Prøv avisen

Uffe Elbæk om sit politiske forbillede: Svend Auken var både visionær og folkelig

Han var visionær, skarp og intellektuel, hvilket kan være på bekostning af at være folkelig. Men det var ikke tilfældet hos ham, siger Uffe Elbæk om sit politiske forbillede Svend Auken. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Det internationale udsyn og et særligt fokus på klimapolitik gør, at Alternativets politiske leder Uffe Elbæks politiske forbillede er Svend Auken

Hvem er dit politiske forbillede – og hvorfor netop den person?

Der er naturligvis flere, der har flyttet mit eget politiske ambitionsniveau. Men jeg vil særligt fremhæve Svend Auken (tidligere socialdemokratisk politiker, red.). Han var den bedste statsminister, vi aldrig fik, blandt andet fordi han var en intellektuel stemme i den politiske debat, som jeg savner i dag.

Nu vi taler om forbilleder, vil jeg dog også nævne journalist og forfatter Ejvind Larsen, den tidligere legendariske chefredaktør på Dagbladet Information. Om nogen har han en enorm politiske hukommelse og på samme tid en uortodoks og udogmatisk tilgang til, hvad vi stiller op med alle de mange udfordringer, vi står over for i samfundet i dag. Han er lige så bevandret i Karl Marx’ tekster, som han er i Grundtvigs, og han har altid taget del i den offentlige debat om alt fra økonomisk demokrati til fodnotepolitikken i 1980’erne, og han har altid inspireret mig til nye politiske perspektiver.

Hvilke af Svend Aukens egenskaber vil du fremhæve?

Helt klart hans internationale udsyn, der var imponerende. Han var den første politiker, der tog miljø og klima seriøst på det niveau, som det fortjener, og som miljøminister fik han bygget et magtfuldt ministerium op, som er yderst forbilledligt. Indtil hans død havde jeg en professionel relation til ham, og han var i høj grad en intellektuel inspirationskraft for mig. Skoene, som den årgang af politikere, han tilhørte, med Ritt Bjerregaard (S), Mogens Lykketoft (S) og Poul Nyrup Rasmussen (S), er ikke blevet fyldt ud af den nye generation af politikere. Jeg kan slet ikke se, hvem der skal tage over efter dem.

Hvornår kan du have Svend Auken med dig i tankerne?

Han var visionær, skarp og intellektuel, hvilket kan være på bekostning af at være folkelig. Men det var ikke tilfældet hos ham, og han formåede at bevare, at både politikere og borgere rent faktisk havde lyst til at tale med ham. Selvom Svend Auken ikke er årsagen til, at jeg gør, som jeg gør i dag, har jeg taget ved lære af hans format.