Stadig flere småbørnsfamilier forlader byerne for den landlige idyl. Eller gør de?

Varianter af den samme historie om, at børnefamilierne i stadig stigende grad forlader de store byer og flytter på landet, er de seneste år fortalt til hudløshed i medierne. Men selvom der lige nu rigtigt nok er lidt flere med små børn, der vælger storbylivet fra, flytter de ikke primært på landet, siger eksperter

Man får ofte indtrykket af, at samtlige børnefamilier vender storbyen ryggen og valfarter ud på landet i al hast. Sådan hænger det dog ikke helt sammen.
Man får ofte indtrykket af, at samtlige børnefamilier vender storbyen ryggen og valfarter ud på landet i al hast. Sådan hænger det dog ikke helt sammen. . Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix og Mads Jensen/Biofoto/Ritzau Scanpix.

Der bliver ikke sparet på de idylliske og malende naturbeskrivelser, når medierne fortæller om børnefamilier, som forlader de trange lejligheder i de store byer for at søge lykken på landet.

De unge med børn vil angiveligt ud i provinsen, hvor der er plads og natur, de vil dyrke naboskabet og lokalmiljøet, plukke markblomster i bare tæer og generelt leve et mere bæredygtigt og autentisk liv. Magen til det deres bedsteforældre levede i 1950’erne.

Senest bragte DR i både tv, radio og på internettet en variant af historien. Her fremgik det igen, at småbørnsfamilier i stadig højere grad forlader de store byer.

Det blev beskrevet, at der var sket ”et stort hop” i flyttestatistikken de seneste år, og sammen med de lidt tørre tal blev man præsenteret for historien om et kærestepar med en lille søn. Familien er flyttet fra Valby i København til et bondehus i landsbyen Sondrup ved Odder i Østjylland, hvor de kan dyrke yoga og egen vin fra de vinstokke, der følger med huset.

Dykker man lidt længere ned i tallene for kommunerne København, Frederiksberg og Aarhus, som netop var de kommuner, DR fremhævede, og sammenholder bruttofraflytningen af børn mellem nul og fem år med samme gruppes befolkningstal i kommunerne de pågældende år, tegner der sig dog et lidt andet billede end et af småbørnsfamilier, som i væsentlig højere grad end tidligere valfarter ud af de større byer.

I 2010 flyttede 9,2 procent af børnene mellem 0 og 5 år sammen med deres forældre ud af de tre kommuner.

10 år efter, i 2020, var det tal steget til 11,7 procent. Selvom der unægtelig er tale om en stigning, er det groft sagt stadigvæk 1 ud af 10 børn mellem nul og fem år, der hvert år sammen med deres forældre flytter ud af enten København, Aarhus eller Frederiksberg.

Fortællingen om, at de, der rent faktisk flytter ud, samtidig flytter ud på landet, er dog misvisende ifølge Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved institut for byggeri, by og miljø på Aalborg Universitet.

Det er sandt, at der er nogle, der helt vender byen ryggen for den landlige idyl, men:

”Der er ikke ret mange, som flytter fra København til Lolland eller til det yderste af Odsherred. De fleste flytninger er ikke særlig langt væk, og mange flytter til en forstad, hvor der er en S-togsstation og kort vej ind til København,” siger han.

Når man læser artikler i medierne om, at småbørnsfamilierne forlader byerne, får man ellers ofte samtidig historien om en konkret familie, der er flyttet langt ud på landet for at leve et radikalt anderledes liv. Her kan proportionerne ifølge Hans Thor Andersen sommetider skride.

”Når nogle tal viser, at en række mennesker flytter ud af en kommune, betyder det ikke nødvendigvis, at der er gang i en større folkevandring mod landområderne,” siger han.

Jesper Bo Jensen, der er ph.d. i statskundskab og direktør for det private forskningscenter Fremforsk, siger, at der ikke er noget nyt i, at småbørnsfamilier forlader byerne. Det har de altid gjort.

”Vi kan se en stigning i de senere år, men det er faktisk bare en tilbagevenden til tiden før finanskrisen, hvor det lå på samme niveau. Finanskrisen medførte en opbremsning, fordi det var sværere at komme af med boligerne, og man måske lige ville se tiden lidt an,” siger han.

Heller ikke Jesper Bo Jensen ser en kæmpe tendens til, at familierne flytter på landet. Fra København flytter de fleste til mellemstore provinsbyer på Sjælland som Holbæk, Ringsted og Slagelse, oplyser han.

”Men det kan måske ændre sig, blandt andet fordi de her historier om børnefamilier på landet bliver fortalt i medierne, hvilket kan inspirere andre til også at flytte derud. Det er dog ikke, hvad de gør lige nu,” siger han.

Dog kan seniorrådgiver og landdistriktsforsker ved Københavns Universitet Hanne Wittorff Tanvig i sin forskning se, at der er nogle bevægelser i gang, som peger i retning af en livsstilsændring hos nogle af de familier, der flytter ud af de store byer: Flere og flere af dem gør det på mere radikal vis end tidligere.

”Man kan se en tendens til, at flere i højere grad skipper den måde, de har struktureret deres tilværelse på hidtil, og i stedet etablerer en helt ny jobsituation der, hvor de flytter hen. Coronapandemien med hjemmearbejde har også været med til at vise, at det kan lade sig gøre. En del af de små øer oplever massiv tilflytning og boligmangel for tiden, for mange kan sagtens arbejde hjemmefra eller tæt på boligen, så mere udvikling nu finder sted der, hvor folk gerne vil bo,” siger hun.