Hvordan ved jeg, at jeg er klar til at konvertere?

At konvertere er grundlæggende en privat sag mellem individet og Skaberen. Man er parat, når man er overbevist om, at det er den vej, man vil i livet, svarer skolelærer og muslim Bettina Meisner

"Erfaringen viser, at langt størstedelen af de danske konvertitter finder ud af det med familien, efterhånden som de - familien - ser den positive ændring, islam gør for den enkeltes livsføring", siger muslim og skolelærer Bettina Meisner.
"Erfaringen viser, at langt størstedelen af de danske konvertitter finder ud af det med familien, efterhånden som de - familien - ser den positive ændring, islam gør for den enkeltes livsføring", siger muslim og skolelærer Bettina Meisner. Foto: Hellen Sergeyeva

Spørgsmål:

Hej, jeg har et par spørgsmål, jeg gerne vil ud med.

Jeg er en dansk pige på 17 år med rødder fra Spanien, men opvokset på Vestegnen. Jeg gik ud af 9. klasse for et par år siden, og lige siden jeg gik ud, er jeg begyndt at interessere mig for islam.

Jeg spiser ikke svin, og har ikke gjort det i to år og drikker meget sjældent alkohol. Jeg er aldrig blevet set som den ''typiske danske pige'', da jeg har langt sort hår, er brun i huden og har brune øjne. Jeg har tit været ude for, at der bliver snakket tyrkisk eller lignende til mig.

Danske drenge har aldrig sagt mig noget. Jeg har kun haft et okay seriøst forhold til en dreng, og han var muslim. Og den dag jeg skal giftes, ser jeg helst mig selv med en muslim.

LÆS OGSÅ:Hvor mange konverterer til islam om året?

Jeg er begyndt at ''leve'' som muslim, så jeg ved, hvad det indebærer og har en veninde, der støtter mig, da hun er som mig med hensyn til islam. Desuden er jeg begyndt at lære tyrkisk og overvejer stærkt at begynde på aftenskole, så jeg kan lære det flydende.

Jeg har fået en del spørgsmål, om hvornår jeg bliver muslim. Jeg har længe gået med tanken om at konvertere til islam, da jeg er blevet ''forelsket'' i islam og historien bag. Lige nu er jeg 100 % sikker på, det er det, jeg vil og har læst, hvordan det hele fungerer.

Men hvordan kan jeg vide, at jeg er klar til det? Hvordan kan jeg fortælle det til min familie, og vil de acceptere det? Der er ingen tvivl om, at min mor vil acceptere det, men er mere bange for min bror og far...Skal jeg vente nogle år eller gøre det nu? Og vil jeg blive respekteret?

Christina

Svar:

Kære Christina,

Tak for din henvendelse vedrørende konvertering og islam. Først skal du vide, at dine overvejelser deles af mange unge som dig.

De tanker du gør dig, møder jeg ofte i forbindelse med mit arbejde i Islamisk Trossamfund, hvor vi hver lørdag tilbyder islamundervisning til begyndere som til fortsættere. Har man først islam i sin hverdag, er man mangemillionær, idet Allahs tilbud til os mennesker er altomfavnende.

Konverteringen til islam er langt fra besværlig og strikt, som den eksempelvis er i jødedommen. At konvertere er grundlæggende en privat sag mellem individet og Skaberen. Man er parat, når man er overbevist om, at det er den vej, man vil i livet.

De fleste foretrækker at kontakte et religiøst center for her offentligt at konvertere til islam. Inden man konverterer til islam, er der dog nogle ting, man bør gøre sig klart.

LÆS OGSÅ:Trives muslimske piger i det danske samfund?

For at blive muslim skal man fremsige Shahada (trosbekendelsen). Shahada er den første af islams i alt fem søjler

1. Shahada (trosbekendelsen)
2. Salah (bønnen)
3. Sauwm (fasten)
4. Zakat (obligatorisk almisse)
5. Hajj (pilgrimsrejsen)

Shahada skal fremsiges på arabisk. Det er i denne forbindelse vigtigt at fremhæve, at man skal forstå betydningen af trosbekendelsen. På arabisk lyder den som følger:

ASH-HADU ANLAA ILAHA ILLA ALLAH WA ASH HADU ANNA MUHAMMADAN ABDUHU WA RASUULUH.

