Ældre kvinder hjælper unge mødre

I Slagelse støtter ældre kvinder 16 helt unge mødre og deres børn i en frivillig Røde Kors-gruppe. Ordningen er så populær, at gruppen har venteliste, og Røde Kors er nu ved at eksportere modellen til andre dele af landet

Hver torsdag er der mødregruppe hos Røde Kors i Slagelse. Gruppen er forbeholdt unge mødre, som får ros, støtte og opmuntring af frivillige kvinder, hvoraf flere i sin tid selv blev mødre i en tidlig alder.
Hver torsdag er der mødregruppe hos Røde Kors i Slagelse. Gruppen er forbeholdt unge mødre, som får ros, støtte og opmuntring af frivillige kvinder, hvoraf flere i sin tid selv blev mødre i en tidlig alder. Foto: Søren Staal.

Heidi sætter den grå lift på gulvet under vinduet, hvor solen skinner ind. Forsigtigt løfter hun et lille væsen i rosa sparkedragt op, og straks er mor og barn omringet af ivrige bedstemødre.

Hvornår skete det? Hvor lang tid tog det? Hvordan har du det? Hvad skal hun hedde?

LÆS OGSÅ: Stort pres på frivillige tilbud til unge mødre

Heidi smiler stolt, og det lille myr med det mørke hår flyder af sted på et moderligt hav af udstrakte kvindearme uden så meget som at linde på de tæt sammenknebne øjne. Hun hedder Amalie. Hun er en uge gammel, og det gik rigtig godt. Det tog kun fire timer. For halvandet år siden tog det 16 med storesøster Katrine. Og jo tak, Heidi har det rigtig godt. Hun er 21 år og mor til to.

Heidi er en af 16 unge mødre, som hver torsdag eftermiddag triller barnevognen til Bredegade 14 i Slagelse, hvor Røde Kors har et helt unikt tilbud: En ugentlig støttegruppe, hvor 12 frivillige kvinder, fortrinsvis i bedstemor-generationen, støtter unge mødre i at få tilværelsen til at hænge bedre sammen. Målgruppen er især de helt unge mellem 15 og 19 år, men man kan være med, til man fylder 25.

Mødregruppen blev dannet i 2009 på sundhedsplejerskernes initiativ. De bad Slagelse Røde Kors om hjælp, fordi de oplevede, at de mest sårbare unge mødre ikke kunne finde sig til rette i almindelige mødregrupper, og mange af dem havde et meget svagt socialt netværk.

Unge piger med små børn har stor risiko for at hænge fast i arbejdsløshed uden uddannelse. Relativt mange af dem magter slet ikke forældrerollen og får deres barn fjernet.

Aktivitetsleder Annie Toft fra Slagelse Røde Kors tændte på idéen om en særlig indsats for de unge mødre.

Det her arbejde er vigtigt, fordi pigerne er så unge. De har et langt liv foran sig, så vores støtte gør virkelig en langsigtet forskel, sige hun.

På to år har hun sammen med en gruppe engagerede frivillige gjort mødregruppen så populær, at der nu er 10 piger på venteliste, og Slagelse-afdelingen er i gang med at eksportere idéen til København og Vejle.

Annie Toft fylder rummet med sin latter, sin stemme, sin store tunika i blåt og orange og ikke mindst sin energiske udstråling. Hun er alle vegne. Griner med pigerne, leger med børnene og snakker med de frivillige. Annie Toft er 64 år og efterlønner og lægger hver uge cirka 30 timers frivilligt arbejde i mødregruppen. Hun stiller også gerne op som bisidder hos sagsbehandleren, i banken eller hos lægen, og hun går særlig højt op i at motivere pigerne til at komme videre med en uddannelse.

Det er en social arv at få børn i en tidlig alder, så vi støtter dem, alt hvad vi kan, i at få en uddannelse, så de kommer op ad rangstigen i samfundet. Men det er hårdt for dem, for de kæmper hver dag med omverdenens fordomme, og tit bliver de ikke mødt med særlig stor respekt, siger hun.

Sådan er det ikke i Bredegade. Der er mottoet: Ingen løftede pegefingre! Og Annie Toft er konsekvent. Hun kan finde på at bede en frivillig blive væk, hvis hun er moraliserende over for pigerne. Det er fint at dele ud af sine egne erfaringer, komme med gode råd og vejledning om alt fra børnepasning til bankanliggender, men det skal være med empati og respekt.

Så går køkkendøren op, og ind kommer de frivillige madmødre med tre chokoladelagkager til dagens tre fødselsdagsbørn. Kagerne bliver spist med stort velbehag og kaffen drukket, og så skal der hygges, snakkes og leges. Men fra køkkenet dufter der allerede af hjemmelavet lasagne. Torsdagen slutter nemlig altid med fællesspisning. Nogle af de unge er vokset op i familier, hvor det ikke var almindeligt at samles omkring spisebordet, og de nyder det fælles måltid.

Lonnie Petersen og Jette Bangsbo har sat sig til rette mellem de unge mødre. De er begge to efterlønnere, men de har også begge personlig erfaring som teenagemødre. Jette Bangsbo blev mor som 17-årig, og Lonnie Petersen fik sit første barn, da hun var 18.

Men det var jo helt almindeligt dengang, siger hun.

Hun blev tidligt gift og var hjemmegående med sine små børn. Nummer to fik hun, da hun var 23. Også hendes søstre og veninder levede sådan.

Det var der ikke nogen, der så skævt til, og vi var ikke specielt isolerede. Vi havde ikke mødregrupper, men vi havde hinanden. Sammenlignet med dengang møder de unge mødre her en masse fordomme om, at de nok ikke kan finde ud af at passe et barn, siger hun.

Heidi og hendes lille datter er stadig midtpunkt for opmærksomheden. Amalie går fra arm til arm.

Det er så dejligt at komme her, for jeg er altid glad, når jeg går hjem, siger den unge mor.

Hun nyder at være sammen med de jævnaldrende i samme situation her, for veninderne fra HTX faldt hurtigt fra, da hun blev gravid første gang som 17-årig.

Røde Kors har evalueret projektet i Slagelse, og rapporten konkluderer, at de unge mødre får mere selvværd og overskud af at komme i gruppen. De bliver bedre til at begå sig socialt, og de får et netværk, hvor de føler, de bliver taget alvorligt. Sådan er det også gået for Heidi. Hun er flyttet sammen med sine børns far og regner med at starte på HF, når hendes barselsorlov er slut. Men så lyst tegner det ikke for alle. Mange af pigerne er alene med deres børn og har dårlige forudsætninger for at få en uddannelse.

seniorliv@k.dk