Storfisker slipper for en tur i Højesteret om fiskekvoter

Frifindelse af storfisker Henning Kjeldsen i Vestre Landsret bliver ikke udfordret af anklagemyndigheden.

For få år siden var Henning Kjeldsen ejer af Danmarks dengang største fiskerfartøj, S349 Gitte Henning. Retssagen mod den tidligere storfisker har nu fået sat sit punktum. (Arkivfoto)
For få år siden var Henning Kjeldsen ejer af Danmarks dengang største fiskerfartøj, S349 Gitte Henning. Retssagen mod den tidligere storfisker har nu fået sat sit punktum. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Sagen om snyd med kvoter mod storfisker Henning Kjeldsen har fået sat et punktum med en dom i Vestre Landsret.

Efter at have nærlæst dommen i løbet af godt en uges tid, har anklagemyndigheden besluttet ikke at forsøge at få Højesterets syn på sagen.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

- Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet har efter nærlæsning af dommens præmisser vurderet, at afgørelsen ikke giver grundlag for, at anklagemyndigheden søger Procesbevillingsnævnets tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret, skriver vicestatsadvokat Kristian Kirk Petersen til mediet.

Den 21. november blev både Skagen-fiskeren Henning Kjeldsen og flere medtiltalte i Vestre Landsret frifundet for at have fusket med fiskekvoter.

Dermed blev dommen fra byretten vendt på hovedet. Her blev Henning Kjeldsen sidste år idømt en bøde på 54 millioner kroner for via stråmænd i form af venner og familie at have tilegnet sig en større mængde fiskekvoter, end reglerne tillader.

Såvel i byretten som i landsretten var det et tema, hvorvidt det overhovedet var strafbart. I modsætning til byretten mente landsretten, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til at straffe. Dermed blev hele sagen fejet af bordet.

Lovteksten var formuleret på en måde, så der ikke kunne straffes, hvis retten mente, at der var sket en overtrædelse af kvotereglerne. Det er siden blevet ændret.

Sagen var den hidtil største kriminalsag inden for dansk erhvervsfiskeri. Den handlede om reglerne for fiskekvoter. Kvoterne er frit omsættelige, men der er regler for, hvor meget den enkelte fisker må eje.

Reglerne skal forhindre, at store andele af kvoterne for eksempelvis sild, makrel og blåhvilling havner hos såkaldte kvotekonger.

Den 59-årige Henning Kjeldsen blev regnet for en af landets rigeste fiskere. Efter dommen ved Retten i Holstebro solgte han dog ud af sine kvoter. Ifølge DR Nyheder frasolgte han i foråret kvoter til en værdi af 2,4 milliarder kroner.

Mens nordjyden har droslet ned på fiskeriet, har han skruet op andre steder.

Senest har han ifølge Jyllands-Posten involveret sig i opførelsen af et nyt, stort feriecenter i Skagen med hotel, badeland og wellness, som skal stå klar i 2024.

/ritzau/