Forskere peger på sammenhæng mellem omskæring og autisme

Ny forskning fra Statens Serum Institut viser en sammenhæng mellem drengeomskæring og tilfælde af autisme. Landsforeningen Autisme stiller sig kritisk over for resultaterne

To drenge i Kuala Lumpur bliver omskåret. Arkivfoto.
To drenge i Kuala Lumpur bliver omskåret. Arkivfoto.

Har omskæring af smådrenge nogen sammenhæng med autisme? Det skulle man ikke umiddelbart tro, men ny forskning fra Statens Serum Institut tegner et andet billede.

Forskningsresultaterne, der er udgivet i tidsskrifter Journal of the Royal Society Medicin, viser, at drenge, der er blevet omskåret i barndomsårene, har en 46 procent højere risiko for at udvikle autisme, end drenge, der er forhudsintakte. 

Undersøgelsens udgangspunkt skal findes i amerikanske studier, der viser, at der kan være en sammenhæng mellem udsættelse for smerte som nyfødt og en senere udvikling af autisme, det skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside.

Morten Frisch, overlæge og en af forskerne bag projektet, siger i en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut:

"Jeg håber, andre forskere i andre lande med flere omskæringer hurtigt vil tage tråden op og se, om de finder en lignende sammenhæng.”

Sex og Samfund har taget forskningsresultaterne til efterretning, og Bjarne B. Christensen, generalsekretær i organisationen, siger i en pressemeddelelse:

"Det ville være meget trist, hvis der er en sammenhæng mellem omskæring af drenge og udviklingen af autisme."

Derfor ønsker han at få be- eller afkræftet resultaterne. Men Sex og Samfund har en klar holdning til omskæring:

"Vi er nødt til at holde fast i, at omskæring i sidste ende handler om børns ret til egen krop. Drenge bør ikke omskæres, før de er myndige og selv kan tage stilling til et så omfattende kirurgisk indgreb på raske legemsdele. For det er jo det, som vi taler om her," siger Bjarne B. Christensen. 

Hos Landsforeningen Autisme tager man imod de nye forskningsresultater med meget stor skepsis. Foreningen betoner, at forskning i autisme peger på, at autisme er et medfødt og livslangt handicap, som er genetisk betinget og derfor ikke kan udvikle sig som effekt af begivenheder efter fødslen.

Heidi Tamstrup, landsformand i Landsforeningen Autisme, siger i en pressemeddelelse:

"Det er vigtigt at huske på, at studiet alene viser et sammenfald i forskellige oplysninger, som man har valgt at holde op mod hinanden. Det beviser på ingen måde, at der er en reel årsagssammenhæng mellem omskæring og autisme."