Dette betyder, at man bevidner med hjerte og mund, at Allah er den eneste sande Gud, og at Muhammed blev sendt af Ham, og er Hans sidste tjener og budbringer.

LÆS OGSÅ:Det vigtigste at vide om islams fem søjler

At fremsige dette privat eller offentligt er at konvertere. Vigtigt er det naturligvis, at ordene skal komme fra et overbevist hjerte samt fra en urokkelig tro på, at dette er sandheden. Resultatet af disse ord vil give den enkelte en følelse af at starte på en frisk.

Oprigtigheden bag ordene gør, at man efterfølgende stræber mere og mere for at udvikle ens karakter. Dette efter bedste formåen. Lyset af den levende tro vil fylde ens hjerte, og troen bliver så efterhånden indarbejdet, og islam bliver til en naturlig del af ens hverdag.

Fællesskabet spiller en stor rolle i islam, hvorfor det er stærkt anbefalelsesværdigt, at man søger samvær og tilknytning til moskeen og andre troende muslimer. I Islamisk Trossamfund er du eksempelvis altid velkommen.

Første del af Shahada: "ASH-HADU ANLAA ILAHA ILLA ALLAH" - der er ingen anden Gud end Allah (Al pris tilkommer Ham). Han er den eneste sande Gud, som alene fortjener tilbedelse. Idet Han er den, der giver liv og underhold til menneskeheden (og alt andet skabt) ud af Hans ubegrænsede Gavmildhed. Mennesket er skabt til at tilbede Allah.

Anden del af Shahada: "WA ASH HADU ANNA MUHAMMADAN ABDUHU WA RASUULUH", betyder: Og jeg bevidner, Profeten Muhammed (fred være med ham) er Hans sidste tjener og budbringer.

LÆS OGSÅ:Min datter vil giftes med en egypter - bør jeg være bekymret?

Når man væger, at leve som muslim skal man være tro imod profeten Mohammads vej, tro på ham på hvad han sagde og følge hans belæringer. Praktisere det han tillod, undgå, hvad han forbød og tilbede Allah i overensstemmelse med det budskab, som blev åbenbaret til profeten.

Tilbedelse kan i islam opdeles i to kategorier:

Synlig
Usynlig

Synlig tilbedelse
Den synlige del inkluderer handlinger såsom at fremsige Shahada, udføre bønnen, betaling af almisse, fasten, samt pilgrimsrejse til Mekka, recitere Koranen, vise Allah hengivenhed ved at prise Ham, rense sin krop før bøn og så videre. Man kan sige, at denne form for tilbedelse er forbundet med fysiske handlinger.

Usynlig tilbedelse
Usynlig tilbedelse er at tro på Allah, dommedag, englene, bøgerne og skæbnen. Denne form for tilbedelse inkluderer ikke fysiske handlinger, men finder derimod sted i hjertet.

LÆS OGSÅ:Bør jeg konvertere til islam?

I forhold til reaktionerne fra dine omgivelser vil jeg anbefale dig at tage tingene hen ad vejen. Da din mor virker til at kunne forstå dig eller respektere din beslutning, hvorfor så ikke tage hende med til selve konverteringen i moskeen? Det har jeg, i løbet af de 30 år jeg selv har været muslim, oplevet, at en del af de unge gør. Bestemt anbefalelsesværdigt, ikke mindst når du kun er 17 år.

Hvis dine overvejelser fortæller dig, at den øvrige familie ikke er parat til at acceptere, så lad det være ved det, indtil du selv har fået fodfæste i islam og føler dig mere sikker. I princippet er det nok, at du personligt bekender dig til islam, du er ikke forpligtet at lade alle og enhver (heller ikke din far og bror) vide dette. Tag din mor med på råd.

Min erfaring viser, at langt størstedelen af de danske konvertitter finder ud af det med familien, efterhånden som de - familien - ser den positive ændring, islam gør for den enkeltes livsførsel. Islam er ikke snak, islam er det gode eksempel, som vi muslimer skal forsøge efter bedste evne at praktisere.

Håber du har fået et svar, der er brugbart. Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål, eller jeg kan være dig behjælpelig.

Med venlig hilsen
Bettina Meisner
Skolelærer og talskvinde i Islamisk Trossamfund

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.