Derfor fravælger nogle forældre at vaccinere deres børn

En skepsis mod vaccine for blandt andet mæslinger breder sig lige nu på sociale medier. Forældrene svigter ansvaret for fællesskabet, mener filosof. Men hvad får dem til at vælge, som de har gjort? Læs eller genlæs artiklen i anledning af et forslag fra Liberal Alliance om at udelukke uvaccinerede børn fra institutioner

Hvad ligger der bag, når forældre undgår ”det lillebitte stik” til deres barn? Læs mere her. Modelfoto
Hvad ligger der bag, når forældre undgår ”det lillebitte stik” til deres barn? Læs mere her. Modelfoto.

Debatten om, hvorvidt man som forælder bør vaccinere sine børn, vokser i Danmark for øjeblikket.

Den kan blandt andet følges på sociale medier, hvor forældre deler deres skepsis over for blandt andet mæslingevaccine af børn – en skepsis, eksperter advarer mod, fordi det udsætter andre for fare, hvis man lader være at vaccinere sit barn. Hvis tendensen fortsætter, mener filosof Thomas Søbirk Jensen endda, at man burde kunne straffe de forældre, der vælger vaccination fra.

Men hvad ligger egentlig bag, når forældre undgår ”det lillebitte stik” til deres barn?

I nogle af de vaccinationsskeptiske fora på nettet, kan man læse historier fra forældre, der har valgt vaccinen fra. Her beretter flere forældre, at de har haft en dårlig oplevelse hos familielægen og føler, at lægen har presset på, for at deres barn skulle have en vaccine. 

En kvinde skriver, at vaccination er et "overgreb", som et lille barn vil tage med sig resten af livet.

Nogle skriver, at de selv har fået en skade efter vaccine i form af allergi eller også kender de nogen, der har det. De udtrykker en generel mistro til sundhedssystemet, som de mener, er i lommen på medicinalindustrien.

Flere giver udtryk for, at de mener, immunsystemet selv skal have lov at bekæmpe sygdom. De kalder sygdomsangreb for ”naturens gang” og tror på, at det vil styrke deres børns helbred at gennemleve børnesygdomme som mæslinger og fåresyge. 

Hvis barnet skulle blive alvorligt syg, vil de søge homøopatiske eller holistiske behandlingsformer som helbredelse.

Else Jensen, tidligere sygeplejerske og bestyrelsesformand i den vaccinationskritiske forening Vaccinationsforum, mener, at der er brug for en større debat om, at lægevidenskaben ikke altid har ret.

”Folk, der vælger vaccination fra, bliver mistænkeliggjort inden for sundhedsvæsenet. Man vil slet ikke høre tale om, at man kan blive syg af at få en vaccine og betegnes som hypokonder. For mig at se er der brug for et langt større fokus på fordele og ulemper ved vacciner. Og så en viden om, hvordan man diagnosticerer en vaccineskade. Folk, der får skader efterfølgende, er jo rystede over, at de ikke har fået at vide, at vacciner ikke er hundred procent sikre.”

Hun mener i øvrigt, der er masser af gode argumenter for at vælge vaccination fra – også rent filosofisk.

”Der er tale om et stort etisk dilemma for den enkelte. Men for mig at se er det unaturligt at forlange, at forældre frivilligt skal ofre deres barns helbred for alle mulige andre. Det er at gøre barnet til et middel for samfundet i stedet for et mål i sig selv. Det er en dehumanisering af den enkelte og krænkelse af individets rettigheder, hvis man ikke har lov at vælge vaccine fra.”

I 2013 undersøgte europæiske sundhedsmyndigheder hvilke befolkningsgrupper, der er mest tilbøjelige til at vælge vaccination fra. 

I en rapport fremgår det blandt andet, at tre grupper har en lavere vaccinationsfrekvens end resten af befolkningen: Særligt religiøse grupper som ortodokse jøder i Belgien og kristne i Holland (7-46 procent vaccinerede), og i antroposofiske og alternative kredse (0,6-65 procent), og sidst blandt migranter og rejsende, for eksempel romaer fra Østeuropa (0-82 procent). Rapporten nævner også, at sundhedspersonale har en øget tilbøjelighed til at vælge vaccination fra.

Hans Stødkilde-Jørgensen, professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, har undersøgt alternative behandlingsmetoders udbredelse i Danmark, men kan ikke se, at nogen form for alternativ behandling skulle virke mod for eksempel mæslinger.

”Det er et trosspørgsmål og ganske udokumenteret, at homøopati skulle have en gavnlig virkning på mæslinger. Det, man måske kan udnytte fra alternativ behandling, kan være placebo-effekt, men det er også det. Løber man ind i mæslinger, så er der altså ikke megen hjælp at hente i det alternative,” siger han.

Han påpeger, at mange alternative behandlinger udføres af folk, som har en økonomisk interesse i at fremme en bestemt behandlingsmetode.

”Der vil altid være folk derude, der mener, de har en bedre behandling, som endda er helt uden bivirkninger. Med de nye elektroniske medier kan de få udbredt deres budskab til mange. Som læge må jeg bare sige, at folk bør vaccinere deres børn. Der er en meget lille hyppighed af bivirkninger af mæslingevaccine. Men det er meget, meget mere risikofyldt at undlade at lade sig vaccinere,” siger han