Prøv avisen

Sommerhits siden 1970: Sang du med, da du blev student?

Måske sang du med på Elton John, Prince og Madonna, da du blev student? Foto: Mogens Flindt/Jeff Christensen/ Massimo Sambucetti/AP/Ritzau Scanpix

Blev du student den sommer, Madonna hittede med "Papa Don't Preach"? Eller da søskendeparret i the Carpenters sang den bittersøde "Close To You?" Vi har samlet de største sommerhits siden 1970. Læs her, hvilken sang der strøg til tops, da du blev student

Hvide huer og studentervogne pynter i disse dage i gadebilledet, når tusindvis af nyudklækkede studenter fejrer deres afsluttende eksaminer. Mens årets studenter hilser friheden hjertelig velkommen, er studentertiden for mange andre lig med nostalgi og minder fra ungdommen. For hvem husker ikke de lange lyse sommernætter og følelsen af udødelighed, der indtrådte, så snart den hvide hue kom på?

Hvis du alligevel har glemt, hvordan den kærkomne tid føltes, vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej. Selvom studentertiden betød et virvar af fester, gaver og fremtidsplaner, bød sommeren også på en række musikhits, du sikkert har skrålet med på.

Vi har samlet nogle af de største sommerhits siden 1970. Listen stammer fra det prestigefyldte, amerikanske musikmagasin Billboard, der har kåret de 10 største sange om sommeren siden 1970. Se hele Billboards liste her.

1970: The Carpenters - (They Long To Be) Close To You

Søskendeparret Karen og Richard Carpenters bittersøde kærlighedssang har uden tvivl været soundtracket for mange studenter med knuste hjerter. Og i sommeren 1970 lå søskendeparrets hit altså nummer 1 på Billboards hitliste.

1971: Bee Gees – How Can You Mend A Broken Heart

Vi bliver i den ulykkelige kærlighedsfære lidt endnu, for i 1971 hittede Bee Gees med det hjerteskærende hit ”How Can You Mend A Broken Heart”.

1972: Bill Withers – Lean On Me

“We all need somebody to lean on” sang Bill Withers i 1972. Mon ikke de velmenende ord har fået mange studerende til at se lidt lysere på sommerens eksaminer?

1973: Diana Ross – Touch Me in the Morning

Perfektionisten Diana Ross var angiveligt så opsat på at indspille denne sang til klokkeklar perfektion, at hun ofte var tæt på at få et nervøst sammenbrud. Rygtet lyder, at Ross under indspilningerne puttede sine børn om aftenen, hvorefter hun gik i øvelokalet og sang til den lyse morgen, indtil hendes børn vågnede og blev sendt i skole.

1974: John Denver - Annie's Song

Det tog kun den amerikanske folkesanger John Denver 10 1/2 minut at forfatte denne kærlighedsode til sin daværende kone Annie. Sangen “kom" angiveligt til ham, da han sad i en skilift under en ferie i Aspen og blev så betaget af naturens skønhed.

1975: The Eagles – One of These Nights

Glade studenter har uden tvivl skrålet med til tonerne af the Eagles’ hit, der steg til top på Billboards hitliste i 1975.

1976: Elton John & Kiki Dee - Don’t Go Breaking My Heart

Var du mon en af de studenter, der dansede til den lyse morgen til Elton John og Kiki’s Dee Motown-inspirerede hit i 1976?

1977: The Emotions – Best of My Love

Der skulle nok ikke meget til at gøre sommerens studenter glade efter afsluttede eksaminer, som de tre Emotions-søstre synger i første linje af deres 1977-hit.

1978: Frankie Valli - Grease

Frankie Vallie slog tonerne an med “Grease” til et af filmhistoriens største musical-hit af samme navn med John Travolta og Olivia Newton-John i hovedrollerne som Danny og Sandy.

1979: Donna Summer - Bad Girls

Med sine famøse “toot toot” og “beep beep”-vokalinterjektioner blev “Bad Girls” et af diskodronningen Donna Summers største hits.

1980: Billy Joel - It’s Still Rock and Roll to Me

Billy Joels indtog førstepladsen på sommerens hitliste med denne perle af en rocksang. Sangen var eftersigende en reaktion mod de nyere musikgenrer, der opstod i slutningen af 1970’erne som punk, funk og new wave.

1981: Kim Carnes - Bette Davis Eyes

Kim Carnes indspillede denne hyldestsang til den amerikanske Hollywood-legende Bette Davis, der netop var kendt for sine dybe, mørkeblå øjne.

1982: Survivor - Eye of the Tiger

Nok et af filmmusikkens største hit fra filmen Rocky III med Sylvester Stallone i hovedrollen.

