Michael Brautsch: Ægteskabet er også at holde ud

Husk, at på den anden side af brylluppet venter en hverdag, hvor også andet end kærligheden skal bære jer igennem. Sognepræst Michael Brautsch giver gode råd

"Mange valg venter på at blive truffet. Træf dem med omhu og med hinanden i mente," skriver sognepræst Michael Brautsch, der er kendt fra DR's serie "Kærlighed ved første blik"

Man skal huske på at holde om, holde af og holde ud. Brylluppet er et romantisk højdepunkt, hvis virkning måske alt i alt - fra frieriet til hverdagen - varer et par år. Hvis I har sagt ”ja” til, at I fuldt og fast tror på at elske og ære hinanden indtil livets afslutning, så er det jo forhåbentlig ganske lang tid.

Det betyder, at til tider skal ægtefæller også bare holdes ud. Det kan ikke være fuldstændigt fantastisk og romantisk hver dag.

Nogle faser kan være mere udfordrende end andre. Man bevæger sig i et regulært minefelt, når man har været gift i mellem 3 og 8 år. Her forekommer langt de fleste skilsmisser, for her er der mange ting, der skal passe sammen. Børnene er små, hvilket giver store udfordringer med hensyn til jeres økonomi og arbejde samt børnenes sygdom og pasning.

Og måske er man lige netop dér i sit arbejdsliv, hvor man gerne vil gøre sig gældende og tænke på karrieren. Husholdningsbudgettet kan være stramt, for det er dyrt at etablere sig som familie, og samtidig har man måske ikke tid eller lyst til at være så intime med hinanden, som man havde førhen.

Alt dette slider på parforholdet. Derfor er det vigtigt at sætte tid af til hinanden og gerne i et fast skema med særlige dage og tidspunkter.

Husk på jeres kærestedag, jeres forlovelsesdag, jeres bryllupsdag. Husk på, at der var en dag i historien, hvor I foran venner og familie højt og tydeligt sagde ”ja”!

"Ja, jeg tror på vores kærlighed."

Jeg ved godt, at I vil møde både medgang og modgang, og det er ikke nødvendigvis lettere at elske i medgang, når din succes måske trækker dig væk fra det centrum, som din elskede og din familie engang udgjorde.

Nogle gange kan det hele føles som en bjergetape i Tour de France, men så hjælp hinanden med at holde fast i troen på, at om et øjeblik går turen måske lidt mere ligeud, og pludselig har man passeret bjerget og er på vej ned mod målet.

Derfor, kære vordende brudepar, kast jer gerne ud i ægteskabet. Elsk og lev og gift jer, men pas på hinanden undervejs, så skal I nok få jeres livs rejse. Sammen.

Cand. theol. Michael Brautsch er foredragsholder og sognepræst ved Frederiksberg Sogn. I 2014 medvirkede han i programmet "Gift ved første blik" på DR1 i sin egenskab af præst.