Prøv avisen

Serie: Det ustyrlige liv

Ikke alt i livet lader sig styre, uanset hvor ihærdigt vi forsøger. I denne artikelserie undersøger Kristeligt Dagblad de mange former, som kontroltabet kan tage i dag – fra fødsler og forelskelse til sygdom og ulykke. Fotos: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus. Tegning: Morten Voigt

Det moderne menneske vil gerne finde mening med alt, men meget i tilværelsen lader sig ikke styre. I denne serie undersøger Kristeligt Dagblad, hvad der sker, når vi bliver ramt af hændelser, som vi ikke selv er herre over. Her samler vi alle artiklerne

1. Det danske samfund har bestået coronaens stresstest. Men hvad med den enkelte dansker?

Der skal mere end en pandemi til at vælte Danmark, som bliver betegnet som et ”ekstremt robust samfund”. Men med sin pludselige forandring af hverdagen har coronaen haft konsekvenser for den enkelte dansker.

Læs artiklen her.

2. Da livets ustyrlighed overrumplede det moderne menneske

Som en kæmpe kollektiv blodprop satte coronaen sig i samfundets årer og mindede os om, at vi ikke altid er herre over vores eget liv. Reformatoren Martin Luther havde egentlig sagt det, men måske havde vi glemt det.

Læs artiklen her.

3. Britt mistede sin 20-årige datter i en højresvingsulykke: Inden i mig er Alexandra stadig helt levende

En septemberdag for snart syv år siden blev Britt Sissecks 20-årige datter dræbt i en højresvingsulykke. Sorgen er blevet en slags følgesvend og har også givet hende en erkendelse af, at man ikke kan gå igennem livet uden at møde døden.

Læs artiklen her.

4.Organiseret ondskab finder sted i Danmark hver eneste dag

Forråelsen inden for systemer og institutioner sker ofte så gradvist, at ingen bemærker, at det har udviklet sig til ondskab. Alle kan presses til at handle imod egen etik.

Læs artiklen her.

5. Lasse mistede benet som teenager: Ulykken har lært mig at give slip på det, jeg ikke kan kontrollere

Lasse W. Madsen levede et ungdomsliv fyldt med gymnastik, da han som 14-årig fik sit ben amputeret. I dag dyrker han sport og udvikler proteser til andre amputerede. Når livet ændrer sig pludseligt og uforudsigeligt, må man forsøge at finde nye veje frem for at fokusere på det tabte, mener han.

Læs artiklen her.

6. Peer var anbragt 26 steder i løbet af sin barndom: Hjemme var trygheden. Ude var ondskaben

65-årige Peer Balken nåede at være anbragt cirka 26 forskellige steder i løbet af sin barndom. Et af dem var børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland. Først for få år siden har han kunnet tro på, at han som menneske også havde en værdi.

Læs artiklen her.

7. Flere kvinder får børn, efter de er fyldt 40 år

På 20 år er der sket en fordobling i antallet af kvinder, der føder et barn, når de har passeret de 40 år. Typisk er de ældre fødende i dag både ressourcestærke og sunde, men de behandles stadig mere end yngre fødende, viser forskning.

Læs artiklen her.

8. Jeg kan stadig lægge mig hos Ida og tænke: Er hun her virkelig?

Filosof og prodekan på Aarhus Universitet Anne Marie Pahuus fik for syv år siden en uventet gave i form af en efternøler. Fødslen rev tæppet væk under hende, og hun har skullet genfinde sig selv både som hustru, mor og leder på universitetet. Det hele i en mere blød og åben form.

Læs artiklen her.

9. Tidligere præst: Gud løfter sit åsyn på os og giver os fred. Han sætter ikke parentes om nogen

Tidligere præst i Tagensbo Kirke Carl Rosenberg-Desroses var nyskilt efter 24 års ægteskab med en kvinde. Så forelskede han sig i en mand. Når livet giver én et godt tilbud, må man slå til, mener han. Ligegyldig hvad omgivelserne måtte mene.

Læs artiklen her.

10. Det er stadig skamfuldt at sygemelde sig med stress

Nyt studie viser, at tabuet omkring stress-sygemeldinger stadig er stort, særligt for folk i lederpositioner. Det er logisk, men forkert, at man ser en ærlig udmelding som den enkelte medarbejders svaghed, lyder det fra fagfolk.

Læs artiklen her.

11. Maja Panduro blev ramt af stress og angst: I dag ved jeg, at det var det rigtige for mig at komme ud af politik

Maja Panduro, tidligere politisk ordfører for Socialdemokratiet, blev i 2016 sygemeldt med angst og depression udløst af stress. Det politiske liv vil hun ikke tilbage til. Men langsomt begynder der igen at melde sig en lillebitte lyst til at slås.

Læs artiklen her.

LÆS OGSÅ:

I Danmark vender livet langsomt tilbage til normalen, folk går i butikker og nyder solen langs Søerne og i Fælledparken i København. Men chokket over pandemien har sat sig i danskerne. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tegning: Morten Voigt
"Jeg kan ikke følge mine børn alle vegne i livet. Hvis jeg skulle kontrollere hver en fodgængerovergang, de skulle krydse, ville jeg slide mig selv op,” siger designer Britt Sisseck om tabet af sin datter Alexandra. – Foto: Leif Tuxen.
"Det forråede menneskesyn findes bestemt også nutildags. Det er typisk socialt udsatte borgere, som demente eller psykisk syge, som er svære at håndtere, og som nærmest bliver set som fjenden af personalet," siger doktor i pædagogik og redaktør af handicaphistorisk tidsskrift, Birgit Kirkebæk. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lasse W. Madsens hverdag ændrede sig fra den ene dag til den anden, da han mistede sit ben i en ulykke, 14 år gammel. Med en sportsprotese dyrker han nu løb og andre sportsgrene og arbejder for at gøre proteser tilgængelige for flere mennesker med amputationer. Foto: Niki Wacherhausen
Peer Balken skulle leve i mere end 50 år, før han begyndte at reflektere over, hvad der egentlig var hændt ham, og hvilken betydning det har for et menneske at blive udsat for systematisk ondskab i 18 år. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix
Det er korrekt, at fertiliteten falder, når man bliver ældre, som der også er meget fokus på i disse år. Men, at det skulle være meget mere risikofyldt at være gravid og fødende, når man er over de 40, er en myte, siger forsker. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Anne Marie Pahuus kan godt indimellem komme til at svæve lidt væk. I mennesker, litteratur eller filosofiske spørgsmål. Men datteren Ida på syv år kalder hende tilbage. – Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.
”Der var nogle ting, jeg selv skulle igennem, for det er en voldsom opdagelse, at man kan forelske sig i en mand. Men det var sådan, det var. Og det krævede jo mod, men mest af alt var det at turde se sig selv i øjnene og sige: ’Det er sådan, jeg har det’,” siger Carl Rosenberg-Desroses. – Foto: Palle Peter Skov/Ritzau Scanpix.
Foto: Søren Mosdal
Maja Panduro og familien er for nylig flyttet ind på en gård i den lille landsby Bunken ved Skagen. Det er ikke et forsøg på landflygtighed, men der er alligevel en anden ro end i den tidligere politikers hjemby, Randers, hvor det var svært at gå i Netto uden at blive genkendt. – Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau/Scanpix.