Prøv avisen

Artikelsamling om sorg

Sorg er den dybeste ære, glæden kan få

Den er et udtryk for, at vi har elsket og glædet os med et andet menneske. Engang vil vi alle miste dem, vi elsker, og de vil miste os. Derfor er sorgen også en uomgængelig del af det at være menneske.

Men hvordan håndterer man sorgen, når den uvelkomment indfinder sig i livet? Hvordan kan man række hånden ud til andre, der har mistet en ægtefælle, et barn eller en ven? I artikelsamlingen her kan du både læse personlige beretninger om mødet med den altoverskyggende sorg og finde gode råd til at håndtere den.

1: Psykolog: Når sorgen er dybest, er kærligheden det også

Sorg og glæde er tæt forbundne. De to følelser er hinandens forudsætninger og fuldender hinanden, skriver psykolog Mai-Britt Guldin i sin bog, ”Sorg”, der er udkommet for nylig i ”Tænkepause”-serien på Aarhus Universitetsforlag. Læs artiklen her og bliv klogere på hvordan og hvorfor sorg og glæde er forbundne følelser.

2: Sorg kan have positive og eksistentielle aftryk

Dyb sorg kan åbne en kraft, som peger fremad på trods af tab. Kan døden lære os noget om livet? Læs artiklen her og få indblik i en anden fortælling om sorg.

3: Lillian mistede sin søn: Efter dramatikken har lagt sig, er sorgen ensomt arbejde

Det er seks år siden, at Lillian mistede sin søn til sygdom. Tiden med blomster og hilsner er forbi, men tiden med sorg er evig. Læs den rørende kronik om livet efter tabet her.

4: Gurli Marie Kløvedal: Min far gjorde ret i at flette døden ind i livet

På årets korteste dag, den 21. december, sagde min far til sin kone Else Marie, at nu var det nok. I to et halvt år havde han været syg af als, som langsomt havde ædt sig ind på ham, og nu ville han ikke mere. ”Alt er sagt, skrevet og udlevet,” sagde han til hende. Læs hele Gurli Marie Kløvedals smukke beretning her.

5: Hustru: Samtalerne med min mand på dødslejet blev måden at komme igennem sorgen på

Da Kristian døde, vidste Ane Marie Mortensen ikke, om hun ville blive boende i huset, som dannede rammen om 30 års ægteskab og børnenes barndom. Den bekymring talte hun og Kristian åbent om.

Og det var åbenheden omkring alt, der hjalp familien, da Kristian døde.

Læs hele artiklen her.

6: Søren Gade mistede sin hustru til kræften: Mine døtre holdt mig i live

I januar 2008 døde Søren Gades hustru efter flere års kræftsygdom. Tidligere troede Venstre-politikeren ikke på, at man kunne dø af sorg, men sådan tænker han ikke længere. I dag er han overbevist om, at det var hans opgave som far, der fik ham til at fortsætte med at stå op om morgenen og genfinde livsgnisten.

Læs eller lyt til den rørende fortælling her.

7: Psykolog: Det er vigtigt, at pårørende viser mod til at være sammen med den sorgramte

Hvordan forholder man sig bedst, når andre har mistet? For den sorgramte er det værdifuldt og givende at blive spurgt og mødt med interesse og nysgerrighed uden at opleve fordomme og færdige løsninger, skriver psykolog Ingeborg Bonnevie.

Læs hele artiklen her.

8: Psykoterapeut: Sådan støtter du bedst et menneske i sorg

Her er en "miniguide" til dig, der er pårørende til et menneske i sorg. Guiden er baseret på en uvidenskabelig spørgeundersøgelse, som er foretaget af en psykoterapeut i forskellige fora for sørgende, på sociale medier og ude i den virkelige verden.

Klik her for at åbne guiden.

9: Fem gode råd: Det kan du sige til dem, der har mistet deres elskede

Det er svært at sige det rigtige. "Kondolerer" lyder gammeldags. "Det gør mig ondt" er heller ikke naturligt, så hvad? Her er fem gode råd - også til, hvad man i hvert fald ikke skal sige - fra mennesker i sorg.

Læs de fem gode råd her.

Tegning: Morten Voigt, grafisk bearbejdelse: Anne Sofie Christensen
Illustration: Morten Voigt
Foto: Leif Tuxen
Foto: Jens Bach
Foto: Iris/Ritzau Scanpix
Foto: Nima Stock/ritzau
Foto: Nima Stock
Foto: Jens Bach