Buddhisme: Man må ikke hjælpe til selvmord

Passiv dødshjælp er i orden, hvis argumenterne for handlingen ikke er baseret på egoistiske hensyn, skriver den buddhistiske læge Kim Nguyen

Buddhismen som noget individuelt, meget åndeligt og fredeligt er et fortegnet eller om du vil idealiseret billede af buddhisme, skriver Tim Jensen.
Buddhismen som noget individuelt, meget åndeligt og fredeligt er et fortegnet eller om du vil idealiseret billede af buddhisme, skriver Tim Jensen. Foto: Pixabay

Spørgsmål

Hvilket syn har buddhisme på aktiv og passiv dødshjælp?

Josefine

Svar

Som buddhist ser jeg aktiv dødshjælp som en handling, der er med til at hjælpe et andet menneske til at begå selvmord, og buddhismen er modstander af selvmord, hvorfor aktiv dødshjælp ikke er i orden.

Passiv dødshjælp er derimod mere acceptabel, hvis handlingen virkelig er velovervejet, og man har handlet efter de bedste intentioner, og hvis argumenterne for handlingen ikke er baseret på egoistiske hensyn.

Kim T. T. Nguyen,
Buddhistisk læge

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.