Kristeligt Dagblad

Sådan spiller du sudoku

Sudoku er en japansk logik-opgave, hvor hele spillepladen består af både en stor 9x9-kvadrat, der indeni er delt op i mindre 3x3-kvadrater (der er afgrænset med en tykkere streg). Det handler om at indsætte tallene 1-9 både i de mindre 3x3-kvadrater samt i de vandrette rækker og lodrette søjler, der alle består af ni felter.

Reglerne i sudoku er enkle: Et tal må kun forekomme én gang i hver 3x3-kvadrat samt i hver søjle og række. Alle de tomme felter i sudokuen skal fyldes ud ved hjælp af logisk udelukkelse og kræver derfor ikke matematiske udregninger.

Ny sudoku hver dag

Sudokuen her spilles online og er helt gratis at løse. Bemærk dog, at der indlæses et nyt spil hver dag, og det bliver indlæst hver dag ved midnat. Du kan gå til og fra spillet, så længe du bruger den samme enhed til at spille på - eksempelvis din mobil, computer eller tablet.

Dagens sudoku er ikke den samme, som er i avisen.

Hjælp - sådan løses en sudoku

Sudokuens sværhedsgrad afhænger ikke (kun) af, hvor mange felter, der er udfyldt med tal på forhånd, men også i høj grad hvor komplekse strategier, man skal bruge for at løse den.

Strategier til sudoku

  • Eliminering/identificering af singler: Identificering af felter, der kun kan have ét muligt tal. De på forhånd udfyldte felter kan være en hjælp til at finde de første mulige løsninger, da de kan eliminere pladser med det samme.
  • Parrede tal: Identificering af to felter i enten samme række, søjle eller 3x3-kvadrat, der kun har to mulige tal-kandidater. Ved at markere disse felter, hvor kun to tal er mulige, kan man udelukke dem fra resten af de tomme felter, der skal fyldes ud i enten rækken, søjlen eller kvadraten.
  • Komplettering af talrække: Ved at tage udgangspunkt i de tal, der mangler for at lave en komplet talrække fra 1-9 i enten en søjle, række eller kvadrat, kan man ofte via eliminering indsætte de manglende tal. Dette leder ofte, men ikke altid, til flere muligheder for enten eliminering eller komplettering af flere tal.
  • Afledt udelukkelse af tal: Det kan være muligt at afgrænse et bestemt tals placering i en 3x3-kvadrat ved at udelukke de rækker og søjler, hvor tallet fremgår. Afledt udelukkelse minder om identificering af singler, men strategien handler om at snævre et bestemt tals placering mest muligt ind blandt de ledige felter i en kvadrat - det vil derfor være en række eller søjle bestående af to-tre kvadrater.

Sådan printer du sudokuen

Hvis du foretrækker en god gammeldags papir og blyant, kan sudokuen også nemt printes.

Anvender du en PC, skal du blot trykke på tastaturets print screen-funktion. Hvis du printer fra en Mac, skal du trykke på ⌘ og P samtidig - så er sudokuen klar til print.

Er der sudoku i avisen?

Ja, i Kristeligt Dagblad er der hver dag en sudoku på bagsiden af avisen. Den kan også løses af abonnenter i e-avisen, som både ligger på vores hjemmeside og i vores app, der kan hentes til mobil og tablet i både og i App Store.

Avisens daglige sudoku er ikke de samme som sudokuen her på siden.

Find mange flere spil på hjemmesiden

På Kristeligt Dagblad har vi vores helt eget spilunivers, hvor du gratis kan udfordre dig selv i en lang række opgaver - prøv for eksempel kræfter i sudoku, kryds og tværs eller find ord - se alle spil her. Hjemmesiden opdateres dagligt med helt nye udfordringer.

Det er også muligt at modtage Kristeligt Dagblads Spil & Quiz-nyhedsbrev - tilmeld dig her