Stenkast i Sverige rammer danske biler – og Bornholms turisme

Mindst 60 overvejende danske biler er ramt af stenkast i Sydsverige på strækningen mellem Øresundsbroen og Ystad. Sagen er nu taget op på ministerniveau

Stort set alle epsioderne med stenkast har fundet sted på motorvej E65, som mange danskere bruger mellem Malmø og Ystad, og hovedparten har involveret biler med danske nummerplader. Foto: Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Den 12. maj kørte entreprenøren Jan Duwall Sørensen i sin Volvo V70 tidligt om morgenen fra sit hjem i Hornbæk nord for København mod Ystad for at tage færgen til Bornholm, hvor han skulle mødes med sin kone og holde ferie. Med sig i bilen havde han kun sin hund, da der 10-15 kilometer uden for Ystad pludselig lød et voldsomt brag fra bilens frontparti.

”Jeg så en skygge, der kom fra venstre. Jeg vidste med det samme, at jeg ikke havde ramt en fugl, for så føles det jo som at køre gennem en dyne. Selvom braget var voldsomt, kørte jeg videre og holdt blot øje med temperaturen i bilen for at sikre mig, at der ikke var hul på køleren. Først ved færgen opdagede jeg, at hele kølergitteret var blevet skudt i smadder og hang løst ned,” siger Jan Duwall Sørensen, der den dag nøjedes med at undre sig over episoden, indtil han hørte historierne om, at det også var sket for andre.

”Jeg kørte på motortrafikvejen, hvor der ikke var nogen modkørende, så stenen må simpelthen være blevet skudt ind mod bilen fra grøften. Det var ikke bare et stenslag, men meget voldsommere. Nu ved vi, at det er gået ud over 60 bilister, og det, der er lidt skræmmende, er, at det tilsyneladende er danske biler, som gerningsmændene sigter efter, så nu vil jeg også selv anmelde det til det svenske politi,” siger Jan Duwall Sørensen.

Han vil dog ikke lade sig skræmme og nægter at køre en omvej.

”Hvis man vil leve livet helt sikkert, skal man jo sidde i en skumkasse derhjemme. Og sandsynligheden for at blive ramt er jo stadig lav, når man tænker på, hvor mange biler der kører igennem her,” siger han.

Det er dog ikke alle, der har lyst til at lege russisk stenkast-roulette gennem Sverige, så i Facebook-gruppen Pendlernet Bornholm, hvor flere har delt deres oplevelser med stenkasteri, skriver flere, at de nu vil køre omveje for at undgå risikoen for at blive ramt. Signe Arboe Svane og hendes mand vil for eksempel stærkt overveje at tage en omvej, indtil problemet er løst. De blev selv ramt af en sten 13 kilometer fra Ystad, da de sammen med deres søn var på vej til sønnens kommende efterskole på Bornholm.

”Pludselig fløj en sten gennem ruden og landede på bagsæden ved siden af vores søn. Glasskårene fløj omkring os, men vi havde heldigvis solbriller på, så der skete ikke noget med nogen af os, men det var en voldsom forskrækkelse for os alle,” siger Signe Arboe Svane, der håber, at det svenske politi får stoppet stenkastene, længe inden parrets søn begynder på efterskole.

Eva-Gun Westford, talsperson for politiet i Sydsverige, fortæller, at man indtil videre har registreret 60 sager om stenkast mod køretøjer siden april. Stort set alle episoderne har fundet sted på motorvej E65, som mange danskere bruger mellem Malmø og Ystad, og hovedparten har involveret biler med danske nummerplader.

”Det, vi ser, er, at stenkastene er rettet mod danske trafikanter. Vi fik den første anmeldelse for en uge siden, og efter det blev bragt op i danske medier, har vi fået en masse anmeldelser om sager, der går helt tilbage til april måned,” siger hun og fortsætter.

”Siden har jeg været i kontakt med det danske rigspoliti, og desuden er den svenske og den danske justitsminister i tæt kontakt. Så det er oppe på højeste niveau, for vi tager det her problem ganske alvorligt og vil gøre, hvad vi kan for at få det stoppet.”

Det svenske politi gør desuden brug af en specialindsatsgruppe, der skal tegne en profil over, hvilke mennesker, som kan tænkes at kaste sten mod forbikørende biler, ligesom politiet nu er mere til stede på strækningen.

”Konkret er vi massivt til stede omkring E65, og jeg har lige talt med den ansvarlige på pladsen, der oplyste, at både patruljevogne og civilbiler er derude i stort omfang. Men samtidig ser vi også, at mange danskere nu er begyndt at vælge andre veje, blandt andet langs kysten eller ad 101,” siger hun.

Svensk politi fraråder dog ikke direkte danske bilister at køre ad motorvej E65.

”Men man skal være ekstra opmærksom, fordi det er ganske alvorlige ting, der kan ske. Og jeg vil minde om, at hvis man er bange og vælger E65 – og det kan man selvfølgelig – så husk at sagtne farten og vær opmærksom på, hvem du møder, og hvad du ser. Og hvis der sker noget, så tøv ikke med at kontakte os.”

Strækningen mellem København og Ystad er en livline for bornholmere og turister til Solskinsøen. Men den ellers så sikre vej til Bornholm har de seneste måneder i forvejen føltes knap så sikker. Først lukkede svenskerne grænsen mod Danmark op til jul, så det kun var bornholmere med adresse på øen og et 48 timers coronapas, der måtte køre igennem. Senere tillod de svenske myndigheder gennemkørsel for alle danskere med coronapas, og lettelsen over, at de svenske restriktioner endelig blev slækket op til turismesæsonen, er nu afløst af frygt for stenkast mod især danske biler på strækningen. Og det rammer Bornholm på flere måder, fortæller øens borgmester Thomas Thors (S):

”Jeg tror ikke, at der var nogen, der havde fantasi til at forestille sig, at vi skulle udsættes for sådan noget. En ting er at blive ramt af en epidemi, men dette ligner jo terroristiske handlinger, som vi endnu ikke kender formålet med. Men vi er dybt afhængige af en fri og åben transportvej til resten af Danmark, så det er en situation, som vi tager dybt alvorligt, og vi frygter naturligvis, at det skal ende alvorligt for nogen. Der er allerede et tilfælde, hvor en bilist blev kvæstet efter et stenkast. Jeg har selv venner, der har fået kastet en sten gennem foruden og skulle sidde i glasskår. Den slags oplevelser sætter sig naturligvis, og der har endda også været et enkelt tilfælde af stenkast på omvejen fra Trelleborg, så det bekymrer os på Bornholm,” siger borgmesteren, der dog glæder sig over, at både den danske regering og de svenske myndigheder nu er gået ind i sagen for at få stenkastene stoppet.

Han frygter dog, at stenkastene kan ramme øens turisme.

”Der er allerede meldinger om aflysninger, men hvor udbredt det bliver, vil tiden vise,” siger den bornholmske borgmester.

På Bornholm forstærker de mange stenkast desuden en hed debat om, hvorvidt ruten gennem Sverige efterhånden er blevet for sårbar af mange grunde, så mange drømmer sig ifølge lokale medier tilbage til dengang, man stadig havde en fast færgeforbindelse mellem Bornholm og København.

Stenkast i Sydsverige