Muslim: Må jeg kæmpe for et kristent land?

Som muslim må du gerne tage en militæruddannelse i et ikke-muslimsk land. Men ved en udstationering til Afghanistan vil du komme til at støtte undertrykkelsen, svarer shiamuslimske Mohammad Al-Jizani

Jeg mener, at man inden for Den Kongelige Livgarde har mulighed for at tjene i Danmark og blande sig uden om regeringens udenrigsanliggender, skriver Mohammad Al-Jizani. -
Jeg mener, at man inden for Den Kongelige Livgarde har mulighed for at tjene i Danmark og blande sig uden om regeringens udenrigsanliggender, skriver Mohammad Al-Jizani. - Foto: Foto:

Spørgsmål:

Salaam alakayium, jeg er en dreng på 18, som gerne vil stille et spørgsmål: jeg har været til forsvarets dag i Slagelse, og jeg er selv født og opvokset i Danmark. Når jeg nu tænker over det, så er mine forældre fra Pakistan og jeg fra Danmark.

Så er mit spørgsmål: er værnepligt tilladt ifølge islam, og hvad nu, hvis man tænker på at blive soldat for Danmark eller tage en form for uddannelse i selve forsvaret i landet, da jeg skal bo her hele mit liv?

Er det tilladt at være soldat og kæmpe for et kristent land, som indeholder så mange muslimer? Og hvis det er forbudt, så på hvilken måde og hvis det er tilladt, så på hvilken måde? Jeg er virkelig forvirret i denne her sag.

Mohammad

Svar:

Wa aleikum al salam,

Det er tilladt at tage en militæruddannelse i et ikke-muslimsk land, hvis man under uddannelsen stadig kan praktisere islam og der samtidig ikke kræves, at man udfører handlinger, der ej er tilladte i islam, heriblandt at tjene som stum og lydig slavesoldat for undertrykkende regeringer, der desværre indleder krige for egne interesser frem for folkets ve og vel.

Jeg kan eksempelvis ikke se, hvordan man som muslim kan udstationeres i Afghanistan, uden at man samtidig er med til at støtte den undertrykkelse, der desværre finder sted.

Jeg kan dog se muligheder andre steder. En del militæruddannelser kan tages samtidig med, at man holder afstand fra de krige, vores regering har rodet sig ud i. Man er ikke tvunget til at udstationeres i udlandet. Du kan sagtens tjene som soldat indenrigs. Dette afhænger dog af uddannelsen, du tager.

Med min begrænsede viden på området mener jeg, at man pt. i kamptropperne er tvunget til at være udstationeret i udlandet, når man er færdiguddannet, hvorimod man inden for Den Kongelige Livgarde har mulighed for at tjene i Danmark og blande sig uden om regeringens udenrigsanliggender.

Jeg råder dig derfor til at undersøge dine muligheder og vælge det, der passer dig bedst.

Jeg har selv stor interesse for militæret og overvejede stærkt efter min afsluttede HF at starte i en militæruddannelse, men droppede tanken og satte andre prioriteter over. Hvis du derfor brænder for det, vil jeg igen råde dig til at undersøge dine muligheder.

Du kan forhøre dig hos forsvaret og forklare dem din situation eller selv læse dig frem gennem deres hjemmeside: forsvaret.dk.

Med venlig hilsen
Mohammad Al-Jizani
Shiamuslim og studerende

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.