1983: The Police - Every Breath You Take

Mange tror, at the Police’s populære klassiker er en hyldest til kærligheden. Men det er ifølge forsangeren Sting en kæmpe misforståelse. Sangen handler i virkeligheden om en jaloux kvinde/mand, der overvåger og forfølger sin kæreste.

1984: Prince – When Doves Cry

Hvad er det egentlig for nogle grædende duer, Prince synger om? Sangen handler ifølge flere musikmedier om et par, der engang var forelskede (turtelduer, om man vil), men som er begyndt at skændes. Princes hit var dog ikke lutter symbolik. Rygtet lyder nemlig, at Purple Rain-sangeren selv holdt duer i sit hjem i Minnesota.

1985: Shout – Tears for Fears

Den engelske pop-rock-duos megahit blev et af de største hit i 1985 og lå på top 10-listerne i 25 lande.

1986: Madonna – Papa Don’t Preach

Madonna vakte en vis opsigt med sangen, der handler om en teenagepige, der bliver gravid og gerne vil beholde barnet. Mens kritiske røster mente, at sangen ville inspirere teenagere til at blive mødre i en tidlig alder, var mange abortmodstandere positive over for sangens budskab.

1987: Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody

Whitney Houstons dansehit får stadig mange ud på dansegulvet.

1988: Steve Winwood - Roll With It

Selvom livet er fyldt med bump på vejen, må du bare følge med, så godt du kan, sang Steve Winwood i 1988.

1989: Richard Marx - Right Here Waiting

“Hvis jeg næsten aldrig ser dig, hvordan kan vi så sige for evigt?” synger Richard Marx længselsfuldt. Den amerikanske sangskriver var på turné, da han skrev teksten, der oprindeligt tænkt som et brev til hans kone, skuespillerinden Cynthia Rhodes, der var på filmoptagelser i Sydafrika, og altså langt væk fra Marx.

1990: Mariah Carey - Vision of Love

Mariah Carey slog benene væk under stort set hele musikbranchen verden over med sin debutsingle “Vision of Love”, hvor popsangeren leverede en magtdemonstration uden lige med sit såkaldte fløjteregister.

1991: Bryan Adams - (Everything I Do) I Do It For You

Bryan Adams’ udødelige kærlighedsballade lå nummer et på den engelske singleliste i hele 16 uger.

1992: Sir Mix-A-Lot - Baby Got Back

Sir Mix-A-Lots hyldest til de fyldige bagdele var den næstbedst sælgende sang i USA i 1992 (den bedst sælgende var Whitney Houstons ”I Will Always Love You”).

1993: UB40 - Can't Help Falling In Love

Vidste du, at “Can’t Help Falling In Love” er inspireret af den franske kærlighedssang ”Plaisir d'amour’’ fra 1784? Sangen er siden da blevet indspillet i utallige versioner, hvoraf Elvis Presleys’ ballade fra 1962 nok er den mest kendte.

1994: All-4-One - I Swear

Kærlighedsballaden, der blev R&B-gruppens største hit, nåede at ligge nummer et i 11 uger på Billboards Hot 100-liste.

1995: TLC - Waterfalls

R&B-gruppens kæmpehit får stadig de fleste ud på dansegulvet. Men faktisk har sangen et meget dystert budskab, da den handler om Hiv og narkohandel blandt unge.

1996: Los Del Rio - Macarena (Bayside Boys Mix)

Dansen, der bare aldrig går af mode.

1997: Puff Daddy & Faith Evans feat. 112 - I'll Be Missing You

Den amerikanske rapper Puff Daddy indspillede sangen, som er en hyldest til den amerikanske rapper Christopher "The Notorious B.I.G." Wallace, der blev skuddræbt få måneder inden. Sangerinden Faith Evans, der var gift med Notorious B.I.G., synger omkvædet i sangen, som er samplet fra the Police’s “Every Breath You Take”.

1998: Brandy & Monica - The Boy is Mine

Inspireret af Paul McCartney og Michael Jacksons duet “The Girl is Mine” fra 1982, kæmper R&B-sangerinderne Brandy og Monica i dette sommerhit om den samme mand.

1999: Christina Aguilera - Genie In A Bottle

Popsangerinden var kun 18 år gammel, da hendes debutsingle strøg til tops på hitlisten denne sommer og blev startskuddet på Aguileras blomstrende karriere.

2001: Usher – U Remind Me

Åh, den svære kærlighed. I denne sang møder rapper og sanger Usher en pige, som egentlig er ret sød – men desværre minder hun for meget om hans ekskæreste.

2002: Nelly – Hot in Here

Børn af 90’erne glemmer sent følelsen af at sprinte ud på dansegulvet, så snart Nellys kæmpehit "Hot in Here" lød igennem højtalerne.

2003: Beyoncé feat. Jay-Z – Crazy in Love

Med rapperen Jay-Z ved sin side, et hav a flammer og masser af power blev ‘Crazy in Love’ begyndelsen på Beyoncés glorværdige solokarriere.

