Prøv avisen
Interview

Sognepræst: Forestillingen om livslang kærlighed kan være et benspænd

"Lad være med at love at elske hinanden til døden skiller jer ad – bortset fra hos præsten i kirken," lyder rådet fra sognepræst Michael Brautsch til par, som gerne vil give kærligheden gode vilkår. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Troen på livslang kærlighed trives blandt danskerne på trods af mange skilsmisser, og at flere bor alene. Men forestillingen om den evige kærlighed kan komme til at spænde ben for parforholdet, mener sognepræst Michael Brautsch

Tror du på livslang kærlighed? Hvis du gør, er du ligesom 68 procent af danskerne. Det er så mange, som tror på, at kærligheden til et andet menneske kan vare hele livet ifølge en Kantar Gallup-undersøgelse foretaget på vegne af Berlingske.

Sognepræst Michael Brautsch har stået over for mange par, som har givet deres ord på at elske hinanden, til døden skiller dem ad, og han er derfor ikke overrasket over, at troen på den livslange kærlighed trives blandt danskerne. Ifølge ham er det bemærkelsesværdige ved undersøgelsen derimod, at godt tre ud af ti danskere ikke tror på livslang kærlighed.

Han mener, at det kan være udtryk for en ny bevægelse, hvor man ikke ser det romantiske parforhold som noget, der skal vare hele livet, men i stedet tror på, at man kan opleve kærligheden med forskellige personer i forskellige faser af livet. Eksempelvis er én person måske den rigtige at få børn med, mens en anden partner kan gøre én glad, når børnene flytter hjemmefra, og pensionsalderen nærmer sig.

”Når vi i kirken spørger: ’Vil I elske og ære hinanden til døden jer skiller?’, så er det jo et meget stort spørgsmål, som ingen i virkeligheden kan svare på,” siger Michael Brautsch.

Derfor handler troen på den evige kærlighed til et andet menneske netop om at tro – og evnen til at tro på noget, man endnu ikke ved, hvad indebærer, mener han.

”Hvis man er et ungt par, som ikke har fået børn endnu, så har man ikke en chance for at vide, hvor benhårdt arbejde det kan være at blive ved med at elske et andet menneske. Det man kan svare ja til i kirken er, at man i det øjeblik har troen på kærligheden til hinanden.”

Michael Brautsch, flertallet af alle danskere tror på livslang kærlighed, men på samme tid bor rigtig mange alene, og omkring halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse. Hvordan hænger det sammen?

”Det hænger i virkeligheden ganske udmærket sammen. Mange af dem, som bor alene, har ikke planer om at gøre det resten af livet. Man kan sagtens sidde i sin alenehed og tro på, at man på et tidspunkt finder kærligheden, og så er det for livet. Idéen om evig kærlighed trives stadig i bedste velgående, og der er ikke noget i tiden, som for alvor har fået lov til at slå den ihjel. Heller ikke det faktum, at mange af de yngre mennesker, der bliver gift i dag, selv kommer fra skilsmissehjem."

Hvordan tror du, at det påvirker folks kærlighedsliv, at man tror på den livslange kærlighed?

”Umiddelbart burde det have en positiv indvirkning på parforholdet og fremme tålmodigheden over for ens partner. Men forestillingen om evig kærlighed kan også være et benspænd. Der ligger en idyllisering af vores partner i den forestilling, som kan føre til nogle ekstremt høje krav, som er næsten umulige at leve op til. Det kan måske være én mulig forklaring på, at mange bor alene. Man vil måske først springe ud i kærligheden, hvis man virkelig tror, at personen er den eneste ene for resten af livet. Og så kan man komme til at vente længe.”

Så forestillingen om evig kærlighed kan komme til at spænde ben for kærligheden? For hvis man forestiller sig, at man skal leve med ens partners små dårlige vaner resten af livet, så virker de måske ikke længere så små?

”Netop. Der kan være en idé om, at i den livslange kærlighed skal alt være helt perfekt. Mit yndlingseksempel på det er komedieserien Seinfeld, hvor hovedpersonen har en ny kæreste i hvert afsnit, som altid bliver kasseret, fordi det viser sig, at hun har grimme tæer, hun griner på en mærkelig måde eller lignende småting. Serien udstiller det groteske i, at man i et parforhold hele tiden er til eksamen. I dag kan vi se en lignende forestilling om det perfekte parforhold på dating-appen Tinder, hvor man slet ikke får en chance, hvis man ikke ser ud på den helt rigtige måde eller ikke lever op til alle forestillingerne om, hvordan en partner skal være.”

Hvad er det bedste råd, du som præst kan give til nogen, som håber på at blive sammen med deres partner resten af livet?

”Det er at tage ’resten af livet’ lidt ad gangen. Engang var mit råd til par – og særligt dem med små børn – at de på hver bryllupsdag skulle love hinanden, at de ikke ville gå fra hinanden inden for de næste fem år. Min kone syntes ikke, at det var et godt råd. For hvorfor kun fem år? Men året efter lover man jo forhåbentlig fem år mere.

Pointen er, at det er svært at sige ’jeg vil elske dig resten af livet’, for det er umuligt at overskue, hvad resten af livet indebærer – især hvis man står i en situation med skrigende unger med kolik eller en alvorligt syg ægtefælle. Det man kan forholde sig til, er den aktuelle situation, og at man ønsker at blive sammen og ikke har tænkt sig at gå nogen vegne. Det er vigtigere for parforholdet end retorikken om evig kærlighed. Så lad være med at love at elske hinanden, til døden skiller jer ad – bortset fra hos præsten i kirken.”