Sverige

Indholdsfortegnelse

1. Kort og historie

Sverige, (af Svea rike), tilnavn Det fjeldhøje Nord, kongerige i det nordlige Europa, som omfatter den østlige og sydlige del af Den Skandinaviske Halvø.

I stormagtstiden i 1600-t. omfattede Sverige desuden en stor del af landene omkring Østersøen og var styret af en udpræget centralisme, som stadig er mærkbar og bl.a. markeret i Stockholms magtfulde arkitektur.

Landsdelenes særpræg, traditioner og selvbevidsthed er dog tydelig; der er mere end geografiske forskelle mellem Norrbotten og Skåne...

Læs mere på denstoredanske.dk

2. Kultur

Et af de første svenske værker var Gustav Vasas Bibel, som fuldendtes i 1541. Et tidligt højdepunkt blev Carl Michael Bellman med digtsamlingen "Fredmans Epistlar" (1790).

Romantikken falder i svensk litteratur parallelt med de internationale strømninger, men slår i 1830’erne om i en romantisk realisme (Carl Jonas Love Almqvist, Fredrika Bremer), der står som noget særligt svensk. Det moderne gennembrud indtraf ret sent i Sverige, men da August Strindberg i 1879 skrev den samfundskritiske roman "Röda rummet", kom naturalismen til landet.

Alligevel var det hjemstavnslitteraturen og nyromantikken, der især slog igennem med Selma Lagerlöf. Hjemstavnen spiller også en afgørende rolle for de mange selvlærte arbejderforfattere, som slog igennem i 1930’erne.

Sveriges neutralitetspolitik under både 1. og 2. Verdenskrig dannede i litteraturen i midten af 1900-tallet baggrund for en særpræget krisebevidsthed, mærkbar især i modernismens lyrik.

Både tidligere og i dag har naturen og bygdekulturen langt større plads i litteraturen sammenlignet med i Danmark.

Inden for krimigenren markerer Sverige sig i disse år som foregangsland. Camilla Läckberg, Liza Marklund, afdøde Stieg Larsson og forfatterparret Alexandra og Alexander Ahndoril, som skriver under pseudonymet Lars Kepler, er nogle af de krimiforfattere, som særligt hitter.

Nogle andre meget kendte romanforfattere er Kerstin Ekman, Daniel Sjölin, Sara Stridsberg og Per Olov Enquist.

2. 1. Forfattere

Hos Selma Lagerlöf mødes det gode og det onde

I år er det 150 år siden, at den svenske forfatter og Nobelprisvinder Selma Lagerlöf blev født...

3. Læs mere