Naftali Bennet er et forbillede blandt israelske unge

Det er blevet cool at være nationalreligiøs. Valgets store overraskelse i Israel tegner til at blive Naftali Bennet, skriver cand.mag. David Jano

Naftali Bennet er født af amerikanske forældre, som indvandrede til Israel efter krigen mellem Israel og dets arabiske naboer i 1967. Han har også selv oplevet krig på nærmeste hold, da han som en del af den israelske hærs eliteenhed "Sayeret Metkal" senest kæmpede i Israels krig med Hezbollah i Libanon i 2006, fortæller David Jano.
Naftali Bennet er født af amerikanske forældre, som indvandrede til Israel efter krigen mellem Israel og dets arabiske naboer i 1967. Han har også selv oplevet krig på nærmeste hold, da han som en del af den israelske hærs eliteenhed "Sayeret Metkal" senest kæmpede i Israels krig med Hezbollah i Libanon i 2006, fortæller David Jano. Foto: JACK GUEZ Denmark

Efter en tre måneder lang valgkamp i Israel, går vælgerne i dag til stemmeurnerne for at sammensætte den næste udgave af det 120 mand store parlament Knesset. Der er ikke den store tvivl om, at det igen bliver landets siddende premierminister Benyamin Netanyahu fra partiet Likud, der skal lede landets regering, ligesom han har gjort fra 1996-99 og igen fra 2009 frem til i dag.

LÆS OGSÅ: Valg i Israel: De vigtigste partier

Netanyahu har indgået et valgforbund med sin tidligere udenrigsminister Avigdor Lieberman og dennes parti Israel mit hjem, en liste, der under betegnelsen Likud-Beiteinu ser ud til at kunne samle op mod 35 mandater og dermed blive Israels største parti.

IT-millionær overrasker
Valgets store overraskelse er dog en debutant på den israelske politiske scene, den 40-årige IT-millionær Naftali Bennet. I november sidste år overtog han posten som leder af resterne af det gamle nationalreligiøse parti Mit Jødiske Hjem.

Partiet har i en årrække levet en henkastet tilværelse som et gammelmandsparti, der så ud til at have mistet taget i vælgerne. Smarte og yngre politikere havde haft held til at tiltrække de yngre nationalistiske vælgere. Ved seneste valg i 2009 lykkedes det kun for Mit Jødiske Hjem at få tre mandater.

LÆS OGSÅ: Jødisk kulturkamp splitter Israel

Alt har dog ændret sig efter Naftali Bennet har overtaget posten som partiets leder, så det nu ser ud til at partiet kan blive Israels tredjestørste parti med op mod 16 mandater.

Bennets militærbaggrund har vælgernes respekt
Naftali Bennet har vist sig at være den perfekte kandidat i de israelske vælgeres øjne. Han siger tingene lige ud af posen, som da han blandt andet udtalte tidligere i valgkampen at Israel skal annektere det såkaldte område C, en del af Vestbredden, til de omkring 60 procent, der i forvejen er under fuld israelsk kontrol, og hvor alle de jødiske bosættere bor.

Han fortsætter og påpeger at verden ikke har anerkendt Jerusalem som vores hovedstad, så dette vil bare være endnu en ting, verden ikke anerkender.

Naftali Bennet er født af amerikanske forældre, som indvandrede til Israel efter krigen mellem Israel og dets arabiske naboer i 1967. Han har også selv oplevet krig på nærmeste hold, da han som en del af den israelske hærs eliteenhed Sayeret Metkal senest kæmpede i Israels krig med Hezbollah i Libanon i 2006.

LÆS OGSÅ:Israeler: Hvorfor skal min søn dø i hæren, mens din bare læser?

Det er i øvrigt samme eliteenhed som Benyamin Netanyahu har været en del af. Det er noget, der giver respekt hos israelske vælgere, samtidig med at Bennet er enormt religiøs og bærer kalot til dagligt. Han forener det religiøse med det sekulære, noget der rammer perfekt hos vælgerne. At han samtidig er charmerende, bor i én af Tel Avivs mondæne forstæder og har tjent millioner i IT- branchen gør ham til et forbillede blandt israelske unge.

At man så ikke er enig i alle hans udtalelser, tæller mindre, når krydset skal sættes. Bennet karakteriserer den idoldyrkelse, der præger mange unge vælgere.

LÆS OGSÅ: Israels venstrefløj er stadig paralyseret

Mon Netanyahu kan holde Bennet fra magten?
Bennet bor altså langt fra Vestbredden og spørgsmålet er, om Netanyahu formentlig ikke også vil holde ham langt fra regeringskontorerne. Hans holdninger er trods alt for ekstreme til Netanyahu, som dermed håber, han kan lade Bennet stege i oppositionen og dermed miste sit politiske momentum.

Netanyahu kender alt til Bennet, da denne også tidligere har arbejdet som stabsleder for Netanyahu. Men måske kan Netanyahu ikke komme udenom Israels nye politiske stjerne?

David Jano er cand.mag. i Moderne Mellemøststudier og panelist ved religion.dk.