10 vigtige ting at vide om sugardating

Er det prostitution eller et udtryk for den frie udveksling af ydelser? Magtmisbrug eller ligeværd? DR3's serie om sugarbaben Gina Jaqueline har affødt stor opmærksomhed om sugardating. Få overblik over begrebet og debatten i 10 punkter.

27-årige Gina Jaqueline fortæller på DR3 om sit liv som sugardater i en serie på fire afsnit.
27-årige Gina Jaqueline fortæller på DR3 om sit liv som sugardater i en serie på fire afsnit. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix.

1: Hvad er sugardating?

Sugardating er et forhold, hvor en ældre person giver gaver i form af for eksempel dyre middage, rejser, eksklusive varer og lignende, til en yngre person. Den yngre person tilbyder tilgengæld nærvær og intimitet. Intimiteten er typisk, men ikke nødvendigvis, seksuel.

Den ældre person kaldes en ”sugarmama”, når det er en kvinde, og en ”sugardaddy”, når det er en mand.

Den yngre person kaldes en ”sugarbabe”, når det er en kvinde, og en ”boytoy”, når det er en mand.

2: Hvordan mødes de?

Sugardating arrangeres for eksempel ved, at man på en hjemmeside opretter en profil og herigennem får kontakt til andre sugardaters, som man aftaler at mødes med.

Ofte arrangeres relationerne sådan, at sugarmamas og boytoys finder sammen, mens sugardaddys finder sammen med sugarbabes. Relationerne kan også knyttes mellem sugarmamas og sugarbabes eller mellem sugardaddys og boytoys.

3: Er sugardating det samme som prostitution?

Socialstyrelsen definerer prostitution som en "handling, hvor mindst to handlende personer på markedsmæssige betingelser henholdsvis køber og sælger en prostitutionsydelse mod betaling."

Ved sugardating kan der være tale om et prostitutions-lignende forhold, fordi beløb og ydelse ofte aftales på forhånd.

Sugardating betegnes derfor hyppigt som ”gråzoneprostitution”.

Flere forskere og sugardaters mener dog, at betegnelsen er fejlagtig, blandt andet fordi beløb og ydelse ikke nødvendigvis aftales på forhånd.

4: Markedsøkonomi og gaveøkonomi

For at præcisere forskellen på prostitution og sugardating kan man se på forskellen mellem markedsøkonomi og gaveøkonomi, forklarer lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet, Christian Groes i et debatindlæg i Politiken.

Markedsøkonomi er blandt andet kendetegnet ved, at der aftales en fast pris for en bestemt vare forud for en transaktion.

Gaveøkonomi er omvendt karakteriseret ved, at der ikke er en fastlagt aftale om en modydelse, når giveren forærer gaver til modtageren.

Modydelsen afhænger af, at der etableres for eksempel ligeværd og respekt, forklarer kønsforskeren.

Det betyder, at giveren ikke kan forvente en specifik modydelse og ikke har ret til den. Han eller hun kan blot håbe på, at modtageren af gaven har lyst til at forære en gave tilbage.

”Sex og intimitet er noget, man i sugardating kan gøre sig fortjent til ved at behandle kvinden godt, både socialt, emotionelt og materielt, men man er aldrig sikret adgang til hendes krop, uanset de ydelser hun modtager,” uddyber Christian Groes.

Så længe skellet mellem markedsøkonomi og gaveøkonomi bliver opretholdt, er der som udgangspunkt ikke tale om prostitution.

Først når der på forhånd indgås en kontrakt om handlens indhold og udfald, er det prostitution.

5: Sugardating som tendens

Sugardating kan anskues som udtryk for en generel tendens i vores seksualitetskultur, hvor køn, krop og seksualitet er blevet langt mere præget af overgange og gråzoner, forklarer professor ved det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aalborg Universiet, Christian Graugaard til Information.

”Hvor der tidligere var to skarpt adskilte sektorer: den konventionelle, monogame seksualitet og så den lille niche, hvor man sælger sex for penge, er korridoren mellem de to ekstremer blevet meget større. Handelsmomentet er samtidig blevet meget mere subtilt og drejer sig ikke nødvendigvis om økonomiske transaktioner, men om handel med varer, serviceydelser, social status, følelser, omsorg og tryghed,« siger han.

6: Ofre eller selvstændigt handlende?

Socialstyrelsens undersøgelser viser, at det primært er socialt udsatte unge, som har erfaring med sugardating, skriver DR.

