Prøv avisen

Islam: Livet er til låns

Da livet er til låns fra skaberen, er det ekstremt vigtigt, at vi passer på det, skriver Ismail Gögenur.

TÆT PÅ DØDEN: Selvmord er noget, der betragtes med alvor indenfor Islam, skriver Ismail Gögenur

Døden er netop nu tema på religion.dk. Du kan stille spørgsmål til sygehuspræst og sjælesørger Bente Chemnitz, Susanne Sønderbo, der er sygehuspræst i Norge samt muslimske Ismail Gögenur, der er læge på Gentofte Amtssygehus. Du kan stille dit spørgsmål ved at sende en e-mail til religion@kristeligt-dagblad.dk. Alle spørgsmål og svar publiceres her på siden. Du kan også tage del i brugerdebatten - klik her.

Spørgsmål:

Vi får så tit at vide i vores kirkesamfund, at hvis man begår selvmord, så kommer man lige lukt i helvede, men sikke noget bavl at sige! Jeg er snart meget træt af at få det at vide af dem, som mener sig bedre vidende, og nu lyder jeg jo også som en af dem. Men lad mig spørge om, hvad så helvede er i Guds regi.

Helvede er ikke, som vi hører, et sted, hvor det brænder, og hvor en satan med horn i panden render rundt og stikker til de stakkels sjæle som af vanvare er kommet der. Helvede er - når vi snakker om et menneske, som er drevet til at begå selvmord - det, at de ser den skade, de med deres selvmord har forvoldt over for deres familie og venner og over for Gud og især sig selv.

Men at nogle kan finde på at sige at du kommer lige lukt i helvede, hvis du begår selvmord er noget af det mest infame jeg har hørt, for hvad driver især unge til at tage deres eget liv? Det er ikke noget de bare gør, det er noget som er sat i værk for længe siden, og ingen i familien eller venner har set nogle at de advarselssignaler, som der altid kommer fra vedkommende.

Men før jeg glemmer det, så vil jeg sige, at vi mennesker ikke skal dømme andre og da især ikke dem, som begår selvmord, for på den måde dømmer vi ulykkelige forældre og venner med vores hårde dom, og der er kun en, som ved hvad der sker, og det er Gud. Satan er stærk, og når han først har fået fat i en, som ikke har så meget modstandskraft, så er det let for ham.
Janua

Svar:

Kære Janua

Jeg har i mit virke som læge et par gange været konfronteret med patienter, der har begået selvmord, og du har fuldstændigt ret i, at de personer, der begår selvmord, formentlig lever et "levende helvede," lige før de begår selvmord, og de efterladtes "helvede" begynder, efter at deres nære har begået selvmord.

Der er formentlig ligeså mange årsager til at begå selvmord, som der er mennesker, og derfor er det som udgangspunkt meget svært at tale om det, men det grundlæggende fællestræk er håbløsheden og desperationen. En stor del af de personer, der begår selvmord, er også deprimerede i klinisk forstand.

Da depression er en sygdom i stil med mange andre psykiatriske og fysiske lidelser med påviselige forstyrrelser i hormoner, der udskilles fra hjernen, er der også en væsentlig medicinsk komponent inde i billedet. Den deprimerede person er sygeligt selvbebrejdende, selvfornedrende, og håbløsheden er et gennemgående træk.

I dette lys er det derfor svært at give en dom over personen, der har begået selvmord. Da Gud er den alvidende, er det Ham, der ved, hvad omstændigheden omkring døden har været, og det er alene ham, der dømmer. Det er ikke os jordiske, der skal påtage os dette ansvar, ikke mindst af hensyn til de efterladte, der har brug for massiv støtte og opbakning til at komme over den svære tid.

Når dette er sagt, er det imidlertid også nødvendigt at understrege vigtigheden af livet. Livet er ligesom ens tro, ejendom og ære noget, man skal beskytte og værdsætte. Det er noget, som Gud har givet os til låns. Vi skal passe på vores liv, indtil vi skal tilbagelevere det til Gud, den dag vi dør, og vi da bliver skænket det evige liv.

Da det er til låns fra skaberen, er det ekstremt vigtigt, at vi passer på det. Det vil sige, vi må ikke skade vores eget liv eller andres for den sags skyld. Gør vi det, kan vi blive stillet til regnskab, men facitlisten på det regnskab er kun kendt for Gud. Selvmord er derfor noget, der betragtes med alvor indenfor Islam.

Vi må sørge for, at vi her på jorden passer på vores næste og på os selv, at vi tager hensyn til vores næste og os selv. Vi må være opmærksomme på, at der er folk i vores omgangskreds, der kan være i så stor nød, at selvmord bliver en reel løsning for dem og prøve at fange dem, før det er for sent.

Sker det, at en person begår selvmord, må vi selvfølgelig (lige som det er tilfældet for andre efterladte) hjælpe de pårørende over den svære tid.

Med venlig hilsen

Ismail Gögenur