Michael Brautsch: Gift dig ikke på en forelskelse

Forelskelse er en følelse, der får én til at lette fra jorden. Men man bør ikke tage store beslutninger, når følelserne er fritsvævende, skriver sognepræst Michael Brautsch

Ordet ”for” betyder egentlig ”før” - altså "for-elskelse" betyder ”før-elskelse”. Så før man elsker dybtfølt og inderligt, er man for-elsket. Man kan godt forelske sig i nogle smukke øjne, en dejlig stemme og nogle charmerende skæve tænder, men det har ikke noget med ægte kærlighed at gøre, skriver sognepræst Michael Brautsch fra Frederiksberg
Ordet ”for” betyder egentlig ”før” - altså "for-elskelse" betyder ”før-elskelse”. Så før man elsker dybtfølt og inderligt, er man for-elsket. Man kan godt forelske sig i nogle smukke øjne, en dejlig stemme og nogle charmerende skæve tænder, men det har ikke noget med ægte kærlighed at gøre, skriver sognepræst Michael Brautsch fra Frederiksberg.

Det vigtigste, du skal have på plads, inden du begynder at planlægge dit bryllup finde dato, restauration, kirke og præst, er naturligvis, at du har fundet én, der gerne vil gifte sig med dig!

Er det på plads, er resten ikke så svært. Der er dog nogle forhold, der er gode at overveje, inden man siger ja til sin elskede.

For det første er der spørgsmålet om de fælles værdier. I forelskelsens rus kan man være villig til at sige ja til alt og til nærmest hvem som helst, selvom både familie og venner tænder det røde advarselslys og hænger det op lige foran ens øjne.

Nogle forskere taler om forelskelse som en mild form for sindssyge. Det er måske lidt voldsomt, men i denne fase er man ikke helt sig selv – og ønsker nok heller ikke at være det. Det er fint nok, men forelskelse er grundlæggende en følelse, og følelser bør man ikke tage store og afgørende beslutninger på. Man skal ikke gifte sig på en forelskelse, og man bør ikke lade sig skille i vrede.

Ordet ”for” betyder egentlig ”før” - altså "for-elskelse" betyder ”før-elskelse”. Så før man elsker dybtfølt og inderligt, er man for-elsket. Man kan godt forelske sig i nogle smukke øjne, en dejlig stemme og nogle charmerende skæve tænder, men det har ikke noget med ægte kærlighed at gøre. 

Derfor: Glæd dig over forelskelsen, men lad den ikke styre dig ind i ægteskabet.

Når man har kendt hinanden lidt længere og erfaret både de lyse og mørke sider af én selv, éns udkårne og det fælles forhold, så er man kommet om på den anden side af forelskelsen, og her kan man tage beslutningen om at blive gift.

En så vigtig beslutning kræver, at man kender hinandens værdier. De må gerne være forskellige, men man bør i fællesskab med kritiske øjne finde ud af, hvorvidt man kan leve sammen på trods af de forskellige værdier.

Tal gerne i fællesskab med nogle par, I har tillid til, og som har været gift i længere tid. Hvad har de gjort, og hvor meget betød forskellighederne og lighederne? Pludselig lærer man sine bedsteforældre at kende på en helt ny måde!

For det andet skal man gøre op med tanken om det perfekte. Lige så lidt som du er perfekt, lige så lidt således også din partner. Det, man skal finde ud af, inden man begynder at planlægge bryllup, er, om begge synes, de er noget nær perfekte sammen.

Du skal huske på, at du aldrig kan ændre den andens personlighed. Det aktive sted må altid være inde i dig selv. Hvis noget skal ændres, så kan du grundlæggende kun arbejde med dig selv. Hvad er vores individuelle drømme og ønsker mht. familie, arbejde, bolig, økonomi, seksualitet, fritidsinteresser og alt det øvrige, der er vigtigt i livet?

Tro ikke, at det bare er noget, I finder ud af hen ad vejen. Hvis du brændende ønsker dig børn og at bosætte dig langt fra Danmark, så er det begyndelsen til enden, hvis du gifter dig med en, der helst kun vil være jer to og aldrig kunne drømme om at flytte mere end et stenkast væk fra den nuværende bopæl. Det kan være en dejlig forelskelse, men det bliver nok et ægteskab op ad bakke!

For det tredje skal man tænke på juraen. Hvis I begge tør sige ”ja” til at leve sammen i ægteskab og har fået et godt indblik i hinandens personlighed og værdier, så skal I også turde tage en snak om de vanskelige ting i livet såsom skilsmisse og død.

Halvdelen af alle ægteskaber bliver opløst igen, og 100% af os dør! Derfor er det en rigtig god ide at tage et møde med en advokat – så kan tingene blive ordnet og skrevet ned, og advokaten kan sætte ord på det, vi måske ikke rigtig tør tale om, når vi er alene, fordi vi er bange for at såre den anden eller blive misforstået - ”tror du da ikke, vi skal være sammen for altid? Går du allerede i skilsmissetanker?”

Det kan være svært at tage initiativet til det møde, men især hvis der er børn fra tidligere forhold, hvis der er stor forskel i indkomst og pensionsopsparing eller hvis man kommer med ulige meget gods og guld, så kan advokatsalæret være de bedste penge, I kommer til at bruge på bryllupsplanlægningen.

Husk også at tale med banken og forsikringsselskabet, så sover man roligere om natten.

Cand. theol. Michael Brautsch er foredragsholder og sognepræst ved Frederiksberg Sogn. I 2014 medvirkede han i programmet "Gift ved første blik" på DR1 i sin egenskab af præst.