2004: Usher - Confessions Part II

Det går stadig skidt med kærligheden for Usher i dette nummer, der handler om, at han har gjort sin elskerinde gravid.

2005: Mariah Carey - We Belong Together

Mariah Careys diamant af en popsang lå hele 14 uger på Billboards liste. Den amerikanske diva kan desuden bryste sig af at være den kunstner, hvis single har været på førstepladsen i længst tid (“One Sweet Day” med Boys II Men, 16 uger). I dag må popstjernen finde sig i at dele tronen med ørehængeren “Despacito”, der ligeledes lå 16 uger på den amerikanske singlehitliste i 2017.

2006: Shakira - Hips Don't Lie

Den columbianske sangerinde Shakiras kæmpehit får stadig mange til at ryste hofterne ude på dansegulvet.

2007: Rihanna feat. Jay-Z - Umbrella

I 2007 blev sangen med den ørehængende - og til tider lidt irriterende - linje "ella-ella-eh-eh-eh" sommerens store hit.

2008: Katy Perry - I Kissed a Girl

Katy Perry, der er vokset op i et konservativt og kristent hjem, vakte en del harme i den kirkelige højrefløj med sin sang om biseksualitet, der hittede i sommeren 2008.

2009: The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling

Glade studenter har uden tvivl danset til den lyse morgen til The Black Eyed Peas' kæmpehit.

2010: Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Girls

Katy Perry indtager endnu engang førstepladsen med sin hyldest til den californiske sommer.

2011: LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock - Party Rock Anthem

Inspireret af den australske rave- og klubdans shuffling indtog LMFAO dansegulvet med dette sommerhit i 2011.

2012: Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

Sommerens uundgåelige - bogstaveligt talt. For om man vil det eller ej, var omkvædet til Carly Rae Jepsens popsang umuligt at komme udenom i sommeren 2012.

2013: Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell - Blurred Lines

Selvom "Blurred Lines" blev et kæmpe hit, lød det fra flere kritiske røster, at sangen var sexistisk, blandt andet på grund af linjen "You know you want it" (du ved, du vil have det, red.)

2014: Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy

Inspireret af den amerikanske blockbuster Clueless (1995) indtog Iggy Azalea førstepladsen med dette electro-hop-nummer, hvor den australske rapper og sangerinde synger om, hvor fancy hun er.

2015: OMI - Cheerleader

Det er svært at sidde stille til rytmerne fra den jamaicanske reggaesanger OMIs sommerhit.

2016: Drake feat. WizKid & Kyla - One Dance

Drakes dancehall-hit var i september 2017 den mest streamede sang på musiktjenesten Spotify samt den best performende single i verden i 2016.

2017: Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito

Sangen med det ørehængende (og svære!) omkvæd blev i 2017 det mest afspillede nummer nogensinde med 4,6 millarder afspilninger (2017).

The Carpenters - They Long To Be (Close To You)
Bee Gees - How Can You Mend a Broken Heart
Bill Withers - Lean On Me
Diana Ross - Touch Me in the Morning
John Denver - Annie's Song
The Eagles - One of These Nights
Elton John & Kiki Dee - Don't Go Breaking My Heart
The Emotions - Best of My Love
Frankie Valli - Grease
Donna Summer - Bad Girls
Billy Joel - It's Still Rock and Roll to me
Kim Carnes - Bette Davis Eyes
Survivor - Eye of the Tiger
The Police - Every Breath You Take
Prince - When Doves Cry
Shout - Tears for Fears
Madonna - Papa Don't Preach
Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody
Richard Marx - Right Here Waiting
Mariah Carey - Vision of Love
Bryan Adams - Everything I Do (I Do It For You)
Sir Mix-A Lot - Baby Got Back
UB40 - Can't Help Falling In Love
All-4-One - I Swear
TLC - Waterfalls
Los del Rio - Macarena
Puff Daddy & Faith Evans feat. 112 - I'll Be Missing You
Brandy & Monica - The Boy is Mine
Christina Aguilera - Genie In A Bottle
Usher - U Remind Me
Nelly - Hot in Here
Beyoncé feat. Jay-Z - Crazy in Love
Usher - Confessions Part II
Mariah Carey - We Belong Together
Shakira - Hips Don't Lie
Rihanna feat. Jay-Z - Umbrella
Katy Perry - I Kissed a Girl
The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
Katy Perry feat. Snoop Dogg - California Gurls
Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe
Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell - Blurred Lines
Iggy Azalea feat. Charlie XCX - Fancy
OMI - Cheerleader (Felix Jaehn Remix)
Drake feat. WizKid & Kyla - One Dance
Luis Fonsi & Daddy Yankee feat. Justin Bieber - Despacito
LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock - Party Rock Anthem
Steve Winwood - Roll With It