Buddhister tror ikke på en straffende Gud

FLODBØLGEN: Det er de pårørendes karma, som gør, at de i dette liv desværre må miste familiemedlemmer, skriver buddhisten Kim Nguyen

Vi beder for ofrene og håber, at de kommer til et godt sted, samt at de finder mere fred og oplever færre ubehageligheder, skriver Kim Nguyen.
Vi beder for ofrene og håber, at de kommer til et godt sted, samt at de finder mere fred og oplever færre ubehageligheder, skriver Kim Nguyen.

Kim Nguyen er ny buddhist i religionspanelet. Læs her hendes betragtninger over flodbølgen ved Det indiske Ocean og læs flere indlæg i vores tema om katastrofen under "Religiøse svar"

Vi kan allesammen kun være enige om, hvor meget flodbølge-katastrofen har "taget" af menneskeliv, og hvor mange lidelser (sorg, fattigdom m.m.) den har sået hos de tilbageblevne pårørende, der har mistet familiemedlemmer og boliger.

Ud fra et buddhistisk synspunkt, hvor man tror på karma (gode og dårlige handlinger i ens tidligere liv) og reinkarnation, er "forklaringen" den, at det er ofrenes tidligere karma, som de nu skal igennem, og de vil blive genfødt til et andet sted/en anden verden. Ligeledes er det også de pårørendes karma, som gør, at de i dette liv desværre må miste familiemedlemmer m.m.

Buddhismen mener ikke, at det er nogen egentlig Gud, som straffer nogle bestemte, men at det er det enkelte menneskes tidligere begåede handlinger (kan sammenlignes med en frugtkerne, som man nu desværre må høste frugten af). Det er dermed ikke sagt, at buddhismen ikke har medfølelse for ofrene samt tilbageblevne pårørende. Vi beder for dem og håber, at de kommer til et godt sted, samt at de finder mere fred og oplever færre ubehageligheder.

Kim Nguyen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.