Guide til socialt samvær under en coronaepidemi: Hvad må man, og hvad må man ikke?

Vi skal holde afstand og begrænse fysisk samvær, lyder myndighedernes opfordringer. Men hvad betyder det helt konkret? Kristeligt Dagblad har spurgt en ekspert om, hvad man må og ikke må, når det kommer til socialt samvær

Vi bør undgå at give hånd, kysse og kramme, lyder myndighedernes opfordring. Arkivfoto.
Vi bør undgå at give hånd, kysse og kramme, lyder myndighedernes opfordring. Arkivfoto. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Læger, eksperter og regeringen har gentagne gange – senest på et pressemøde i dag – gjort os opmærksomme på, at vi på grund af coronavirussen bør holde afstand til hinanden og begrænse fysisk samvær. Derfor diskuterer vennegrupper og familier landet over, hvor grænsen går, mens brugere på sociale medier harcelerer over mennesker, der alligevel samles.

Thomas Benfield, professor og overlæge på Hvidovre Hospital, hvis du skal sige det så konkret som muligt, hvad må man så i forhold til socialt samvær? Og hvad må man ikke?

”Det er svært at gøre mere håndgribeligt end myndighedernes egentlige forbud. Det handler om en stor grad af personligt ansvar og almindelig sund fornuft for, hvad der er en lille og en stor forsamling, og hvornår det er sikkert at mødes. Det afgørende er, at man er opmærksom på, hvordan man selv har det, og hvordan dem, man eventuelt vælger at mødes med, har det. Hvis man er i tvivl, bør man spørge til, om alle parter føler sig raske. Derudover har vi selv et personligt ansvar for konstant at holde god hygiejne og den nødvendige afstand. Men på den anden side har vi alle sammen familier og behov for at hente mad og andre fornødenheder, så vi kan ikke fuldstændig undgå at være steder, hvor der også er andre mennesker. Men vi kan undgå at være tæt på dem og selv sørge for god hygiejne.”

Er det bedre, at folk, der bor alene, bliver ensomme og kulrede af at sidde alene, end at de mødes med et familiemedlem eller et par venner?

”Nej. De fleste mennesker har brug for social kontakt, og hvis de ikke har det i en lang periode, opstår der andre problemer. Vi ved jo endnu ikke, om det her varer i to, fire eller seks uger. Men når vi mødes med venner, er sund fornuft helt afgørende.”

Hvilke forholdsregler skal man tage, hvis man mødes med venner eller familiemedlemmer?

”Der er jo mange måder at være sammen på. Man kan for eksempel være sammen udenfor, hvis vejret tillader det, eller mødes lidt færre mennesker med mere afstand imellem sig, end man plejer. Og så selvfølgelig undgå at give kys og kram.”

Hvad er den optimale måde at have socialt samvær på i denne tid?

”Det optimale vil være at holde sig i mindre grupper og sidde med en afstand imellem sig. Hvis man har mulighed for at lufte ud før, efter og under samværet, er det også en fordel, for så begynder det at minde om at være udendørs.”

Hvor mange mennesker er for mange at samles?

”Det er svært at svare på, for i nogle situationer er to for mange, hvis den ene er syg. Andre gange er det fem og andre gange ti. Men et sted i omegnen af de tal, vil jeg mene.”

Hvad er forskellen på for eksempel at være i en børnefamilie, hvor moderen stadig går på arbejde, og børnene har legeaftaler, og at en person, der bor alene, mødes med et par venner?

”Det synes jeg ikke, der er forskel på. Både når venner mødes, når børn har legeaftaler, og når mødre går på arbejde, gælder det for alle parter, at de skal sørge for god håndhygiejne, når de kommer til et nyt sted og forlader et sted, så de er sikre på, at de ikke bringer smitte med sig.”

Hvis man føler sig snottet, har haft ondt i halsen eller hostet i et par dage, bør man så isolere sig selv fuldstændig?

”Nej, ikke fuldstændig. Man skal gå hjem og være syg, men man kan godt være sammen med dem, man til daglig bor sammen med, så længe man holder afstand og øger hygiejnen i hjemmet. Generelt anbefaler man at tørre overflader i badeværelse og køkken af én gang om dagen, så skulle det være sikkert nok.”

Hvad er din reaktion på, at der på sociale medier skældes ud over mennesker, der er set samlet?

”Det er i mine øjne en overreaktion, fordi det hele afhænger af situationen og relationen. Det kan sagtens være, at nogle af de parter, der samles, allerede bor sammen. Det kan man jo ikke vide, når man bare ser dem sammen på gaden. I øvrigt er mange af dem, man ser samlede, gode til at holde afstand. Og hvis de mødes udenfor, er der ikke noget galt med det – så kan man godt være tættere på hinanden, end man kan indenfor.”