Læge siger op: Skal jeg være stressramt og sygemeldt, før nogen lytter?

I et Facebook-opslag forklarer Pia Holland Gjørup, hvorfor hun er nødt til at stoppe som lungelæge, selvom der netop er hårdt brug for eksperter som hende

Skal man så langt ud, at man bliver stressramt, går ned med flaget og bliver sygemeldt før, at det man siger, betyder noget? Sådan spørger læge Pia Holland Gjørup.
Skal man så langt ud, at man bliver stressramt, går ned med flaget og bliver sygemeldt før, at det man siger, betyder noget? Sådan spørger læge Pia Holland Gjørup.

”Kære lungepatient – undskyld."

"Der er mangel på speciallæger i lungemedicin. Jeg er netop en af disse eftertragtede speciallæger, jeg elsker mit arbejde, og alligevel har jeg valgt at sige min stilling op.”

Sådan indleder overlæge Pia Holland Gjørup sit opslag på Facebook, som er delt godt 4.500 gange primært af folk, som udtrykker opbakning til hendes holdning og oplevelse. Hun er træt af at have dårlig samvittighed og af ikke at have tid, så stuegang bliver til et stueløb. Hun er træt af at give patienter svar uger for sent og træt af frygten for at lave fatale fejl i farten.

Formand for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, er ikke overrasket over det, Pia Holland Gjørup oplever. Faktisk forklarer hun, at Pia Holland Gjørups oplevelser med sundhedsvæsenet er et udtryk for en generel holdning blandt foreningens medlemmer.

"Det er et billede, som jeg absolut kan genkende. Og det er sørgeligt, når speciallæger ikke mener, de kan varetage arbejdet godt nok. For det giver et endnu større pres på kollegaerne."

Og det er Pia Holland Gjørup enig i. 
 
”Jeg har også en ansvarsfølelse over for specialet og over for mine kollegaer. Men de har jo ikke meget gavn af mig, hvis jeg knækker nakken på grund af stress,” siger hun. 

Læger får jo en meget højt løn. Har du ikke pligt til at kunne ”tåle mosten”?

”Vi møder ofte den holdning, at fordi vi får en høj løn, så har vi ingen klynke-ret, og vi skal kunne klare det hele. Selvfølgelig skal man kunne tåle noget som overlæge, men jeg synes ikke, man behøver acceptere, at arbejdsbelastningen er så vedvarende høj, bare fordi man får meget i løn. Det synes jeg ikke, man har pligt til,” siger hun.
 
På de sociale medier tror folk fejlagtigt, at hun stopper helt i lægegerningen. En bruger skriver eksempelvis "Jeg er træt af, at samfundet gav dig uddannelsen."

Til den kritik svarer Pia Holland Gjørup:

”Jeg havde nok ikke gjort mig klart, at det så ud som om, jeg stod uden job, eller at det i det hele taget ville blive så stort. Men jeg tænker, at man vel ikke behøver at kaste hele sin tilværelse på gulvet for at gøre opmærksom på, at der er et problem. Skal man så langt ud, at man bliver stressramt, går ned med flaget og bliver sygemeldt før, at det man siger, betyder noget?”
 
Det er slut med lungespecialet. For nu. Pia Holland Gjørup skifter til en stilling i onkologisk afdeling, hvor hun stadig skal arbejde med patienter med lungekræft, men ikke gøre direkte brug af sit speciale. 

Deltag i debatten: Kan du forstå, at Pia Holland Gjørup har valgt at sige op?