåltidet, den varme mad, bliver serveret om aftenen. Søvnen bliver bedre, når man er ordentlig mæt, og der bliver brugt mindre sovemedicin, fortæller Kirsten Feld.

”Godt liv – god mad” hedder en af de kampagner, som ældrerådene har været med til at køre gennem årene. Den store udfordring er dog stadig den mad, der bringes hjem til gamle mennesker i deres eget hjem.

Med andre ord vil jeg gerne slå et slag for, at vi, der kan, husker at stemme til ældrerådene. I et citat fra Hjørrings borgmester, Arne Boelt, som jeg har læst, siger han, at han er meget glad for samarbejdet med Ældrerådet i Hjørring og kalder det for ”demokratiet i fuldt flor”.

I Hjørring har ældrerådet kæmpet for, at der blev fremmødevalg, altså at man stemmer ved at møde op på valgstederne på lige fod med afgivelse af stemme til kommunalvalget. Men det kræver over 100 ekstra valgtilforordnede. Det er derfor, der stadig er kommuner, hvor man kun kan brevstemme. Men i Hjørring har ældrerådet selv skaffet de flere end 100 mennesker, der skal til, for at man kan stemme ved personligt fremmøde på samme valgsted, hvor du skal sætte dine andre krydser, og sådan foregår det i mange andre kommuner.

Et velfungerende demokrati består af lange, seje træk gennem mange år. Ældrerådenes indflydelse som rådgivere og sparringspartnere for lokalpolitikerne udspringer af to rapporter fra Ældrekommissionen, som sad fra 1979 til 1982 under ledelse af den visionære og socialt stærkt bevidste professor Bent Rold Andersen.

En af rapporterne talte om brugerinddragelse. Politikerne skulle lytte til dem, der vidste, hvordan det var at blive gammel. Lytte til dem med den rigtige spidskompetence, alderen og erfaringen. I dag er der en voksende respekt for vores alder, hvad vi kan bidrage med, og hvad vi ved og har erfaret gennem årene. Den voksende respekt kan vi blandt andet takke Danske Ældreråd for, alle de frivillige medlemmer over hele landet, der yder en indsats for alle os andre. Husk derfor at stemme – også til ældrerådet.