Prøv avisen
Analyse af valget i Sverige

Svensk politik polariseres efter gyservalg

Sverigedemokraterne havde håbet på flere stemmer, men står til at få mere indflydelse på Sveriges kommende politik. Foto: Maja Suslin / TT / Ritzau Scanpix

Sverigedemokraterne kan glæde sig over 18 procent af stemmerne, selvom jordskredsvalget udeblev. Socialdemokraterne får historisk lussing, men bliver det største parti. Moderaternes nedtur lader ikke til at kunne reddes af fremgang til de små borgerlige partier

Klokken 20.00 sad hele Sverige klistret til tv-skærmen, og rundt om ved partiernes valgfester gik der et sug igennem publikum, da uret til sidst talte ned til gongongen, og valgstederne lukkede. Sverigedemokraterne (SD) har håbet på at rejse en folkeprotest, og selvom det ikke blev et jordskredsvalg, får det udskammede parti dog med 18 procent mellem hver femte og sjette stemme. SD, som ingen af blokkene vil samarbejde med, fik 13 procent ved valget for fire år siden.

Miljøpartiet står til kun med nød og næppe at klare sig fri af spærregrænsen med 4 procent, Socialdemokraterne får 28 procent, mens Venstrepartiet med den åbne indvandringspolitik går frem til 8 procent. Blandt de borgerlige får Moderaterne en stor lussing og går tilbage til 20 procent af stemmerne, men beholder dog pladsen som landets næststørste parti foran SD. Og Centerpartiets og Kristendemokraternes fremgang ser ikke ud til at kunne ændre ved, at statsminister Stefan Löfven nu lader til at slippe for at give regeringsnøglerne videre til Moderaterne, hvilket det ellers så ud til tidligt på aftenen. De borgerlige står til 40,3 procent, mens venstrefløjen står til 40,6 procent af stemmerne, efter der er optalt 5962 af 6004 valgdistrikter.

Før valget havde mange sverigedemokrater håbet på, at partiet ville få helt op til 30 procent af stemmerne og sensationelt skubbe Socialdemokraterne væk fra positionen som landets største parti. Så godt gik det nu ikke for Sverigedemokraterne, og partiet skal nu i stedet forsøge at glæde sig over, at valget understreger, at det ikke kan affejes som en døgnflue.

”Nogle af jer havde drømt om endnu større cifre. Men det ændrer ikke ved, at vi vinder for tredje gang i træk (…) Vi forstærker vores rolle som tungen på vægtskålen. Vi vil få uhørt stor indflydelse på, hvad der vil ske de næste år. Og det kan ingen tage fra os,” sagde partileder Jimmie Åkesson på SD’s valgfest.

Af Sverigedemokraternes nyvundne vælgerskare kommer den største gruppe fra Moderaterne og Socialdemokraterne, der lader til at få det dårligste valg i historien.

Socialdemokraterne står nu til at klare sig noget bedre, end partiet måske havde frygtet, og selvom Stefan Löfven har fået gentagne hug for sin rolle i flygtningekrisen og de lange køer i sundhedssystemet, lader det til, at partiet rejser sig til sidst. Löfvens regeringspartner, Miljøpartiet, har lidt af en række skandalesager, hvor flere af partiets politikere er blevet kædet sammen med yderligtgående islamister. Partiet ser ud til at blive i Rigsdagen, men det var tæt på at gå galt, og så havde spillet højest sandsynligt været slut for Löfven og den rød-grønne regering.

Nu lader det mest sandsynlige i stedet til at være, at Stefan Löfven på den ene eller anden måde lykkes med en blokoverskridende aftale i de svære regeringsforhandlinger. Valgets største taber ligner i stedet Moderaterne. Også selvom partileder Ulf Kristersson til Moderaternes valgfest proklamerede, at han vil vippe Löfvens regering af pinden. Det virker nemlig usandsynligt, så længe Kristersson ikke vil samarbejde med SD.

Blandt de borgerlige er de positive historier, at Centerpartiet, der har langet hårdest ud efter SD, går klart frem. Og at Kristendemokraternes partileder, Ebba Busch Thor, har formået at vende meningsmålingerne fra tæt på spærregrænsen til nu over 6 procent.

Det største spørgsmål inden valget var, om SD ville rejse en folkelig protest, og selvom det ikke er gået så godt, som partiet havde håbet på, vil partiet nu få mere indflydelse.

Det bliver vanskeligere at danne flertal i Rigsdagen uden om Sverigedemokraterne, og fremgangen må også forventes at puste yderligere til det interne opgør blandt Moderaterne, hvor et flertal af vælgerskaren ønsker, at partiet rækker hånden ud til SD.

Jordskredsvalget udeblev, men protesten mod de andre partiers udlændingepolitik er større end nogensinde.