Ny undersøgelse: Her er verdens ateister

Stor global undersøgelse kortlægger verdens religiøse, ikke-religiøse og ateister

Win-Gallup har foretaget en stor international undersøgelse om verdens ateister.
Win-Gallup har foretaget en stor international undersøgelse om verdens ateister. . Foto: Scanpix Ritzau/Iris.

Uafhængigt af, om du kommer på et helligsted eller ej, vil du så beskrive dig selv som en religiøs, ikke-religiøs eller overbevist ateistisk person?

Dette spørgsmål er over 50.000 mennesker i 57 lande verden over blevet stillet i en nu offentliggjort spørgeundersøgelse foretaget i perioden 2011-2012. Undersøgelsen, som kaldes 'Religion and Atheism Index', er foretaget af det internationale analyseinstitut, Redc Win-Gallup International.

Til undersøgelsen er cirka 1000 mænd og 1000 kvinder tilfældigt udvalgt og interviewet i de 57 lande enten ansigt til ansigt, telefonisk eller online. Det giver undersøgelsen en global dækningsgrad på 73 procent med en fejlmargin på 3-5 procent.

I undersøgelsen kalder 59 procent sig religiøse, 23 procent ikke-religiøse og 13 procent overbeviste ateister. Sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse fra 2005 betyder dette et fald blandt erklæret religiøse på 9 procent og en stigning i erklærede ateister på 3 procent globalt.

Undersøgelsen fremstiller desuden nogle interessante tendenser, der synes at tegne sig i resultaterne. Her har vi fremhævet nogle af dem.

Kina har den største procentdel ateister

Den største procentdel ateister skal man til Kina for at finde. Helt fremme i det ateistiske felt finder man nemlig landet, der med 47 procent ateister skiller sig væsentligt ud.

Dette kan selvfølgelig hænge sammen med en statslig skepsis over for organiseret religion i landet, hvor religiøse anliggender administreres og varetages af et særligt statsligt organ.

Top ti blandt de ateistiske lande er i rækkefølge efter Kina: Japan, Tjekkiet, Frankrig, Sydkorea, Tyskland, Holland og med 10 procent deler Østrig, Island, Australien og Irland 10. pladsen.

Modsat finder man i den religiøse top ti: Ghana med 96 procent, Nigeria, Armenien, Fiji, Makedonien, Rumænien, Irak, Kenya, Peru og Brasilien på 10. pladsen med 85 procent.

Høj uddannelse og indkomst, mindre religiøsitet

I undersøgelsen tegner der sig i øvrigt et mønster mellem indkomst, uddannelse og religiøsitet. Høj indkomst og uddannelse peger således på lavere religiøsitet og mere udbredt ikke-religiøsitet og ateisme.

66 procent af de adspurgte med den laveste indkomst globalt definerer sig som religiøse mod 49 procent blandt de adspurgte med den højeste indkomst.

Ifølge undersøgelsen hænger dette også sammen med, at hovedparten af de lande, der har høj religiøsitet, har et højt antal fattige. Samtidig tyder det på, at hovedparten af verdens religiøse skal findes i aldersgrupperne under 30 år og over 65.

Der er i besvarelserne i øvrigt en anelse flere kvinder end mænd, der definerer sig som overbeviste ateister.

Irlands faldende religiøsitet

Undersøgelsen peger altså generelt på et fald (9 procent, red.) i religiøsitet siden 2005, og blandt de lande med størst religiøst frafald finder man Irland med det næststørste fald i religiøse (22 procent, red.) i perioden 2005-2011.

Saudi-Arabiens 'høje' antal ateister

Værd at bemærke er også Saudi-Arabiens 5 procent overbeviste ateister.

Tallet er egentlig ikke højt - men interessant taget i betragtning af, at ateisme officielt er ulovligt og strafbart i landet.

Overfor kan lande som Irak og Afghanistan stilles, hvor erklæret ateisme som udgangspunkt også problematiseres offentligt, men hvor antallet af ateister i undersøgelsen også holder sig under 1 procent.

Undersøgelsen inkluderer ikke Danmark blandt de adspurgte lande.