Prøv avisen

Et sundt look baner vejen til en plads i chefstolen

At udstråle sundhed er vejen til ledergangen, viser ny undersøgelse.

Sundhed ser ud til at slå intelligens ved lederansættelser. Psykolog advarer mod brug af mavefornemmelse, når der skal hyres en ny leder.

Hvis du drømmer om en lederstilling, kan det godt betale sig at investere i et sundt udseende.

Lederkandidater med et sundt udseende ser nemlig ud til at blive favoriseret ved ansættelser, frem for dem der ser intelligente ud, viser et nyt studie. Ledere, der udstråler sundhed, overhaler, med nogle få undtagelser, dem der ser kloge ud, skriver Videnskab.dk.

Studiet er udført af hollandske og britiske forskere og er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Human Neuroscience.

Studiet blev foretaget ved at deltagerne skulle sige, hvilke ledere de ville ansætte ud fra nogle billeder. 

Deltagerne fik udleveret en række digitalt manipulerede portrætter af den samme person, hvor personen så sundere eller mere 'intelligent' ud på nogle af billederne.

Læs mere på Videnskab.dk: Personlighed påvirker karaktererne mere end intelligens.

I 69 procent af forsøgene valgte deltagerne de ansigter, som så sunde ud, frem for de mindre sunde ansigter. Et tidligere studie viser, at ansigtet kan fortælle meget om folks sundhed.

"Studiet viser, at det altid kan betale sig for ambitiøse ledere at se sunde ud, hvilket forklarer, hvorfor politikere ofte bruger meget energi, tid og penge på deres udseende," kommenterer Brian Spisak.

Han er assisterende professor ved institut for ledelse og organisation ved VU Universitetet i Amsterdam. 

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er nogle chefer elendige?

Det ser ud til, at det især er vigtigere at se sund ud end klog, når det drejer sig om ansættelse af en leder, der skal varetage generelle udfordringer i virksomheden.

Ifølge professor Thomas Hoff ved Universitetet i Oslo er fokus på udseende et generelt problem i arbejdslivet. Han er ekspert i arbejds- og organisationspsykologi ved Psykologisk institut:

"Det er i og for sig en god ting, at kandidaten er præsentabel, men det siger selvfølgelig ikke noget om, hvilke præstationer man kan forvente af en leder." 

Læs mere på Videnskab.dk: Børns sprog afslører, hvilke jobs de får som voksne:

Tidligere i år fremlagde FAFO et studie, der viser, at mavefornemmelsen hos beslutningstagerne ofte afgør, hvem der får jobbet.

"I arbejdslivet er det et generelt problem, at det er mavefornemmelsen, der ligger til grund for ansættelser. Denne mavefornemmelse er ofte baseret på førstehåndsindtryk, hvor udseendet naturligvis er centralt," siger Thomas Hoff.

Det bekræftes af førsteamanuensis Jan Ketil Arnulf ved institut for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI i Norge:

"Det er altid risikabelt at rekruttere ledere. Folk føler sig altid sikrest ved at vælge den pæneste."

Læs mere på Videnskab.dk: Hæderlighed vinder over sex og udseende:

Det skyldes, at sundhed ligestilles med skønhed, som igen indgår i en typisk implicit ledelsesmodel, siger han.

Professor i psykologi Thomas Hoff mener, det er vigtigt at ansættelser finder sted på baggrund af objektive kriterier for at undgå fejlansættelser.

"Hvilke kriterier afhænger af, hvilken type lederstilling der er tale om. Generelt kan man sige, at høj intelligens og en lederstil, hvor lederen er rollemodel, stimulerer de ansatte intellektuelt, er visionær og er mentor for den enkelte ansatte, vil indikere, at en leder vil præstere godt. Det gør et godt udseende desværre ikke," fastslår Thomas Hoff.

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev her.