Netdating med bivirkninger

Dating på nettet kan øge chancerne betydeligt for at finde mennesker, som man ellers aldrig ville have mødt

Møderne på nettet er på en måde som at trække lodder i en tombola. For det kan ikke undgås, at man trods de indledende, skriftlige udvekslinger møder mennesker, som er for forskellige fra en selv, eller hvor kemien ikke er til stede, når man først sidder ved cafebordet. - Foto: .

Kære brevkasse

Jeg er en mand i moden alder, der står i et frustrerende dilemma. Jeg har for et stykke tid siden mødt en pige på en kristen chatside, som jeg gerne ville lære bedre at kende. Vi har nu mødt hinanden flere gange, og jeg må erkende, at hun ikke lige er den, som jeg ønsker at bygge en tilværelse sammen med. Vi er bare for forskellige, fornemmer jeg. Da jeg for kort tid siden udtrykte det over for hende, skabte det en ret voldsom reaktion. Hendes oplevelse var, at vi nærmest var det perfekte match. Jeg er ret overbevist om, at dette ikke er tilfældet og føler mig ganske sikker på, at det ikke vil fungere på længere sigt.

Så er dilemmaet der. Hun giver udtryk for, at vi bare kan være venner, hvilket jeg accepterer, måske fordi jeg var den, der tog initiativ til, at vi skulle mødes, og måske har skyldfølelse. Jeg vil ikke såre hende og kan ikke se, hvordan jeg undgår at gøre det. Egentlig tror jeg, at det gør mig lidt angst, hvis jeg bare kontant skriver til hende, at jeg ikke mener, at der er nogen idé i at etablere et venskab.

Jeg tænker på, at det måske kan ses i sammenhæng med svigt, som jeg har oplevet ganske mange af i min fortid, hvilket gør, at jeg véd om, hvor sårbart det er at blive forladt. Jeg synes, at det kunne være godt med nogle tanker om, hvad svigt egentlig indebærer for en fremtidig, nær relation med en kvinde. Jeg kan næsten have det sådan, at jeg tænker: "Hvad kan hun finde på at gøre, hvis jeg bare melder fra over for hende?" Hvorfor er det, at jeg står med en angst for at afslutte forholdet?

Hvad er det bedste, jeg kan gøre? Indimellem skriver hun mails til mig, og jeg svarer. Jeg har egentlig besluttet, at vi ikke skal ses mere, men for en tid siden lovede jeg, at hun kunne komme og besøge mig i den by, hvor jeg bor. Og hvad gør jeg lige, når hun foreslår det? for det gør hun ganske sikkert om ikke så længe.

Venlig hilsen Henrik

Kære Henrik

Tak for dit brev. Internettet er blevet en del af de fleste menneskers hverdag. Og forskellige datingsider kan fungere som mødeplads og kontaktflade. Specielt når man er nået op i en mere moden alder, er det begrænset, hvor mange nye mennesker man støder på. Man skifter ikke skole eller uddannelse længere, og man har efterhånden fået en venneflok og nogle familierelationer, som man jævnligt er sammen med. Dertil kommer, at en del allerede er "taget", hvilket reducerer antallet af mulige kæresteemner betydeligt.

Derfor kan dating på nettet øge chancerne betydeligt for at finde mennesker, som man ellers aldrig ville have haft chance for at møde eller snakke med. Og vi kender flere, som har fået rigtig gode relationer eller ægteskaber ud af det. Mange synes, at det er en noget uromantisk affære selv at tage initiativ og åbent vedstå i udgangspunktet, at man er interesseret i at finde en kæreste. Det er ligesom lidt langt væk fra ridderen på hesten, som pludselig kommer forbi og svinger den udkårne ind i sin favn. Men de romantiske indledningsmanøvrer er i realiteten ubetydelige i vigtighed i forhold til at finde en person, som man kan trives med og holde af på længere sigt. Og statistisk set er der langt større chance for at møde en sådan, hvis man møder mange mennesker. Og det kan man på nettet.

Men det betyder også, at man gerne på forhånd må gøre sig klart, hvordan man vil undersøge, om det menneske, som man har fået en interesse for via skærmen, også i virkeligheden er en person, som man vil opbygge en relation til. Et godt råd er, at man mødes i neutrale rammer på en cafe eller andre offentlige steder og at man på forhånd har gjort sig klart, hvad man vil sige, hvis man ikke ønsker at mødes flere gange.

Møderne på nettet er på en måde som at trække lodder i en tombola. For det kan ikke undgås, at man trods de indledende, skriftlige udvekslinger møder mennesker, som er for forskellige fra en selv, eller hvor kemien ikke er til stede, når man først sidder ved cafebordet.

Du fortæller om en sådan situation. Vi kan godt forstå, at det er svært for dig at skuffe det andet menneske, som åbenbart er meget interesseret i dig, ikke mindst fordi du fra dit eget liv ved, at tab og svigt kan have lange konsekvenser. Du skal blot vide, at det ikke er et barn, du har dated. At svigte et barn er en meget alvorlig sag, fordi børn er så dybt afhængige af de nære relationer. Men den kvinde, du har fået kontakt med, er ikke et barn, og du er ikke en nær person i dette menneskes liv. Hvis du er klar over, at der ikke er grobund for et venskab eller en dybere relation mellem jer, så er det bedst at gøre kort proces og fortælle, at du må være tro mod dig selv og ikke skabe flere forventninger. Du behøver ikke at være barsk eller uforskammet, men du må på en klar og respektfuld måde skrive til hende, at jeres relation må ophøre. Ellers kommer du til at gøre både hende og dig selv mere skade end gavn.

Hvis du fortsætter med at se hende, skaber du nye og urealistiske forventninger. Og så kan hun føle et endnu større svigt, når du på et senere tidspunkt må lægge afstand til hende. I har ikke en længere historie sammen, og derfor er det vigtigt, at du ikke skaber en historie, som du senere skal fedte dig ud af. Det skal gøres nu. Det er muligt, at hun bliver ked af det, men det må hun klare uden din hjælp. Vi kan forstå, at du har oplevet svære svigt i dit liv. Og det er naturligt, at det kan have betydning i dit forhold til kvinder. Det er der desværre ikke plads til at skrive mere om i denne omgang, men skriv gerne igen. Du står sikkert i fare for at overføre de "gamle" reaktioner på nye. Men derfor er det ekstra vigtigt, at du ikke svigter dig selv nu.

Mange hilsener
Annette og Jørgen