Man bør dog ikke straks fordømme sugerdating som udnyttelse af de unge kvinder og mænd, mener professor Christian Graugaard. Han peger på at ”sugardating nuancerer magthierarkierne, fordi kvinderne bliver handlende subjekter, der selv tager vare på deres seksualitet.”

Hans synspunkt bakkes op af adjunkt Marie B. Henskou, som ifølge RedenUng påpeger, at der godt kan være tale om ægte relationer mellem sugardaters. Hun anbefaler at man hverken dæmoniserer eller forherliger sugardating. ”Det kan åbne døren for nogle sociale relationer, som ellers ikke var mulige og skabe nye solidaritetsbånd," udtrykker hun.

7: Hvad siger de selv?

Der er flere unge mennesker, som ikke mener, at der er noget galt i at bytte sex for gaver. Grunden til det er, at det ligner traditionel dating, hvor man også giver gaver, middage og så videre, hvorefter man har sex, forklarer sexolog Jakob Olrik i en mail til Berlingske.

Flere unge kvinder udtaler, at de er tiltrukket af pengene og det grænsesøgende element, skriver Berlingske på baggrund af interviews med fem unge kvinder, der er aktive sugardaters. De ønsker at føle sig feterede og drages af udsigten til hurtigt tjente penge og et liv med mange materielle goder. For en del af dem er pengene og goderne et supplement til SU.

En ung pige, gymnasieelev og sugardater, udtaler til DR Nyheder, at hun ikke vil tøve med at kalde det prostitution, og at hun på det kraftigste vil fraråde sine veninder og andre at eksperimentere med sugardating.

"Jeg har ikke været i stand til at føle nærvær i forbindelse med sex, siden jeg begyndte," forklarer hun.

8: Følgevirkninger

"Vi ser ofte unge, der er knækket efter at have sugardatet. Og det kan være bare én oplevelse, der gør, at de knækker. Ofte ser de det ikke komme," fortæller Mayke van der Kamp, rådgiver og projektmedarbejder på Reden Ung, ifølge DR Kultur.

Sexologen Jakob Olrik advarer mod sugardating med henvisning til de store følelsesmæssige konsekvenser, datingformen kan have, fordi han ikke mener, den kan involvere en ægte, følelsesmæssig relation.

»Det, der sker, når man lukker sine intuitioner, fornemmelser og sit følelsesregister ned - for det er nødvendigt som sugardater - er meget skadeligt for os mennesker. Det skaber en mistillid til en selv og til de fornemmelser, man får, fordi man pludselig ikke har sine følelser til at navigere i livet med. Dem har man øvet sig i at ignorere. Og hvad skal man så styre efter? Hvad betyder noget, hvad er vigtigt?« siger han til Berlingske.

Hos LivaRehab, som er et rehabiliteringscenter for mennesker med prostitutionsskaber, er centerchef Flora Ghosh klar i mælet: ”Børn og unge skal ikke sælge sex. Det kan vi ikke være uenige om”, udtrykker hun til Reden Ung.

Skadevirkningerne af sugardating afhænger helt af, hvem der kaster sig ud i det, forklarer hun.

LivaRehab hjælper hvert år cirka 100 personer med prostitutionsskader.

9: Hvor mange sugardaters er der?

Sugardaters.dk har ifølge Berlingske per 12. oktober 2017 78.000 brugere. På samme tidspunkt i 2016 var antallet 58.000 brugere. I 2014 var tallet 8.000, skriver DR Nyheder.

På hjemmesiden sugardating.dk fordeler brugerne sig sådan, at cirka 45% er sugardaddies, 35% er sugarbabes, 20% er boytoys og 5% er sugarmamas.

10: Sugardating i medierne

Danmarks Radio udsender i efteråret 2017 en dokumentarserie, hvori den 27-årige Gina Jaqueline fortæller om sit liv som sugarbabe.

DR’s dokumentarserie har skabt fornyet interesse for sugardating. Datingsiden sugardaters.dk oplever for eksempel en markant stigning i antallet af nye brugere, efter at DR har lanceret dokumentarserien.

»Der er altid en stigning i antallet af nye brugere i forbindelse med mediedækning uanset indholdet af dækningen. Folk hører om konceptet, og det er nok til, at nye brugere strømmer ind«, fortæller sidens it-administrator til Berlingske.

Gina Jaqueline – en sugardaters fortælling, kan ses her.